Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 16:06

Μεσσήνιοι επιτυχόντες στην «Ε» - Κάνουν όνειρα για τη φοιτητική ζωή

Βαλίτσες για τη νέα τους ζωή φτιάχνουν από τώρα οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας που τα πήγαν πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις και σε λίγο διάστημα θα αλλάξουν πόλη για να αρχίσουν σπουδές.

Κάποιοι περίμεναν ίσως λίγο παραπάνω σε ένα - δυο μαθήματα, όμως κρατούν το θετικό, την καλή γενική βαθμολογία και θέτουν τους επόμενους στόχους για το μέλλον.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος, Γιούλα Σαρδέλη

4o Λύκειο Καλαμάτας 

Μία απ’ τις καλύτερες βαθμολογίες στη Μεσσηνία πέτυχε η Αστρινή Πετροπούλου, συγκεντρώνοντας 19.300 μόρια. Ο στόχος της έτσι για την Ιατρική Αθηνών φαντάζει το δίχως άλλο εφικτός, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Η ίδια χαρακτήρισε τη χρονιά “όχι τόσο εύκολη” αλλά σίγουρα καλύτερη από την περσινή, καθώς τα διά ζώσης μαθήματα φέτος δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της τηλεκπαίδευσης. «Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου μου, καθώς και την οικογένειά μου που ήταν δίπλα μου» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως πλέον θα επιστρέψει στο εξωσχολικό διάβασμα το οποίο αγαπά, εστιάζοντας στη λογοτεχνία.     

Ο Θάνος Λυκοτραφίτης με 19.000 μόρια μπορεί ήδη να αισθάνεται σίγουρος για την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ο ίδιος δήλωσε πως η χρονιά δεν κύλησε τόσο δύσκολα όπως περίμενε και σε αυτό βοήθησε η προετοιμασία των προηγούμενων ετών και στο σχολείο αλλά και στο φροντιστήριο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, οι οποίοι κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και φυσικά τους γονείς μου που μου παρείχαν υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως τα μπάνια στην παραλία και το μπάσκετ θα επιστρέψουν πλέον στην καθημερινότητά του.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργανάς έχοντας συγκεντρώσει 18.425 μόρια επιθυμεί να εισαχθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ενώ ως δεύτερη επιλογή θα δηλώσει τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Κωνσταντίνος τόνισε πως τα Μαθηματικά ήταν σχετικά δύσκολα. «Για θέματα πανελληνίων ήταν πιο δύσκολα απ’ όσο έπρεπε, δεδομένου πως εκείνη την ώρα ο εκάστοτε μαθητής δεν σκέφτεται με καθαρό μυαλό, έχοντας το ανάλογο άγχος», είπε ευχαριστώντας και το φροντιστήριό του, που τον βοήθησε στη μαθητική του πορεία, δίνοντάς του τα απαραίτητα θεμέλια για να καταφέρει το στόχο του. Πλέον ενδέχεται να αρχίσει εκ νέου το κολυμβητήριο, βάζοντας παράλληλα σε προτεραιότητα τα μπάνια και τις βόλτες μέχρι να αρχίσει η φοιτητική του ζωή. 

3ο Λύκειο Καλαμάτας

Ο Αναστάσης Μαρίνης δηλώνει στην “Ε”: “Αν και η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για εμένα, τελικά φαίνεται πως κατάφερα να επιτύχω τον στόχο μου που είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η διαδικασία των πανελληνίων ήταν ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα και ελπίζω η εξέταση των μαθημάτων να διαφοροποιηθεί στο μέλλον. Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας σε οποιαδήποτε αναποδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές μου και η στήριξη από την οικογένειά μου και φυσικά τους φίλους μου. Τα συναισθήματα απερίγραπτα, καθώς τα βάσανα τελείωσαν και οι κόποι μου απέδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών μου αγγίζει τα 17.100 μόρια, κάτι που μου επιτρέπει να είμαι αρκετά αισιόδοξος για την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο και την πραγμάτωση των προσδοκιών μου”. 

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος έβγαλε μέσο όρο 18.700 μόρια και με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμών εκφράζει τις παρακάτω σκέψεις: “Πανελλήνιες, Γ’ λυκείου… Λέξεις τρομακτικές που μας συνοδεύουν ήδη από το δημοτικό. Τραγικό δεν είναι; Κι όμως είναι η ελληνική πραγματικότητα! Και μετά σε ρωτάνε: «Πώς νιώθεις;». «Κουρασμένος» απαντάς. Αλλά αυτοί κοιτάν τα μόρια. Αυτοί. “Αυτοί” μπορεί να είναι η οικογένεια, οι καθηγητές, οι φίλοι, αλλά ακόμα και ο ίδιος σου ο εαυτός -η τελευταία είναι και η χειρότερη περίπτωση. Βεβαίως, νιώθεις χαρούμενος και υπερήφανος. Εγραψες πολύ καλά και οι προσπάθειές σου καρποφόρησαν. Η κούραση και το άγχος πέρασαν, αλλά δεν θα χαθούν στη λήθη. Για πολλούς θα αποτελέσουν στοιχειά του παρελθόντος. Ποτέ δε θα χαθούν. Δύσκολη η κατάσταση. Αλλά απέδωσε. Ετσι, λοιπόν, νιώθω κι εγώ. Κουράστηκα, κόπιασα, διάβασα -διάβασα πολύ ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ντροπή- αλλά τα πήγα καλά. Και νιώθω υπερήφανος, γιατί πέτυχα τον στόχο μου. Και θέλω να πω ότι η μελέτη είναι εξίσου σημαντική με την τύχη. Διάβασα, ωστόσο την ώρα των γραπτών έκανα τα λαθάκια μου -χαζά λαθάκια που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία- παιχνίδι της τύχης. Οπότε όσο καλά διαβασμένος να είναι ένας μαθητής, πρέπει να έχει και την τύχη με το μέρος του. Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» πάει στους γονείς μου (ευγενείς χορηγοί), στους καθηγητές και τις καθηγήτριες (για τον κόπο, την ανοχή και την ψυχολογική υποστήριξη) τόσο των εξωσχολικών μαθημάτων όσο και του σχολείου. Αλλά ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» πρέπει στον Παναγιώτη Χρυσομάλλη και την Κανέλλα Χρυσομάλλη -νονός και νονά- χειρουργός και αναισθησιολόγος αντίστοιχα, πηγή έμπνευσης για την πορεία που ακολουθώ! Ευελπιστώ ότι με το παραπάνω αποτέλεσμα θα περάσω στην 1η μου επιλογή, την Ιατρική Σχολή και μετέπειτα θα ακολουθήσω τον χειρουργικό κλάδο, ενώ παράλληλα εύχομαι ένα λαμπρό μέλλον με πολλές ευκαιρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα!”.

Ο Χρήστος Πετρακογιάννης σχολιάζει: “Η τάξη αυτή, η οποία είναι συνυφασμένη με τις πανελλήνιες, καλεί τους μαθητές να αποκτήσουν έναν στόχο για το μέλλον τους, για τον οποίο θα κοπιάσουν μέσα στη χρονιά. Ο δικός μου στόχος ήταν να περάσω στη Σχολή Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ετσι κι εγώ κατέβαλα μια αξιόλογη προσπάθεια και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα με έχει ανταμείψει. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μυστικό για τις εξετάσεις. Αυτό που είναι όμως αναμφισβήτητα απαραίτητο, είναι οι μαθητές να έχουν αυτοπεποίθηση και να πατούν γερά στα πόδια τους, αλλιώς το άγχος θα τους κατακλύσει. Ιδίως τη φετινή χρονιά, στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες λόγω του κορονοϊού και της αυξημένης ύλης στα περισσότερα μαθήματα, ήταν αναγκαίο οι μαθητές να έχουν ισχυρή θέληση και ψυχικά αποθέματα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε να εξαντλούν υπερβολικά τον εαυτό τους, αλλά να ξεκλέβουν λίγο χρόνο για να συναντούν τους φίλους τους και να κάνουν τα πράγματα που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν. Αλλωστε η χρονιά αυτή αποτελεί μια πρόκληση, ένα στοίχημα με τον εαυτό σου για την επίτευξη των στόχων σου και βγαίνεις από αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας καλύτερα τις δυνάμεις σου. Γι’ αυτό οι μαθητές δεν θα έπρεπε να φοβούνται τις πανελλήνιες, αλλά να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τους ίδιους και το μέλλον τους”.

Η Δήμητρα Ψιλόλιγνου συγκέντρωσε 17.925 μόρια και επιθυμεί να εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων Ερευνας Πληροφορικής. Θα ήθελε να ευχαριστήσει τους καθηγητές του 3ου Λυκείου και του φροντιστηρίου της για τον αγώνα που έκαναν και την οικογένειά της για τη βοήθεια και τη στήριξη που της προσέφεραν. 

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος συγκέντρωσε 18.880 μόρια και στόχος του είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου. “Νιώθω πως επιτέλους οι κόποι τόσων χρόνων ανταμείφθηκαν και με το παραπάνω! Η χρονιά αυτή ήταν γεμάτη διάβασμα και σκληρή δουλειά, δίχως βέβαια να χρειαστεί να θυσιάσω τα πάντα στον «βωμό της μελέτης». Αυτό που χρειάζεται είναι μία ισορροπία· να επενδύεται χρόνος, δηλαδή, τόσο σε παραγωγικό διάβασμα όσο και σε εξόδους με φίλους και οικογένεια, καθώς αυτοί οι άνθρωποι μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους βέβαια εντάσσονται και οι καθηγητές μας, οι οποίοι κλήθηκαν όχι μόνο να μας μεταδώσουν άπειρες γνώσεις (ιδίως στο πλέον μισητό μάθημα της Χημείας με την ατέλειωτη ύλη!), αλλά και να γίνουν δεύτεροι γονείς μας ως ψυχολόγοι και παιδαγωγοί. Προσωπικά, δίχως τη βοήθεια των καθηγητών μου (εντός και εκτός σχολείου!) και των γoνιών μου δεν θα είχα την ευκαιρία να γράφω αυτό το κείμενο” δηλώνει με σιγουριά…

Ο Αχιλλέας Γεωργιόπουλος θέλει να περάσει στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. “Συγκεντρώνω 17.520 μόρια, οπότε θεωρώ ότι είναι ένας αρκετά ρεαλιστικός στόχος. Στο μέλλον επιθυμώ να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό, ωστόσο έχω και αρκετές ιδέες στο μυαλό μου όντας ανοιχτός σε διαφορετικές προοπτικές. Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής σεζόν θεωρώ πως το οργανωμένο διάβασμα, σε συνδυασμό με το κίνητρο που είχα, με οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιτυχία” έχει να πει ο ίδιος.

Ο Γεώργιος Λαμπρινίδης υπογραμμίζει σχετικά με την πρόσφατη εμπειρία των εξετάσεων: “Ηταν έντονη αλλά και θετική. Είμαι πολύ χαρούμενος που με τη βοήθεια του Θεού απέδωσα το αποτέλεσμα που είδα στους  βαθμούς μου. Ο κλάδος όπου διαγωνίστηκα είναι της Υγείας. Εγραψα άριστα σε Βιολογία, Φυσική και Χημεία, αλλά τα πήγα λιγότερο καλά στη Νεοελληνική Γλώσσα. Θεωρώ ότι η Βιολογία και η Εκθεση έκρυβαν φέτος την περισσότερη δυσκολία. Ελπίζω για την εισαγωγή μου σε μία Ιατρική σχολή, πράγμα που ήταν εξαρχής ο στόχος και η επιθυμία μου. Κι αυτό γιατί πιστεύω και εμπνέομαι από τη ρήση του Ιπποκράτη: Σ’ όσους γιατρούς υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει κι ο έρωτας για την επιστήμη” τονίζει κλείνοντας.

Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Ο Σωτήρης Αντωνόπουλος λέει πως χάρη στη μεθοδική δουλειά αλλά και την υποστήριξη του σχολείου, των καθηγητών και των γονιών του κατάφερε να γράψει μέσο όρο 18,25. “Η εμπειρία των πανελλαδικών ήταν πρωτόγνωρη αλλά όχι άγνωστη, αφού κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχα εξεταστεί σε πολλαπλά διαγωνίσματα προσομοίωσης, τα οποία με βοήθησαν να συνηθίσω τις συνθήκες της πραγματικής εξέτασης. Στόχος μου είναι η εισαγωγή στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών” μας είπε ο Σωτήρης.

1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Ο Δημήτρης - Γιώργος Κουτσονικολής με 18.220 μόρια επιθυμεί να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στόχος εφικτός αναλογικά με τις περσινές βάσεις. «Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε θα τη χαρακτήριζα δύσκολη, καθώς η ύλη ήταν μεγαλύτερη, ωστόσο με αρκετή προσπάθεια βγήκε εις πέρας» σημείωσε τονίζοντας πως ευχαριστεί το διευθυντή του σχολείου, τους καθηγητές που τον στήριξαν στα μαθήματα ειδικότητας, καθώς και τους αντίστοιχους που του έκαναν ιδιαίτερα, όπως φυσικά και τους γονείς του. «Πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, αλλά για εργασία, έτσι ώστε να αντεπεξέλθω στη συνέχεια» πρόσθεσε.  

Η Βασιλική Ματθιοπούλου έχοντας συγκεντρώσει 18.750 μόρια έχει στόχο να σπουδάσει στον τομέα της υγείας ή της έρευνας, εστιάζοντας σε κάποια σχετική σχολή. «Στα μαθήματα που γράψαμε, τα Νέα Ελληνικά ήταν αυτά που με δυσκόλεψαν περισσότερο. Γενικότερα η σχολική χρονιά που πέρασε κύλησε σαφώς πιο εύκολα, σε σύγκριση τουλάχιστον με τα δύο περασμένα έτη» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως θέλει να πει ένα “ευχαριστώ” σε όλους τους καθηγητές του σχολείου, που έκαναν όπως είπε “εξαιρετική δουλειά”.

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Με 18.000 μόρια ο Ανδρέας Καρακαϊδός έχει ως στόχο να περάσει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Κατά τον ίδιο, η χρονιά κύλησε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με εξαίρεση τον κορονοϊό και την καραντίνα. Παράλληλα, ο Ανδρέας θα πάρει τον έπαινο της προσωπικής βελτίωσης, καθώς μέσα από την προσπάθειά του έφτασε να είναι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του σχολείου. «Οταν τελείωσαν τα μαθήματα οι καθηγητές προσφέρθηκαν να μας κάνουν εξτρά μαθήματα αφιλοκερδώς. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς που μας έδωσαν κίνητρο για να πετύχουμε το στόχο μας» διευκρίνισε.

Ο Παναγιώτης Κεχαγιάς με 17.675 μόρια βρίσκεται με το ένα πόδι στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη. «Η φετινή χρονιά κύλησε πολύ ομαλά, χωρίς τα προβλήματα των 2 προηγούμενων με το Webex. Στις εξετάσεις το μόνο μάθημα που παρατήρησα πως είχαν δυσκολία σχεδόν όλοι ήταν τα Νέα Ελληνικά, τα οποία με κράτησαν λίγο πίσω στη βαθμολογία μου» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ευχαριστεί τους καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι διέθεσαν ελεύθερο χρόνο για να γίνουν κάποια έξτρα μαθήματα το απόγευμα, δίχως οικονομική αμοιβή.

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Η Σταυρούλα Πράσινου με 18.083 μόρια έχει ως όνειρο να εισαχθεί στο Τμήμα Νομικής στην Αθήνα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεύτερη επιλογή θα δηλώσει το Τμήμα Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η χρονιά όπως ήταν λογικό κύλησε πιεστικά, αλλά με τη βοήθεια των σωστών ανθρώπων θεωρώ πως έγινα πιο παραγωγική» επισήμανε, λέγοντας πως το απρόβλεπτο της διαδικασίας ήταν αυτό που της δημιούργησε το ανάλογο άγχος. «Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τους φίλους μου οι οποίοι ήταν κοντά μου» πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως πλέον έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο θέλει να επιστρέψει στη μουσική και στο συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει, τους «Red gloves».

ΕΠΑΛ Μεσσήνης

Ο Κωνσταντίνος Καλυβάς με 16.830 μόρια θέλει να περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Ο ίδιος σημείωσε πως προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό νιώθοντας δικαιωμένος για το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως το μάθημα που τον δυσκόλεψε στις εξετάσεις ήταν τα Μαθηματικά.