Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 08:15

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πελοποννήσου: Ο τουρισμός αναπτερώνει τις ελπίδες των εμπόρων

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πελοποννήσου: Ο τουρισμός αναπτερώνει τις ελπίδες των εμπόρων

Αναπτερώνονται οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ένα καλύτερο καλοκαίρι για τα μαγαζιά τους, καθώς αναμένεται αυξημένη τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Βασίλης Παγώνης λέει στην "Ε" ότι οι έμποροι είναι αισιόδοξοι πως η αύξηση τουριστών θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τουριστικές περιοχές όπως είναι και η Μεσσηνία. "Αναμένεται πιο έντονη τουριστικά η φετινή σεζόν και ελπίζουμε οι τουρίστες να έχουν αρκετά χρήματα στο πορτοφόλι τους, γιατί μην ξεχνάμε ότι σημαντικό για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι η ποιότητα του τουρίστα ", αναφέρει. Αυτή η  "τουριστική ανάσα" σίγουρα λέει δεν θα συμβάλει σε μια θεαματική ανάκαμψη της αγοράς, αλλά παραδοσιακά " το εισοδηματικό επίπεδο ειδικά των ξένων τουριστών της Πελοποννήσου είναι ικανοποιητικό". Και αυτό είναι που γεννά μια αισιοδοξία στους εμπόρους γιατί ο αριθμός των εγχώριων επισκεπτών «δεν θα είναι ικανός να βάλει καύσιμο στη μηχανή".

ΣΧΕΔΙΟ: "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ"

 

Ομως η ΟΕΣΠ δεν παραβλέπει ότι η αύξηση τουριστών μπορεί να ενισχύσει τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό και στην τελευταία γενική τους συνέλευση πήραν απόφαση να εφαρμόσουν το σχέδιο "Ο γύρος της Πελοποννήσου". Οπως εξηγεί ο κ. Παγώνης το σχέδιό τους " έχει να κάνει με τη δημιουργία συγκεκριμένων διαδρομών μέσα στην Πελοπόννησο, με θέματα όπως η "Μεσαιωνική Πελοπόννησος", η "Αρχαία κλασική Πελοπόννησος", κ.λπ. ". Και προσθέτει πως η Πελοπόννησος βρίθει από αξιόλογα αξιοθέατα τα οποία είναι άγνωστα στους πολλούς. " Θα προσπαθήσουμε, αφού πρώτα δομήσουμε σωστά την πρότασή μας για να την παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη, σε συνεργασία με άλλους φορείς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να δημιουργήσουμε συνέργειες τέτοιες που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες", αναφέρει.

Β. ΠΑΓΩΝΗΣ: "Η ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ"

 

Οσο για το πού βρίσκεται τώρα η αγορά και για τις συνθήκες που επικρατούν, λέει ότι " δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Και μπορεί «η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών να έχει φτάσει σε ένα σημείο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, στις οποίες συσσωρεύονται νέες". Και αυτό σε συνδυασμό με τους όχι ιδιαίτερα καλούς τζίρους " δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στην αγορά". Ωστόσο " το καλοκαίρι πάντα είναι μια καλύτερη περίοδος για το εμπόριο, γι΄ αυτό άλλωστε οι επιχειρήσεις κανονίζουν την εξόφληση περισσότερων υποχρεώσεων αυτή την εποχή". Λέει ακόμη ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι " η συνεχής αύξηση των υποχρεώσεών μας έναντι του ευρύτερου Δημοσίου". Και φέρνει ως παράδειγμα το εξής: " Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο λογαριασμό της ΔΕΗ μια 5ετία πριν και σε ένα φετινό λογαριασμό θα μείνει άναυδος με τη διαφορά στο τελικό νούμερο. Το ποσό που πληρώνει η επιχείρηση μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ έχει αυξηθεί εξωφρενικά, άσχετα με την τιμή της κιλοβατώρας". Καταλήγοντας ο κ. Παγώνης τονίζει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθεροποίηση της αγοράς όταν η κυβέρνηση παίρνει απόφαση να συνεχιστεί η καταβολή έκτακτης εισφοράς. " Αυτό είναι ένα παράδειγμα αλλά γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι εύκολο να προγραμματίσει το αύριο ένας επιχειρηματίας όταν δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Δεν είναι καν εύκολο να προσαρμοστεί στο σήμερα, να δει πού βρίσκεται για να προσαρμόσει τα κόστη του και τη λειτουργία του στο τώρα", διαπιστώνει.


NEWSLETTER