Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 19:57

1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων: Διάκριση μαθήτριας σε διαγωνισμό παιδικού σκίτσου

Γράφτηκε από την

 

Η ζωγραφιά της μαθήτριας του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων Σοφίας Μαχαίρα πέρασε στην τελική φάση του 1ου Διαγωνισμού Παιδικού Σκίτσου του περιοδικού “Σχεδία” και πλέον μαζί με άλλες 19 ζωγραφιές κοσμούν το σπίτι της «Σχεδίας».

Αντλώντας έμπνευση από το βρετανικό περιοδικό δρόμου «Big issue», η «Σχεδία», το ελληνικό περιοδικό δρόμου, κάλεσε τον Σεπτέμβριο παιδιά ηλικίας 5 - 12 χρόνων, που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό και να ντύσουν με χρώματα τη λέξη «σπίτι».

Το παιδικό σκίτσο που θα κέρδιζε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμούσε το εξώφυλλο του τεύχους #96 (Ιανουάριος 2022), ενώ οι είκοσι φιναλίστ θα έβλεπαν έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «Σχεδίας». Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η διευθύντρια της Γκαλερί “Ζουμπουλάκη” Δάφνη Ζουμπουλάκη, ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, ο πωλητής της «Σχεδίας» Γεράσιμος Δασκαλάκης, ο εκδότης των «Εν πλω» Γιώργος Μπιλάλης, η γραφίστρια της «Σχεδίας» Κορίνα Πριμηκυρίου και μία μαθήτρια. Οι συμμετοχές των παιδιών άγγιξαν τις 1600. Ανάμεσά τους ήταν και οι ζωγραφιές των μαθητών του α΄ τμήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων.

Η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, εκπαιδευτικός του τμήματος δηλώνει σχετικά: «Η  συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό αυτό ήταν μια πολύ καλή αφορμή να προσεγγίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μιλήσουμε για το «σπίτι» και όλα όσα αυτό συμβολίζει, να εμπλουτίσουν τα παιδιά το λεξιλόγιό τους, να διαβάσουν αξιόλογα βιβλία με το ίδιο θέμα, να παίξουν θέατρο, να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη μουσική. Να προσεγγίσουν ακόμα και τα δικαιώματα των ζώων. Αν και ήμασταν στην αρχή της χρονιάς, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και με ενθουσιασμό. Αλλωστε, το «σπίτι», τους είναι ένα θέμα πολύ οικείο και ιδιαίτερα αγαπητό. Μονοπωλεί τις ζωγραφιές τους, μαζί με τους ανθρώπους. Ο Διαγωνισμός αυτός στάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργήσω στα παιδιά την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την προσφορά και τελικά να αντιληφθούν ότι ακόμα και αν δεν βλέπουν δίπλα τους τα προβλήματα, αυτά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Οταν έφτασε το περιοδικό στα χέρια μας, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και δικό μας έντυπο, το οποίο και θα μοιράζουμε στους γονείς, στην πόλη, αλλά και διαδικτυακά. Είναι τιμή και ιδιαίτερη χαρά για το σχολείο μας η διάκριση της μαθήτριάς μας, η οποία, να σημειώσουμε, έχει διακριθεί και σε άλλους διαγωνισμούς ζωγραφικής στο παρελθόν».

Το σχέδιο της Σοφίας κοσμεί πρώτο το «σαλόνι» του περιοδικού.