Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 07:30

Mε νομοσχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς: Σαρωτικές αλλαγές στις συγκοινωνίες

Γράφτηκε από την

Σαρωτικές αλλαγές στις υπεραστικές συγκοινωνίες επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ έως το 2015, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών (ελεύθερα, άγονα με επιδότηση και μονοπωλιακά δρομολόγια), ανοίγοντας την αγορά στα τουριστικά λεωφορεία.


Η απελευθέρωση στις υπεραστικές συγκοινωνίες μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο νομό, αφού όπως είναι γνωστό έχει ως αποκλειστικό έργο το συγκοινωνιακό. Από την άλλη σίγουρα τα τουριστικά γραφεία θα ενδιαφερθούν για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στις γραμμές - φιλέτο, όπως είναι η γραμμή Αθήνα - Καλαμάτα.
Ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Νικήτας Μπούρας μιλώντας στην "Ε" είπε ότι επιφυλάσσεται προς το παρόν να προβεί σε δηλώσεις. Εξήγησε πως θέλει πρώτα να δει το προσχέδιο ώστε να εκφράσει τεκμηριωμένα τις απόψεις του. Ο κ. Μπούρας είπε ακόμη ότι είναι ενθαρρυντικό ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έως το 2019, ώστε και το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. "Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η μεταβατική περίοδος που θα ισχύσει μέχρι το 2019 θα μας δώσει την ευκαιρία εναρμονιστούμε στα νέα δεδομένα", ανέφερε.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση, προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019. Ωστόσο, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης είπε χθες ότι οι βασικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, για να υπάρξουν συντομότερα αποτελέσματα.

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΩΝ
Με το νέο σύστημα οι υπεραστικές συγκοινωνίες "σπάνε" σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες, και συγκεκριμένα: Στη δημιουργία γραμμών αποκλειστικού έργου, στις οποίες ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου, χωρίς ανταγωνισμό. Το συγκοινωνιακό έργο θα εκτελείται από τον ανάδοχο σε όλες τις υπεραστικές γραμμές γεωγραφικής ενότητας που αποτελούν ένα δίκτυο γραμμών, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό. Το κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι η υψηλότερη προσφορά.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι οι άγονες γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και, ταυτόχρονα, επιδότηση. Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τις γραμμές αυτές κατόπιν διαγωνισμού. Η τρίτη κατηγορία είναι οι γραμμές ελεύθερης επιλογής, οι οποίες έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Ετσι ενώ στις δύο πρώτες κατηγορίες, οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν το έργο με συμβάσεις διάρκειας έως 10 έτη και με δυνατότητα παράτασης, στην τρίτη κατηγορία (τις γραμμές ελεύθερης επιλογής), θα μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος, αρκεί να μην δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
Στις βασικές αλλαγές του νέου συστήματος συγκαταλέγεται και το ότι οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα την εταιρική μορφή οργάνωσης των επιχειρήσεών τους. Ακόμη απλοποιούνται οι διαδικασίες και θα μπορεί να μεταβιβάζεται ελεύθερα ένα όχημα, αλλά και η απόκτηση άδειας για την εκτέλεση επιβατικών μεταφορών.
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λειτουργούν νέες γραμμές, υπό τον όρο ότι δεν ανταγωνίζονται αθέμιτα άλλους φορείς. Επίσης, το κράτος παύει να καθορίζει τις τιμές των κομίστρων, αλλά διατηρεί το δικαίωμα καθορισμού των ανώτατων ορίων χρέωσης επιβατών ανά χιλιόμετρο.