Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 10:15

"Μουσικές γέφυρες, Ελλάδα-Ιταλία": Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας πάει στην Μπολόνια (βίντεο)

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Μπολόνια έχει προγραμματίσει για το Φεβρουάριο το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας", στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Μουσικές γέφυρες, Ελλάδα-Ιταλία, Τραγούδια που μας ενώνουν".

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Θωμάς Παλάντζας ανέφερε πως η συγκεκριμένη δράση κινείται σε τρεις διαστάσεις, έχοντας εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της περιοχής οι μαθητές που θα ταξιδέψουν θα λάβουν μέρος σε σχετική διπλή εκδήλωση που θα διοργανωθεί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δυναμικό άνοιγμα του σχολείου και κατ’ επέκταση της Καλαμάτας στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από τα πλαίσια της χώρας. Ο κ. Παλάντζας έκανε λόγο σχετικά με τη συνεργασία των δύο σχολείων για μια σημαντική εξέλιξη η οποία προσδίδει οφέλη για την Καλαμάτα, συγχαίροντας μεταξύ άλλων τους μαθητές όπου παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, εντούτοις η αφοσίωση τους για τη μουσική μέσα από κόπο τους δίνει δύναμη ώστε να συμμετάσχουν στις δράσεις του σχολείου. «Πρόκειται για μια συνέργεια η οποία αυξάνει την αίγλη τόσο του σχολείου μας όσο και της πόλης μας, δημιουργώντας μια προσπάθεια αδελφοποίησης των δύο σχολείων» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το σχολείο είναι ανοιχτό σε κάθε είδους στήριξη, ώστε ο πυρήνας πολιτισμού όπως χαρακτήρισε το Μουσικό Σχολείο να ανταπεξέλθει στα νέα του βήματα.

Η εκπαιδευτικός και μαέστρος Κατερίνα Τσίτσα πληροφόρησε πως στην Ιταλία θα ταξιδέψει η συμφωνική ορχήστρα του σχολείου, η χορωδία "Sonorae" και δύο ροκ μπάντες, αποτελούμενα τα τέσσερα σύνολα από 75 μαθητές τους οποίους θα συνοδεύσουν 6 εκπαιδευτικοί. Η ίδια υπενθύμισε πως η Μπολόνια έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μουσική πόλη, ενημερώνοντας πως θα γίνουν δύο συναυλίες. «Η μια συναυλία θα λάβει χώρα στο ιστορικό ωδείο “Τζοβάνι Μπατίστα Μαρτίνι” και η δεύτερη θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Μπολόνια» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως στη συνέχεια 30 Ιταλοί μαθητές θα επισκεφτούν την Καλαμάτα στις αρχές Απριλίου.

Τέλος, η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Ακριβή Μπακούρου, ως εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας έκανε λόγο για μια συναρπαστική εμπειρία, παρατηρώντας πως η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει πολύ δουλειά. «Ως μαθητές έχουμε καταβάλει πολύ μόχθο για να καταφέρουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η μουσική θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την επιθυμητή συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων.