Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 22:13

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μεγάλη συμμετοχή στην πλατφόρμα για διαδικτυακές βασιλόπιτες

Γράφτηκε από την
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μεγάλη συμμετοχή στην πλατφόρμα για διαδικτυακές βασιλόπιτες

Μια νέα διάκριση έρχεται να προστεθεί στις “περγαμηνές” της πλατφόρμας του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αυτή τη φορά για την κοπή εικονικής βασιλόπιτας, αυτή της αιγίδας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενεργοποίησε ξανά την διαδικτυακή του πλατφόρμα.

Στη διεύθυνση http://pita.vacilos.com/, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τη δική του βασιλόπιτα, με την άχνη ζάχαρη να σχεδιάσει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα ή λογότυπο, να κόψει κομμάτια για τους συμμετέχοντες της διαδικτυακής του εκδήλωσης και όλοι μαζί να ψάξουν για το φλουρί. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν, στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Θέτουμε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δράση της εικονικής βασιλόπιτας που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας» αναφέρει η επιστολή του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η πλατφόρμα σημειώνει και φέτος μεγάλη επιτυχία καθώς πάνω από 50.000 άτομα έχουν συμμετάσχει σε διαδικτυακές κοπές από την ασφάλεια του υπολογιστή τους, στις 3 πρώτες εβδομάδες του έτους, ενώ ο ρυθμός συμμετοχής του κοινού είναι αυξητικός.

Η Εύη Τόγια υπεύθυνη προβολής του Εργαστηρίου σχολίασε σχετικά: «Η ανάγκη για μείωση των πολυάριθμων συναθροίσεων εξακολουθεί να ισχύει και φέτος μιας και η πανδημία στη χώρα μας εξακολουθεί να το υπαγορεύει. Ετσι, είναι χαρά μας να μπορούμε να προσφέρουμε ξανά, δωρεάν, σε όποιον το επιθυμεί μια "γλυκιά" βασιλόπιτα για να την κόψει με φίλους, συγγενείς κι αγαπημένα πρόσωπα με άνεση και ασφάλεια.., και χωρίς τις επιπλέον θερμίδες»!

Ο Μανόλης Γουάλλες διευθυντής του Εργαστηρίου, προσθέτει: «Η διαδικτυακή κοπή της βασιλόπιτας είναι μια πρακτική λύση για τις οικογένειες που περνάνε τις γιορτές χωριστά. Κυρίως όμως, στην περίοδο της πανδημίας, είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να περιορίζουμε την εξάπλωση του κορονοϊού χωρίς να στερούμαστε τη χαρά μιας εκδήλωσης που είναι στενά συνυφασμένη με την κουλτούρα μας. Αν υπήρχε κάποιος φορέας που μέχρι σήμερα ανησυχούσε μήπως μια διαδικτυακή εκδήλωση φαινόταν λιγότερο ‘σοβαρή’ στο παραδοσιακό κοινό που απευθύνεται, ελπίζω πως η αιγίδα του υπουργείου στη δράση μας θα τον καθησυχάσει».

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, περισσότερο γνωστό με το ακρωνύμιο “ΓΑΒ LAB”, δραστηριοποιείται κυρίως στις εφαρμογές της τεχνολογίας στις περιοχές του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο με δράσεις όπως την διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές τάξεις, την παροχή δωρεάν μαθημάτων ρομποτικής, την ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών και άλλες. Πρόσφατα ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Χώρος καινοτομίας του ΓΑΒ LAB», η οποία αναλαμβάνει τη συνέχιση αυτού του έργου.


NEWSLETTER