Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 21:13

Ετοιμοι για το μέλλον οι επιτυχόντες από λύκεια της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ετοιμοι για το μέλλον οι επιτυχόντες από λύκεια της Μεσσηνίας




Ρεπορτάζ
Τάσος Ανδρικόπουλος
Γιούλα Σαρδέλη


Τα σχέδιά τους για τον επόμενο κύκλο που ανοίγεται μπροστά τους κάνουν οι επιτυχόντες από λύκεια της Μεσσηνίας, μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Εχοντας περάσει σε σημαντικές σχολές της χώρας, οι μελλοντικοί φοιτητές βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον τους, νιώθοντας χαρούμενοι που οι κόποι του ανταμείφθηκαν, έτοιμοι πλέον να βιώσουν νέες εμπειρίες.

 



4ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Χάρις Μπουλούκου είναι μία από τις νέες φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. “Είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα τον στόχο μου και που θα ασχοληθώ με την επιστήμη που επιθυμώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου για την υποστήριξή τους. Καλή σταδιοδρομία σε όλους!” εύχεται η ίδια.

Η Φένια Μιχαλοπούλου με 19.059 μόρια πέρασε στην πρώτη της επιλογή, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. “Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να εισαχθώ σε μια από τις καλύτερες σχολές της Ελλάδας. Αισιοδοξώ για το μέλλον μου και ανυπομονώ να χαράξω την δική μου πορεία στον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών. Οσον αφορά τις πανελλαδικές, αποτελούν μια μεγάλης διάρκειας πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και πίστη του καθενός στις δυνατότητές του” σχολιάζει στην “Ε”.

Η Παρασκευή Λυμπεροπούλου μπήκε στην Ιατρική Σχολή Πατρών. “Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, απαιτητική και αγχωτική, και η πανδημία είναι, ακόμα, κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Η τηλεκπαίδευση θεωρώ πως, παρότι απαραίτητη, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Γ’ λυκείου και σε μεγάλο βαθμό βασίζω την απόδοσή μου στους καθηγητές και τις καθηγήτριες των φροντιστηρίων μου και στη δική μου προσπάθεια. Ελπίζω τα μαθήματα στη σχολή μου να γίνουν διά ζώσης και να επιστρέψουμε, σταδιακά, στην καθημερινότητά μας” τονίζει.

Τη δική της άποψη για τα πράγματα καταθέτει και η Μυρτώ Βαλμά: “Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι ο τρόπος που διαμορφώθηκε φέτος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι απαράδεκτος. Οι σχολές που θα κλείσουν και ο αριθμός των παιδιών που έμειναν εκτός πανεπιστημίου είναι η απόδειξη ότι η παιδεία δεν έχει τον πρωτεύοντα ρόλο που της πρέπει στην ελληνική κοινωνία. Οσον αφορά την επιτυχία, αυτή είναι απολύτως σχετική. Οι σκέψεις για το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι μάλλον ριψοκίνδυνες μιας και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ούτε καν αν θα είμαστε στις σχολές μας. Στη σχολή μου, την Κοινωνιολογία του ΕΚΠΑ, πέρασα 1η και ελπίζω για όλους μας μέσα από το πανεπιστήμιο να μπορέσουμε να βρούμε καταρχάς τι άνθρωποι θέλουμε να γίνουμε και κατά δεύτερον μια ικανοποιητική για τους στόχους του καθενός επαγγελματική σταδιοδρομία”.

Η Κάλλια Κορωνιού θα σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στην Αθήνα. Οπως υπογραμμίζει: "Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις πιο δύσκολες, καθώς όχι μόνο είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, αλλά και να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της σχολικής κοινότητας, πράγμα πρωτόγνωρο και καθόλου εύκολο. Ωστόσο, προσωπικά κατάφερα να πετύχω το στόχο μου και να κερδίσω μια θέση στο τμήμα που επιθυμούσα, με τη βοήθεια βέβαια του σχολείου, αλλά και του φροντιστηρίου μου. Θα ήθελα, τέλος, να πω σε όλους τους μαθητές που δίνουν τη χρονιά που μας έρχεται, να μην φοβηθούν και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Η νέα γενιά έχει πολλά να αποδείξει και να καταφέρει".


ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Ο Γιώργος Ηλιακίδης πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας. Οπως μας είπε, το αποτέλεσμα αυτό τον ικανοποίησε πολύ. “Προσωπικά ήξερα πού θα περάσω βάσει της βαθμολογίας μου και γι’ αυτό δεν είχα ιδιαίτερο άγχος. Πλέον ανυπομονώ για τη νέα αυτή φάση της ζωής μου” ανέφερε.  
Η Αθανασία Πόπορη είχε ως πρώτη της επιλογή τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όμως δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο όλων των αθλημάτων. Η εξέλιξη αυτή της άνοιξε το δρόμο για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Αθανασία τόνισε πως η χρονιά με τον τρόπο που κύλησε την ευνόησε σε ό,τι έχει να κάνει με το διάβασμά της, καθώς εξασφάλισε περισσότερο χρόνο για μελέτη. “Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα αυτό, νιώθοντας παράλληλα μια σχετική αγωνία για το νέο κεφάλαιο της ζωής μου” σχολίασε.



1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Ατυχη στάθηκε εν μέρει η Ζωή Λυγίζου, καθώς για μόλις 30 μόρια δεν εισήχθη στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ετσι, η δεύτερη επιλογή της, η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα, την περιμένει πλέον για τη φοιτητική της ζωή. “H αλήθεια είναι πως επιθυμούσα την Αθήνα περισσότερο. Για το λόγο αυτό έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μια πιθανή μετεγγραφή. Νιώθω ανακουφισμένη μιας και πέρασα σε μια καλή σχολή, αναμένοντας με χαρά το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μου” τόνισε.
Στη Μαιευτική Θεσσαλονίκης πέρασε η Σταυρούλα Μπάκα, επιλογή που ήταν δεύτερη στο μηχανογραφικό της, καθώς πρώτο είχε δηλώσει το Τμήμα Νοσηλευτικής της ίδιας πόλης. “Το αποτέλεσμα αυτό με αφήνει εξίσου ικανοποιημένη, καθώς η σχολή που πέρασα ήταν στα πρώτα πλάνα μου. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό με το οποίο θα ασχοληθώ και ανυπομονώ να αρχίσουμε με το καλό τα μαθήματα” μας είπε.
Η Δήμητρα Μηνά πέρασε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε ως αρχικό στόχο τη Σχολή Αστυφυλάκων, ωστόσο δεν την έπιασε για μόλις 45 μόρια. “Είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Οι βάσεις αυξήθηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να μην εισαχθώ στην πρώτη μου επιλογή, όμως και η σχολή που πέρασα με ικανοποιεί. Πλέον αισθάνομαι ενθουσιασμό για τον νέο κύκλο που ξεκινάει στη ζωή μου, αλλάζοντας τόπο κατοικίας” ανέφερε.
Η Ανδρομάχη Μηνά, αδελφή της Δήμητρας, εισάγεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. “Η σχολή αυτή δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά οι Στρατιωτικές, τις οποίες δεν έπιασα και εγώ με τη σειρά μου για λίγα μόρια. Η Νοσηλευτική ήταν ο κλάδος που είχα στο σχολείο μου, μου αρέσει αρκετά, οπότε σκοπεύω να την παρακολουθήσω κανονικά. Το γεγονός πως πέρασα σε ένα πανεπιστήμιο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μέσω του κλάδου αυτού μπορεί κάποιος να κάνει πολλά πράγματα στη συνέχεια, καθώς δεν είναι μονοδιάστατος” εξήγησε, σημειώνοντας πως η χαρά της ξεπερνά το άγχος που έχει για το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής της.
Ο Γιάννης Πήλιος πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πάτρας. Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για τον εαυτό του και χαρούμενος για το αποτέλεσμα αυτό. Πλέον ως στόχο έχει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σχολής προκειμένου να την τελειώσει, περνώντας όσο περισσότερα μαθήματα μπορεί γρηγορότερα και να πάρει το πτυχίο του.
Η Σταυρούλα Μωραγιάννη συγκέντρωσε μια εξαιρετική βαθμολογία (19.015), αλλά η τεράστια αύξηση των βάσεων στην Ιατρική δεν της επέτρεψε να περάσει σε αυτή τη σχολή της Πάτρας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εισαχθεί στη Νοσηλευτική της ίδιας πόλης, γεγονός που την αφήνει πολύ ικανοποιημένη. “Σκοπεύω να τελειώσω τη σχολή μου και να ακολουθήσω το επάγγελμα αυτό, γιατί μου αρέσει πολύ. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι άγχος επειδή είναι κάτι καινούργιο για μένα, αλλά έχω την πίστη πως θα τα καταφέρω” μας είπε.
Στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εισήχθη πρώτος ο Γιάννης Μέντζας. “Επέλεξα τη συγκεκριμένη σχολή γιατί μου άρεσε εξ αρχής πολύ. Προσωπικά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τελειώσω τις σπουδές μου και να πάρω το πτυχίο μου” ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως παράλληλα θα συνεχίσει το χόμπι του με το οποίο ασχολήθηκε στο μέτρο του δυνατού και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς: το ψαροντούφεκο, από το οποίο όπως δήλωσε προέκυψαν… αρκετές επιτυχίες το καλοκαίρι που μας πέρασε.



4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Ο Γιώργος Τσιχριτζής είχε δηλώσει αρχικά τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, όμως βάσει της βαθμολογίας του δεν ευδοκίμησε το πλάνο του αυτό. Ωστόσο κατάφερε να περάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πάτρας, αποτέλεσμα που τον άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Ο Γιώργος εξήγησε πως η σχολική χρονιά δεν τον επηρέασε έτσι όπως εξελίχθηκε λόγω της πανδημίας, σχολιάζοντας πως πλέον ανυπομονεί για τις νέες εμπειρίες που θα βιώσει.

Ο Χρήστος Πλακογιάννης εισάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό, αποτέλεσμα που τον άφησε πολύ ικανοποιημένο. “Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας δεν βόηθησαν τους μαθητές κατά τη γνώμη μου, καθώς τελειώναμε αργά το διάβασμα και στη συνέχεια δεν μπορούσαμε να βγούμε έστω για λίγο, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παράλληλα τα διαδικτυακά μαθήματα δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης, καθώς δεν μπορούσαν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τη φυσική παρουσία στο σχολείο” σχολίασε ο Χρήστος, ο οποίος κάνει πλέον όνειρα για τον νέο σταθμό της ζωής του.


NEWSLETTER