Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 08:27

Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλαμάτας: Ετοιμάζεται πρόταση για παιδική χαρά ΑμεΑ

Γράφτηκε από τον
Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλαμάτας: Ετοιμάζεται πρόταση για παιδική χαρά ΑμεΑ

Με τον Απρίλιο να έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, η ενημέρωση και οι δράσεις ποικίλλουν, θυμίζοντας σε όλους πως σε κάποιες εκπαιδευτικές δομές το έργο που επιτελείται είναι αξιοθαύμαστο, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η καθημερινότητα δεν κλείνεται στα όρια μιας παγκόσμιας ημέρας, ώστε να ξεχαστεί στη συνέχεια μέχρι την επόμενη 2α Απριλίου, αλλά βιώνει τα σταθερά βήματα των μαχητών της ζωής, διεκδικώντας συνθήκες και δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς και αστερίσκους.

Πρόκειται για μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Το παιδί αδυνατεί να καταλάβει όσα βλέπει, ακούει ή αισθάνεται. Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του θέλει να είναι σταθερά. Γι’ αυτό το παιδί με αυτισμό έχει μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα. Η ρουτίνα αυτή όμως, όπως είναι λογικό, διαταράχτηκε τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, καθώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας βίωσαν σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Οι κανόνες ωστόσο σχετικά με τον κορονοϊό δεν φαίνεται πως επηρέασαν τα παιδιά, καθώς όπως εξήγησε στην «Ε» ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλαμάτας Βασίλης Πετρίδης, ιδίως το σκέλος της χρήσης αντισηπτικού έγινε αμέσως αποδεκτό, τηρώντας την εν λόγω οδηγία μέχρι και σήμερα. Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο ίδιος εξήγησε πως στα Ειδικά Σχολεία δεν είναι υποχρεωτική για τους μαθητές, ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν παιδιά που την εφαρμόζουν, κατόπιν εκπαίδευσης που έγινε στο σχολείο, αλλά και παρότρυνσης από τους γονείς τους.

 

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οντας το τελευταίο σκαλοπάτι για τα παιδιά με αυτισμό τις περισσότερες φορές στην εκπαίδευση, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης διαμορφώνει αναλόγως τα τμήματά του ανά άτομα, με το συγκρότημα στα Ακοβίτικα να μην στερείται αιθουσών σε περίπτωση αύξησης των μαθητών, αλλά να χρειάζεται περαιτέρω προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες. «Οι νέοι μαθητές που έρχονται σε εμάς προέρχονται από το Ειδικό Δημοτικό, οπότε τα παιδιά που αποφοιτούν αντικαθίστανται από τα καινούργια» σημείωσε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως οι χώροι του σχολείου ανανεώνονται και γίνονται ολοένα και πιο λειτουργικοί για να υποστηρίζουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Στα πλαίσια της ανανέωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης για τα παιδιά με αυτισμό. Πρόκειται, σύμφωνα με το διευθυντή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλαμάτας, για ένα χώρο εντός του σχολείου που έλειπε τα περασμένα χρόνια, που σκοπό και στόχο έχει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών να αυτονομείται. «Στα τέλη Μαΐου λογικά θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει η πρώτη δοκιμή του για λίγες εβδομάδες πριν κλείσει το σχολείο, με στόχο από τη νέα σχολική χρονιά να μπει σε λειτουργία συστηματικά. Το εργαστήρι αυτό έχει να κάνει με πολλά αντικείμενα, όπως με την καθαριότητα και τη λειτουργικότητα ενός σπιτιού ή τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Γενικότερα τα παιδιά θα αντιμετωπίζουν αυτό το χώρο σαν μια μικρογραφία σπιτιού, όπου μέσα εκεί θα πρέπει να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, βάζοντας ένα ποτήρι νερό, σερβίροντας το φαγητό ή πλένοντας και στεγνώνοντας τα ρούχα τους» διευκρίνισε, λέγοντας πως στον προγραμματισμό του είναι το εργαστήρι να επεκταθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και ένας χώρος στα πλαίσια του σαλονιού, αλλά και κάποιες αίθουσες να πάρουν τη μορφή δωματίων. «Ολα τα τμήματα του σχολείου θα περάσουν από αυτό το εργαστήρι, ωστόσο για τα παιδιά με αυτισμό ο χώρος προορίζεται για να κάνουν τα εργαστηριακά τους μαθήματα, περνώντας τις περισσότερες σχολικές τους ώρες εκεί» ανέφερε, προσθέτοντας πως στο πλάνο του είναι να οργανωθεί το εργαστήρι φυτικής παραγωγής ώστε να διευκολυνθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές με έναν οικίσκο που θα δημιουργηθεί στον εξωτερικό χώρο για τη φύλαξη των εργαλείων, το εργαστήριο της ζαχαροπλαστικής και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου της χειροτεχνίας. «Παράλληλα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι να δημιουργήσουμε μια ράμπα που θα διευκολύνει τη μετάβαση των παιδιών από τον 1ο όροφο στο ισόγειο» πληροφόρησε. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΜΕΑ

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα γίνει πρόταση από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ να δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο του μια παιδική χαρά ΑμεΑ με ασφαλή και ταυτοχρόνως πολυαισθητηριακά παιχνίδια. Για να ευδοκιμήσει ωστόσο αυτή η προοπτική όπως είπε, απαιτείται η παρουσία κάποιου υπαλλήλου τις απογευματινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα για να ελέγχει το χώρο. «Θα ήταν χαρά για εμάς το σχολείο να ανοίξει γενικότερα στην κοινωνία. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, να έχουμε ένα σχολείο ανοιχτό. Αν η παιδική χαρά αποτελέσει έναν τρόπο να έρχονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους και να περνάνε κάποιες ευχάριστες ώρες θα είναι το ιδανικό σενάριο. Η πρότασή μας βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, έχοντας στο μυαλό μας να κάνουμε μια επίσημη πρόταση στο Δήμαρχο Καλαμάτας. Εφόσον δημιουργηθεί, έχοντας περίφραξη το σχολείο, θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για κάποιον πιθανό βανδαλισμό, όντας η αρχή για να δημιουργηθούν ενδεχομένως και άλλες στη Μεσσηνία, ώστε τα παιδιά να περνούν ξέγνοιαστες στιγμές μακριά από το σπίτι τους» σημείωσε. 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ Ε.Ε.Ε.ΕΚ

Ενα ζήτημα που έχει τεθεί πολλές φορές από γονείς απόφοιτων μαθητών, είναι πως δεν υπάρχει μια σταθερή δωρεάν δομή για να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται και να περνούν το χρόνο τους. «Ναι μεν υπάρχουν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ο ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ και το ΚΕΦΙΑΠ που απορροφούν μεγάλο αριθμό παιδιών για κάποιες ώρες, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια άλλη δομή η οποία να υποστηρίζει την αυτονόμηση των παιδιών σε μεγαλύτερη διάρκεια. Στην Αθήνα υπάρχουν κάποιες τέτοιες δομές, όμως στη Μεσσηνία για την ώρα απουσιάζουν και αυτό σαφώς είναι πρόβλημα. Η Καλαμάτα χρειάζεται ξενώνες ημερήσιας εκπαίδευσης ή ακόμα και διαμονής για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, καθώς πολλοί γονείς έχουν το πρόβλημα πού θα αφήσουν τα παιδιά τους σε περίπτωση που πρέπει να λείψουν εκτός πόλης και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ώστε να τρέξουν οι όποιες διαδικασίες» σχολίασε, τονίζοντας πως η απουσία μιας τέτοιας δομής εν έτει 2022 δεν είναι ευθύνη ενός φορέα, αλλά συνολική. «Χρειάζεται μια γενικότερη συνεργασία από πολλούς φορείς, ώστε να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, εξυπηρετώντας τους απόφοιτους του σχολείου μας, όντας σχετικά “εγκλωβισμένοι” σε αντίθεση με αυτούς του ΕΝΕΕΓΥΛ που έχουν περισσότερους “δρόμους”» συμπλήρωσε. 

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΔΟΜΗΣ

Σε ερώτηση της «Ε» για το αν η δομή αυτή θα μπορούσε να στεγαστεί στο κτήριο της παλαιάς Σχολής Παπαφλέσσα (εκεί άλλωστε στεγαζόταν το Ε.Ε.Ε.ΕΚ πριν μεταφερθεί σε νέο χώρο), μιας και παραμένει ανενεργός αλλά και εξυπηρετεί λόγω της θέσης του, ο Βασίλης Πετρίδης είπε πως εφόσον είναι ισόγειο, βασική προϋπόθεση για παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσε να γίνει εκεί ένας ξενώνας λόγω των πολλών αιθουσών που διαθέτει αλλά και της αυλής στο εσωτερικό του τετραγώνου. «Μια καλή λύση ακόμα θα μπορούσε να ήταν το παλιό 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, δίπλα από το Στάδιο. Γενικότερα η Καλαμάτα έχει κτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν, όμως μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των παιδιών με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι εντελώς καινούργιο. Σημαντικό ζήτημα είναι παράλληλα και το προσωπικό που θα χρειαστεί για μία νέα τέτοια δομή, καθώς θα κληθούν πολλές ειδικότητες για να τη στελεχώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέες θέσεις εργασίας στην πόλη μας» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας τη σημαντική συμβολή της κυρίας Βικτωρίας Καρέλια στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ, καθώς έχει βοηθήσει σε πολλές διορθώσεις βλαβών του σχολείου, στον εξοπλισμό και γενικότερα στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδιά, ώστε να περνούν όμορφες στιγμές σε αυτό. «Χάρη στις δωρεές της, το σχολείο μας έχει γίνει πολύ πιο λειτουργικό και γι’ αυτό την ευχαριστούμε ιδιαίτερα» συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως θα ήταν χρήσιμο για το σχολείο να διαθέσει κάποιος φορέας στο μέλλον ένα mini bus, ώστε τα παιδιά να κινούνται άνετα εντός της πόλης και πέριξ αυτής, με σκοπό όλα και όχι ορισμένα να πηγαίνουν σε περιπάτους, εκδρομές, επισκέψεις, παραστάσεις, παζάρια κ.ά.


NEWSLETTER