Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 16:55

Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε" - Η μεγάλη προσπάθεια απέδωσε καρπούς

Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε" - Η μεγάλη προσπάθεια απέδωσε καρπούς

Παρελθόν αποτελούν πια οι σχολικές υποχρεώσεις και το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων για τους αποφοίτους των λυκείων της Μεσσηνίας.

Μιλώντας στην “Ε” κάποια παιδιά έκαναν λόγο για μια χρονιά με δυσκολίες και κάποια για μια βατή περίοδο, η οποία απέδωσε καρπούς και τους έδωσε το εφαλτήριο για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, της φοιτητικής. Πλέον, μπορούν να χαρούν το υπόλοιπο καλοκαίρι ξέγνοιαστα, ετοιμάζοντας ορισμένοι εξ αυτών βαλίτσες για τη νέα τους ζωή, μιας και η βαθμολογία τους, τους εξασφαλίζει ουσιαστικά τη σχολή και τον τόπο επιλογής τους νωρίτερα από την ανακοίνωση των βάσεων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις βαθμολογίες, το 4ο Λύκειο ξεχώρισε σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ήταν το μόνο σχολείο που προέκυψαν τρία καθαρά 20ρια στο απαιτητικό μάθημα της Φυσικής.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

2 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με 18.300 μόρια ο Κωνσταντίνος Δρούγας έχει θέσει τις βάσεις ώστε να περάσει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ίδιος, χαρακτήρισε τη χρονιά εύκολη, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα που ακολούθησε σημείωσε πως διάβαζε όταν είχε χρόνο. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν για εκείνον και οι Πανελλαδικές όπως είπε, γράφοντας εξίσου καλά σε όλα τα μαθήματα. «Από εδώ και πέρα, θα ήθελα να βγω περισσότερο, κάνοντας ενδεχομένως κάποια ταξίδια» πρόσθεσε.

Εχοντας συγκεντρώσει 17.630 μόρια ο Ανδρέας Αγγελάκος έχει ξεχωρίσει τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, χωρίς να έχει κατασταλάξει ποιες πόλεις θα επιλέξει κατά προτεραιότητα. «Τη χρονιά με τον τρόπο που κύλησε θα την χαρακτήριζα εύκολη, δίχως κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Προσωπικά, εντατικοποίησα το διάβασμα μου τον τελευταίο μήνα, μιας και νωρίτερα κινούμουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, στηριζόμενος ενδεχομένως στις βάσεις των περασμένων ετών» υπογράμμισε, τονίζοντας πως πλέον θέλει να επιστρέψει στο αγαπημένο άθλημα του, το τραμπολίνο. «Για αυτή τη χρονιά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τους καθηγητές μου» συμπλήρωσε.

Ο Θεόδωρος Καλογερόπουλος στόχευε να εισαχθεί στη Νομική, ωστόσο στρέφει το βλέμμα του πλέον στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, βασιζόμενος στα 15.000 μόρια που συγκέντρωσε. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια κουραστική χρονιά καθώς διάβαζε πολλές ώρες σε καθημερινή βάση, παρατηρώντας πως η Θεωρητική είναι μια απαιτητική κατεύθυνση. Σχετικά με τις Πανελλαδικές, ο Θεόδωρος στάθηκε στα Αρχαία και στη δυσκολία τους, εκτιμώντας πως του στέρησαν μια καλύτερη βαθμολογία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, καθώς επίσης τους καθηγητές στο φροντιστήριο και στο σχολείο» πρόσθεσε.

3 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Χρήστος Βέκκος, έχοντας συγκεντρώσει 18.330 μόρια έχει ως επιθυμία να εισαχθεί στην Ιατρική Αθηνών και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό στην αντίστοιχη σχολή κάποιας άλλης πόλης. Ο Χρήστος έδωσε για δεύτερη φορά φέτος Πανελλαδικές, έχοντας όπως είπε περισσότερο χρόνο ώστε να διαβάσει. «Ενδεχομένως, η εμπειρία που είχα από πέρυσι να έπαιξε κάποιο ρόλο» σημείωσε, με την επίδοση του ίδιου να αποτελεί αναμφίβολα ένα παράδειγμα πως αν κάποιος μαθητής δεν καταφέρει το στόχο του από την πρώτη φορά, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το πράξει στην επόμενη. «Από εδώ και πέρα θα συνεχίσω πιο εντατικά τις δύο βασικές μου ασχολίες, το σκάκι και το γυμναστήριο» υπογράμμισε, ευχαριστώντας όπως είπε την οικογένεια του καθώς και τους καθηγητές του που τον βοήθησαν να καταφέρει τη συγκεκριμένη βαθμολογία.

4 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εχοντας συγκεντρώσει 18.550 μόρια η Γεωργία Καλογεροπούλου επιθυμεί να εισαχθεί  στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Αθήνα. Αν αυτό το σενάριο δεν ευδοκιμήσει, ως δεύτερη επιλογή σκέφτεται να δηλώσει το Τμήμα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Προσωπικά μου άρεσε η φετινή σχολική χρονιά μέσα από τα μαθήματα της κατεύθυνσης που κάναμε. Προφανώς είχε και τις δυσκολίες της, ωστόσο το αποτέλεσμα με άφησε απολύτως ικανοποιημένη. Σε ότι έχει να κάνει με τα μαθήματα των Πανελλαδικών όλα είχαν τις δυσκολίες τους, αλλά μερικά ήταν πιο ψυχοφθόρα, όπως η Εκθεση» παρατήρησε, λέγοντας πως θα συνεχίσει την ενασχόληση της με το στίβο σε πιο εντατικούς ρυθμούς πλέον. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου, τους γονείς μου και γενικά το ευρύτερο περιβάλλον μου» κατέληξε.

