Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 12:04

Η οδηγία Πλατάρου για την 28η Οκτωβρίου που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Η οδηγία Πλατάρου για την 28η Οκτωβρίου που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις μερίδας εκπαιδευτικών ξεσήκωσε οδηγία, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος με τίτλο «Αποσαφηνίσεις, επισημάνσεις, υπενθυμίσεις για τον ρόλο του Σχολείου στην Κοινωνία μας».

Το κείμενο αυτό ουσιαστικά περιείχε κατευθύνσεις για το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή κάνοντας λόγο για "πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε κομματικολογίας ή πολιτικολογίας εντός του Σχολείου, είτε δια προφορικού είτε δια γραπτού λόγου".

Ακολουθεί αναλυτικά το έγγραφο του κ. Πλατάρου:

"Εν όψει του Εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και γενικότερα κρίνεται σκόπιμο να επισημάνουμε τα παρακάτω αυτονόητα , κοινότοπα και κοινότυπα διότι δεν έχουν εμπεδωθεί από σύμπασα την εκπαιδευτική κοινότητα, παρ΄ όλον τον προφανή χαρακτήρα τους:

Στα Ελληνικά Σχολεία φοιτούν εξ ορισμού όλα τα κοινωνικά στρώματα . Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών εμφορούνται από όλες ανεξαιρέτως τις ιδεολογίες, ψηφίζουν ολόκληρο το φάσμα των κοινοβουλευτικών και μη κομμάτων , πιστεύουν ή όχι σε όλες τις αναγνωρισμένες ή μη θρησκείες και θρησκεύματα στην Ελλάδα . Σε αυτά τα πρόδηλα πλαίσια, οφείλει το Σχολείο να τηρεί αυστηρή κομματική ή πολιτική ή θρησκευτική ουδετερότητα , στα πλαίσια πάντα του Συντάγματος και να τηρεί τους σκοπούς και τους στόχους της Παιδείας (άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος)

Συνεπώς, οποιαδήποτε ενέργεια που επιφέρει οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση ή αποδοκιμασία κατά οποιασδήποτε ιδεολογίας ή πίστης είναι απαράδεκτη για το Σχολείο. Εντός αυτής της λογικής είναι η πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε κομματικολογίας ή πολιτικολογίας εντός του Σχολείου, είτε δια προφορικού είτε δια γραπτού λόγου. Όλα αυτά μπορούν να επιφέρουν διενέξεις συγκρούσεις αντιπαλότητες και τελικά το Σχολείο να ξεστρατίσει από τον κύριο στόχο και σκοπό του, που είναι αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η ευθυκρισία, η λογική σκέψη, η κριτική σκέψη , η αντιπαράθεση με λογικά επιχειρήματα, ο στοχασμός, η ελεύθερη σκέψη, η αυτόνομη σκέψη, η αυτογνωσία, είναι ορισμένοι από τους δύσκολους στόχους που μπορεί να καλλιεργήσει το Σχολείο και πάντως αυτοί οι αξιακοί στόχοι, είναι εξ ορισμού στον αντίποδα της εύκολης σκέψης, του συνθήματος , του ιδεολογήματος, του αναπόδεικτου, του εύκολου του απλουστευμένου, της εύκολης τροφής.

Έχοντας υπ΄ όψιν τα παραπάνω, και εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, επισημαίνουμε, ότι δεν έχουν καμία απολύτως θέση στα Σχολεία εκδηλώσεις αποδοκιμασίας ή και επιδοκιμασίας κατά οιουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σχέσεων στην Σχολική Κοινότητα. Το Σχολείο και δη το Δημόσιο, δεν αποκλείει κανέναν απολύτως ακριβώς λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα του. Αυτή η λειτουργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και δεν θα επιτραπεί σε κανέναν απολύτως να διαταράξει το κλίμα του Σχολείου με οποιαδήποτε δράση εκτός του πνεύματος της ιερής ημέρας , ακόμα και αν αυτή η δράση θεωρείται αποδεκτή από την πλειονότητα της κοινωνίας, αφού το νόημα της Δημοκρατίας αποτελεί και ο σεβασμός της μειοψηφικής άποψης, ακόμα κι όταν αυτή η άποψη είναι και μη δημοκρατική.

Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές να κοινοποιήσουν το πνεύμα του ανωτέρω εγγράφου σε όσους τυχόν δεν θεωρούν αυτονόητες τις προρρηθείσες επισημάνσεις, ιδία στην νεολαία που χρειάζεται το σωστό υπόδειγμα δημόσιας συμπεριφοράς".

 

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Ιωάννης Π. Πλατάρος

Μαθηματικός –Οικονομολόγος.

ΜΠΕ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών»