Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 08:12

Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Ζητούν άμεσα κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Γράφτηκε από τον
Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Ζητούν άμεσα κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

 

Να κατοχυρωθούν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα για τους γεωπόνους, τους πτυχιούχους των νέων γεωπονικών πανεπιστημιακών σχολών που δημιουργήθηκαν το 2019 (αναβάθμιση από ΤΕΙ), απαίτησαν χθες, καθηγητές και φοιτητές της  Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Δημήτρης Πετρόπουλος και οι πρόεδροι του Τμήματος Γεωπονίας Βασίλης Δημόπουλος και του Τμήματος Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων Ιωακείμ Σπηλιόπουλος, καθώς και του Φοιτητικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ιντζιρτζής, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους που  δεν έχουν υλοποιηθεί τα αυτονόητα και για τον διαχωρισμό, την αδικία μεταξύ των πτυχιούχων των γεωπονικών σχολών της χώρας.

Ειδικότερα, ο κοσμήτορας της σχολής Δ. Πετρόπουλος ενημέρωσε ότι από το 2019 που συγχωνεύθηκε και δημιουργήθηκε η νέα σχολή, δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα. “Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν τα περιελάμβανε”, παρατήρησε και ανέφερε πως για λόγους διαμαρτυρίας παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές στη σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενημέρωσε, επίσης, ότι σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ παλιών και νέων τμημάτων, χωρίς να αναφέρονται λόγοι και κριτήρια. “Πάνε να δημιουργήσουν τμήματα δύο ταχυτήτων”, επεσήμανε ο Δ. Πετρόπουλος και παρατήρησε πως η σχολή έχει πιστοποιηθεί και με υψηλό βαθμό πιστοποίησης. Μίλησε για το οξύμωρο η Πολιτεία να αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του αγροτικού κλάδου, αλλά να μην δημιουργεί συνθήκες για τη στήριξή του και κάλεσε  βουλευτές και υποψηφίους βουλευτές να πάρουν θέση και αν δεν γνωρίζουν, να ενημερωθούν από αυτούς για το ποια είναι η κατάσταση.

Ο πρόεδρος  του Τμήματος Γεωπονίας Β. Δημόπουλος έκανε λόγο για απλή καταστρατήγηση της λογικής και του Συντάγματος και σημείωσε πως φοιτητές που ολοκληρώνουν τμήματα με 5 χρόνια σπουδές, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εκτίμησε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα έπρεπε να είχαν οριστεί από την αρχή, από το 2019 και βεβαίωσε πως η πιστοποίηση προγράμματος σπουδών που ζητήθηκε, έγινε. “Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να έχουμε τα ίδια δικαιώματα”, παρατήρησε ο Β. Δημόπουλος, ζήτησε να εκχωρηθούν και στους δικούς μας φοιτητές και μίλησε για τεράστια αδικία απέναντι στους πολίτες, καθώς καταστρατηγούνται βασικές αρχές δημοκρατίας και ισονομίας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων Ι. Σπηλιόπουλος ενημέρωσε ότι “ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στα Τμήματα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων, όπως το δικό μας, δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα”. Παρατήρησε πως “σε έναν χρόνο θα έχουμε τους πρώτους αποφοίτους, που δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Δεν ξέρουν πώς θα κινηθούν επαγγελματικά”.

Επεσήμανε ότι το πρώην ΤΕΙ είχε επαγγελματικά δικαιώματα και σημείωσε το παράλογο, “πτυχιούχοι του πρώην ΤΕΙ μπορούν να μπουν στο πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά θα χάσουν επαγγελματικά δικαιώματα”.

Δήλωσε ότι “πρέπει να βρεθεί μια λύση, δεν υπάρχει λογική σε αυτό που γίνεται” και τόνισε πως “το τμήμα είναι από τα πιο οργανωμένα, έχει πάρα πολύ εξοπλισμό. Απορροφάται το 100% των θέσεων, το προτιμούν τα παιδιά”.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου στη Σχολή Γεωπονίας Κωνσταντίνος Ιντζιρτζής σημείωσε ότι “είναι αδιανόητο να μη μας έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα”. Πρόσθεσε πως δεν προέβλεψαν κατοχύρωση το 2019, επί Γαβρόγλου με τη δημιουργία της νέας σχολής και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Την επέκρινε για αναβάθμιση της ιδιωτικής παιδείας, ενώ τα γεωπονικά οικονομικά και τμήματα μηχανολογίας βρίσκονται στον αέρα. Ζήτησε άμεση κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων κι ενημέρωσε πως έχουν στείλει σχετικά έγγραφα στο υπουργείο Παιδείας και την πρυτανεία.

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών διαμαρτυρήθηκε, γιατί ένας νέος σε μια ευρωπαϊκή χώρα σπουδάζει 5 χρόνια και δεν έχει τύχη στο μέλλον κι επαγγελματική αποκατάσταση.

Τέλος, πληροφόρησε ότι  συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, πως θα υπάρξει συμμετοχή στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών γεωπονίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αύριο θα γίνει νέα πορεία διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER