Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 20:43

Τμήμα Φιλολογίας – ΠΑΠΕΛ: Colloquium Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Γράφτηκε από την

 

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει το «5ο Colloquium Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών» του, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 2 Ιουνίου από τις 10.30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Το Colloquium είναι ανοιχτό στο κοινό. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.30-11 π.μ.: Χαιρετισμοί καθηγητή Νικολάου Ζαχαριά, κοσμήτορα ΣΑΕΠΣ. Καθηγήτριας Ιωάννας Σπηλιοπούλου, προέδρου ΤΙΑΔΠΑ. Καθηγητή Γιώργου Ανδρειωμένου, προέδρου Τμήματος Φιλολογίας.

Πρωινή Συνεδρία (11 π.μ.-1 μ.μ.), πρόεδρος: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια.

11-11.20 π.μ.: Άννα Κυριακοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η αφηγηματική τεχνική της έκφρασης των συναισθημάτων που αξιοποιεί ο Φλάβιος Ιώσηπος στο επεισόδιο: (BJ 1.9-1-2). Ο Ναός και η Ιερουσαλήμ δεν καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους, αλλά από τους ληστές που ξεκίνησαν έναν εμφύλιο πόλεμο, αναγκάζοντας τους Ρωμαίους να επέμβουν».

11.20-11.40 π.μ.: Χρήστος Τζίφας, διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Παραίτησις ἀρχῆς ἐν βουλῇ - Γιατί οι φιλόσοφοι είναι καταλληλότεροι στην διακυβέρνηση έναντι των βασιλέων».

11.40 π.μ.-12 μ.: Αθανασία Μάλαμα, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος

Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Θεϊκή έμπνευση σε ένα αισιόδοξο ποιητικό ταξίδι: Ο Ανδρέας Κάλβος και η αρχαιότητα».

12 μ.-12.20 μ.μ.: Κωνσταντίνος Γαλάνης, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Το βίωμα της Μικρασιατικής καταστροφής και εξορίας στον Tύπο της εποχής. Η περίπτωση του περιοδικού Διάπλασις των Παίδων».

12.20-12.40 μ.μ.: Χρήστος Αλεξάνδρου, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η πολιτική αρθρογραφία του Κώστα Μόντη. Μια πρώτη ανάγνωση».

12.40-1 μ.μ.: Συζήτηση. Διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό.

Απογευματινή Συνεδρία (4.30-7 μ.μ.), πρόεδρος: Τιτίκα Καραβία, επίκουρη καθηγήτρια.

4.30-4.50 μ.μ.: Αικατερίνη Μπίτζιου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Ανεξερεύνητες πτυχές της πνευματικής διαδρομής και συνεισφοράς του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη».

4.50-5.10 μ.μ.: Παγώνα Γεωργοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η Τέχνη και το Όνειρο στο έργο του Άγγελου Σικελιανού».

5.10-5.30 μ.μ.: Αντωνία Παυλάκου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Όψεις του θανάτου μέσα από τη λειτουργία του ονείρου στο πεζογραφικό έργο του Αλέξανδρου Ίσαρη».

5.30-5.50 μ.μ.: Παναγιώτης Τσούκλερης, απόφοιτος του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Επιρρήματα σε -ως και -α στα νέα ελληνικά: ανάλυση με σώματα κειμένων και οι προεκτάσεις της στη λεξικογραφία».

5.50-6.10 μ.μ.: Αλέξανδρος Κοκολιός, μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Όψεις της έμφυλης βίας στη δημοτική ποίηση: Ανδρική κυριαρχία και γυναικεία εξουσία».

6.10-6.30 μ.μ.: Αθηνόδωρος-Ιωάννης Αμούργης, μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με ειδίκευση στη «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Στοιχεία σοσιαλιστικού ρεαλισμού στο ποιητικό έργο της Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη».

6.30-7 μ.μ.: Συζήτηση. Διάλειμμα.

Στις 7.30 μ.μ., θα ακολουθήσει τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Δημήτρη Τζιόβα σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.