Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 20:13

Οι αριστούχοι της Μεσσηνίας μιλούν στην "Ε" για την επιτυχία τους

Γράφτηκε από την
Οι αριστούχοι της Μεσσηνίας  μιλούν στην "Ε" για την επιτυχία τους

 

Πίσω προσπαθούν να αφήσουν το άγχος και την πίεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε οι πρωτεύσαντες μαθητές των λυκείων της Μεσσηνίας. 

Ολοι τους λένε πως πέρασαν δύσκολα, πως αισθάνονταν διαρκώς έντονο άγχος και ανασφάλεια για τις πανελλαδικές, όμως προσπαθούν να εστιάσουν στο μέλλον και στα όνειρα για τις σπουδές τους. Οι περισσότεροι κρατούν κι από μια όμορφη ανάμνηση καθώς μοιράζονται με την "Ε" τα μυστικά της επιτυχίας τους, μαζί φυσικά με τους στόχους τους.

ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Ο Νίκος Δροσινός (θεωρητική κατεύθυνση) βγήκε πρώτος από όλες τις κατευθύνσεις με βαθμό πρόσβασης 17,5. Ως πρώτη επιλογή θα δηλώσει Νομική και αμέσως μετά Ψυχολογία. "Η χρονιά πέρασε δύσκολα, με αρκετή πίεση. Προσπάθησα να βάλω ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τη βόλτα με την παρέα μου αλλά και το διάβασμα. Ολα γίνονταν με σκοπό την επίτευξη του στόχου μου", μας λέει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος δεν έχει πάει καθόλου φροντιστήριο, σε καμία τάξη του λυκείου, και η μόνη βοήθεια που είχε ήταν από τους καθηγητές του σχολείου του! Ο ίδιος τόνισε αυτή την πλευρά, θέλοντας να αποδείξει πως ο κάθε μαθητής μπορεί και μόνος του να τα καταφέρει. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους γονείς μου και ιδιαίτερα τη μητέρα μου, που μου συμπαραστάθηκε σε όλον τον αγώνα αλλά και στα ξενύχτια. Συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο πριν τις εξετάσεις, που το πρόγραμμα ξεκινούσε από τις 4.30 το πρωί, ξυπνούσε και με υποστήριζε ψυχολογικά, καθώς θεωρούσε αδιανόητο να ξυπνάει το παιδί της τέτοιες ώρες κι εκείνη να κοιμάται", προσθέτει συγκινημένος ο Νίκος. Από την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν η Κωνσταντίνα Καρλή και η Στυλιανή ΑρβανίτηΑπό την τεχνολογική, πρώτος ήρθε ο Χρήστος Λύρας, ο οποίος  συγκέντρωσε 16.110 μόρια. Ως πρώτη προτίμηση θα δηλώσει τη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών και αμέσως μετά τη Σχολή Ευελπίδων. Ο  Χρήστος προέρχεται από μια πολύτεκνη οικογένεια και αν τα καταφέρει να περάσει σε μια από τις επιλογές του, θα έχει λιγότερα έξοδα και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Από τη σχολική χρονιά, αυτό που θα θυμάται σίγουρα είναι... η πενταήμερη! Στη βαθμολογία ακολουθούν ο Βασίλης Λύρας και η Αρετή Καλδή.

ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΘΩΝΗΣ

Από τη θετική κατεύθυνση πρώτη ήρθε η Κατερίνα Κοκκινάκη με 18.023 μόρια στο 3ο πεδίο. Από τη θεωρητική, τις πιο υψηλές βαθμολογίες είχαν η Πολυξένη - Νεκταρία Καλογεροπούλου και η Φανή Νικήτα.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ 

Τις υψηλότερες βαθμολογίες ανά κατεύθυνση στο σχολείο είχαν οι Χριστίνα Περδικέα, Παναγιώτα Χιουρέα (θεωρητική), Χριστίνα Πτερνέα (θετική), Ρομάριο Γιαχολάρι (τεχνολογική).

ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Από τη θετική κατεύθυνση, ο Χρήστος Χρόνης έβγαλε 18,48 ΒΠ και θέλει να περάσει Ιατρική. Βρίσκει ενδιαφέρον το ότι με την επιστήμη αυτή μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις πτυχές του ανθρώπου που είναι  άγνωστες. "Ηταν μια δύσκολη χρονιά, υπήρχε σωματική κούραση, αλλά όχι μόνο... Η μεγαλύτερη κούραση ήταν η ψυχική. Μου έδιναν δύναμη τα όνειρά μου και η προσμονή για το τέλος των εξετάσεων", παραδέχεται ο Χρήστος. Ο Γιώργος Σαραντόπουλος ακολουθεί με 18,38 ΒΠ και η Βασιλική Τσιπιανίτη με 18,17. Η Βασιλική θα δηλώσει Οδοντιατρική. Η θετικότερη σκέψη που κρατάει για την τελευταία της χρονιά στο σχολείο είναι ότι γνώρισε καλύτερα τον εαυτό της και είδε πού μπορεί να φτάσει. Λέει ότι της αρέσει η Αθήνα και χαίρεται που θα ξεκινήσει μια νέα ζωή γεμάτη νέες εμπειρίες. Εξαιρετικά τα πήγε ο Βασίλης Προζυμάς από τη θεωρητική κατεύθυνση. Με 19,03 ΒΠ θα δηλώσει Νομική Αθηνών, σχολή η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του από μικρή ηλικία. Το μυστικό της επιτυχίας του; Η υπομονή και το συστηματικό διάβασμα με πρόγραμμα. Πρέπει ο κάθε μαθητής να έχει ψυχικά αποθέματα, γιατί είναι δύσκολη η περίοδος αυτή και πολύ επίπονη η διαδικασία", σημειώνει. Η Μαρία Κουφού με 18,18 ΒΠ σκέφτεται να δηλώσει Φιλολογία Καλαμάτας. Θέλει να ασχοληθεί με τα παιδιά, να ανοίξει τους ορίζοντές της σχετικά με το αντικείμενο. Επιπλέον, με την επιλογή της,  η οικογένειά της θα κάνει λιγότερα έξοδα. Η ίδια σημειώνει πως διάλεξε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου γιατί είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Η Ελένη Γαϊτάνη από το ίδιο σχολείο και τη θεωρητική κατεύθυνση έβγαλε ΒΠ 18,05. Πρώτος από την τεχνολογική κατεύθυνση ήρθε ο Σπύρος Μουσελίνος. Με 18,93 ΒΠ, θα ήθελε να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ. Του αρέσει ο κλάδος γιατί πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τους υπολογιστές και τις πρακτικές τους εφαρμογές. Μπορεί η συγκεκριμένη να είναι δύσκολη σχολή, όμως όπως φάνηκε από τις εξετάσεις, δεν το φοβάται το διάβασμα, έχει πείσμα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεχάσει τις δύσκολες στιγμές αυτής της σχολικής χρονιάς: τον μεγάλο κόπο, την κούραση, τις δυσκολίες, την απεργία των καθηγητών και το άγχος ότι δε θα γίνουν οι εξετάσεις... Στην ίδια κατεύθυνση ο Γιώργος Κουρεμένος συγκέντρωσε 17,70 ΒΠ και ο Παναγιώτης Δουρούμης 16,94.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Πολύ καλό βαθμό πρόσβασης πέτυχε η Λαμπρινή Κων. Αβραμοπούλου από την Κυπαρισσία, η οποία με 18,32 θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή της τη Νομική Αθηνών. Τη διάλεξε γιατί θέλει να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο. Συνταγή της επιτυχίας για εκείνη ήταν... τι άλλο; Το διάβασμα! 

ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ

Σημαντικές επιτυχίες είχαν και φέτος τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Πρώτος ήρθε ο Αλέξανδρος Γεωρ. Αλεβιζόπουλος από τη θεωρητική κατεύθυνση με 18,9. Αμέσως μετά, ο Σωτήρης Κων. Κοτταρίδης με ΒΠ 18,77, που ήταν στην τεχνολογική κατεύθυνση και σκέφτεται να δηλώσει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Αθήνας ή το Μαθηματικό. "Μέχρι τώρα σκεφτόμουν μόνο τι μου αρέσει, αλλά πλέον σκέφτομαι και την επαγγελματική αποκατάσταση. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει καλή και κακή σχολή, παρά μόνο καλοί και κακοί φοιτητές. Η αλήθεια είναι ότι η φετινή χρονιά ήταν πιεστική, είχα τρομάξει με την ιδέα των πανελλαδικών, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο εξοντωτικό. Απλώς χρειαζόταν πρόγραμμα και συνέπεια. Αυτό που μου έλειψε ήταν ο ελεύθερος χρόνος και η δυνατότητα του να κάνω ό,τι θέλω..." είπε στην "Ε". Η Αθηνά Παν. Νικολοπούλου επίσης από τη θεωρητική κατεύθυνση με 18,22 ΒΠ δεν έχει αποφασίσει τι θα ήθελε να σπουδάσει ακόμα. Την τελική της απόφαση θα την πάρει εφόσον βγουν οι βάσεις. Αυτό που θα της μείνει "αξέχαστο" από τη χρονιά αυτή είναι το... πολύ διάβασμα. Πλέον σκέφτεται να κάνει νέα πράγματα στη ζωή της - να γνωρίσει μια νέα πόλη, να κάνει μια καινούργια αρχή.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Ελένη Γιαννοπούλου ήταν στη θετική κατεύθυνση. Ο βαθμός πρόσβασής της είναι 18,3 ενώ στη Φυσική έγραψε 20 και στη Χημεία 19,6. Στόχο της αποτελεί το να σπουδάσει Ιατρική γιατί της αρέσει το επάγγελμα και η προσφορά του στην κοινωνία. Η ειδικότητα που θα ήθελε να ακολουθήσει είναι η Χειρουργική. Για το πολύ διάβασμα που απαιτείται απαντάει πως... "έχω συνηθίσει τόσα χρόνια"! Παράλληλα με τις σπουδές της, θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική και επιθυμεί να περάσει τα φοιτητικά της χρόνια όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Από το ίδιο σχολείο, η Γεωργία Αλεβιζάκη έγραψε Βιολογία γενικής παιδείας 18,9, Ιστορία Κατεύθυνσης 18,2 και Λατινικά 19,6.Τα μόρια που συγκέντρωσε είναι 17.868. Η Χριστίνα Μανδηλάρη στην Ιστορία Κατεύθυνσης και στα Λατινικά "έπιασε" 19,8. Ο ΒΠ της Μαρίας Μπίρου είναι 18,53 και πρώτη προτίμησή της θα είναι η Νομική. Από το ίδιο σχολείο η Κυριακή - Βασιλική Καλογεροπούλου συγκέντρωσε 17.871 μόρια (μαζί με τα αγωνίσματα) και η σχολή που της αρέσει είναι η Γυμναστική Ακαδημία. Είχε έξτρα άγχος σε σχέση με τα άλλα παιδιά, γιατί έπρεπε να δώσει και τα αθλήματα. Εκανε στίβο από παλιά και φέτος συνέχισε με εντατικές προπονήσεις για τις εξετάσεις. Τώρα πάντως είναι πολύ ικανοποιημένη που πέτυχε το στόχο της.

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Η Χριστίνα Μπέκου από τη θετική κατεύθυνση έχει ΒΠ 16,4 και είναι ακόμα σε σκέψη για τις σχολές που θα δηλώσει. Της αρέσουν τα επαγγέλματα υγείας. Τώρα, μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, θα ήθελε να ηρεμήσει από το άγχος, να πάει διακοπές και να περάσει καλά με τις φίλες της. Αγαπημένο της μάθημα ήταν τα Μαθηματικά.

6ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πρώτος στη θετική .κατεύθυνση είναι ο Προκόπης Μαμούλης με ΒΠ 18,53, ο οποίος θα δηλώσει Ιατρική Ιωαννίνων, γιατί... του αρέσει η πόλη! Το έτος αυτό πέρασε για τον ίδιο με πολύ διάβασμα και πρόγραμμα σε όλα. Τώρα, χρειάζεται ξεκούραση. Ο Θόδωρος Μουσελίνος από την τεχνολογική κατεύθυνση βγάζει 18,27 ΒΠ και θα δηλώσει πρώτη προτίμηση το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Δεν τον τρομάζει καθόλου το διάβασμα, ούτε το ότι πρόκειται για μια δύσκολη σχολή. Επόμενος στόχος του, είναι τώρα η ολοκλήρωση των σπουδών του. Στην ίδια κατεύθυνση η Βασιλική Πουλοπούλου έχει 17,62 ΒΠ. Ο Θάνος Μπούτσης με 18.400 μόρια θα επιλέξει από ότι φαίνεται το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής. Του αρέσουν τα οικονομικά και σκέφτεται αργότερα να συνεχίσει με κάποιο μεταπτυχιακό.Από τη θεωρητική κατεύθυνση ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έβγαλε ΒΠ 17,52 και θα δηλώσει Νομική ή Ψυχολογία. Θα πάρει την τελική απόφαση σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του και με το επίπεδο των βάσεων. Η Ιστορία ήταν το αγαπημένο του μάθημα, αλλά τώρα θα σταματήσει να διαβάζει για λίγο και θα ασχοληθεί με την έρευνα για τις σχολές και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα σχολεία έχει σταλεί έγγραφο από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που δεν επιτρέπει στους καθηγητές να δώσουν πληροφορίες στον Τύπο για τις βαθμολογίες. Ετσι οι βαθμοί των αποφοίτων που αναφέρονται στα ρεπορτάζ έχουν υπολογιστεί είτε από τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς, είτε από εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 


NEWSLETTER