Με 18.325 μόρια η Μαρία Παπαδοπούλου θα δηλώσει την Ιατρική Αθηνών και στη συνέχεια τις αντίστοιχες σχολές των άλλων πόλεων. «Για τη χρονιά που πέρασε δεν θα έλεγα πως ήταν μια εύκολη διαδικασία, όντας μια αγχογόνος περίοδος. Προσωπικά, παρότι οι επιδόσεις μου ήταν καλές στο σχολείο και ήμουν συνηθισμένη να δίνω εξετάσεις, κατάλαβα πως οι Πανελλήνιες είναι μια διαφορετική εμπειρία που οδηγεί στο επόμενο βήμα της ζωής, δίχως όμως να είναι καθοριστική. Γι’ αυτό, προσπάθησα να δώσω περισσότερη ενέργεια ώστε να τα ανταπεξέλθω» παρατήρησε, λέγοντας πως στις Πανελλαδικές το μάθημα της Φυσικής ήταν αρκετά δύσκολο. «Πλέον, θέλω να ασχοληθώ εκ νέου με τη ζωγραφική που μου αρέσει, καθώς και με τη συγγραφή την οποία είχα αφήσει στην άκρη φέτος λόγω του διαβάσματος» συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας πως αρθρογραφούσε στη σχολική εφημερίδα, ασχολία που επιθυμεί να κάνει και μελλοντικά. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου πρωτίστως και τα άτομα που μου έχουν σταθεί τη χρονιά αυτή, όπως και τους καθηγητές μου για τη συνδρομή τους» υπογράμμισε.

Ο Γρηγόρης Αθανασόπουλος συγκέντρωσε 18.300 μόρια, με το πλάνο του όσον αφορά τη σχολή που θα δηλώσει να εστιάζει στην Πληροφορική. «Η χρονιά που πέρασε συνδυάστηκε με πολύ διάβασμα και λιγότερο ύπνο, ωστόσο αν κάποιος θέλει να γράψει καλά στις Πανελλήνιες είναι μια διαδικασία που λίγο πολύ πρέπει να περάσει» πρόσθεσε, τονίζοντας σχετικά με τις Πανελλήνιες πως το μάθημα που τον δυσκόλεψε ήταν τα Μαθηματικά λόγω χρόνου. Από εδώ και πέρα, ο ίδιος σημείωσε πως θέλει να κάνει και πάλι γυμναστήριο, ευχαριστώντας για τη χρονιά που πέρασε τους καθηγητές του, τους γονείς του και τους φίλους του.

Με 18.150 μόρια ο Έκτορας Καλύβας βρίσκεται ανάμεσα στην Νομική Αθηνών και στη Νομική Κομοτηνής, για το ποια θα δηλώσει ως πρώτη. «Η φετινή σχολική χρονιά ήταν από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, για το λόγο πως έπρεπε να γίνουν οι ανάλογες θυσίες ώστε να τα καταφέρω, ωστόσο το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα» σημείωσε, λέγοντας σχετικά με τις Πανελλαδικές πως τα Αρχαία τον δυσκόλεψαν περισσότερο. «Από εδώ και πέρα ενδέχεται να ξεκινήσω και πάλι γυμναστήριο, ωστόσο σε πρώτο πλάνο έχω την ξεκούραση μέχρι να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της ζωής μου» υπογράμμισε. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με στήριξαν και δεν με πίεσαν, μεταφέροντας μου πως αν δεν τα κατάφερνα θα το έκαναν και του χρόνου. Ακόμα, ένα ευχαριστώ στους καθηγητές μου καθώς και στους φίλους μου σε σχολείο και εκτός αυτού, που έκαναν τη χρονιά αυτή πιο ευχάριστη» κατέληξε.

Εχοντας συγκεντρώσει 17.900 μόρια ο Κωνσταντίνος Τασσόπουλος προσανατολίζεται να δηλώσει τη Σχολή Ικάρων Διοικητικών. Ο Κωνσταντίνος έδωσε Πανελλαδικές για δεύτερη φορά, έχοντας εισαχθεί το 2022 στη Σχολή Μαθηματικών της Αθήνας. Ο ίδιος ωστόσο, αντιλήφθηκε πως δεν ήταν ο δρόμος που ήθελε να ακολουθήσει, παίρνοντας τη δύσκολη απόφαση να δώσει εκ νέου Πανελλαδικές. Ο ίδιος δήλωσε πως έχοντας τα πρωινά του ελεύθερα η διαδικασία ήταν πιο βατή,  ενώ από εδώ και πέρα μοιράστηκε την επιθυμία του να βγει περισσότερο με τις παρέες του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου γιατί από την πρώτη στιγμή που τους είπα πως θέλω να ξαναδώσω με στήριξαν, και τους καθηγητές μου για τη βοήθεια» υπογράμμισε.

Η Ιωάννα Τασσοπούλου, αδερφή του Κωνσταντίνου, με 16.930 μόρια τείνει να δηλώσει πρώτη της επιλογή τη Σχολή Ψυχολογίας, δίχως να έχει κατασταλάξει ακόμα ποια πόλη θα βάλει ως πρώτη. Για τη χρονιά που έφτασε στο τέλος της, η ίδια σημείωσε πως υπήρξαν δυσκολίες, ωστόσο το τέλος της ήταν ιδανικό, βάση αποτελέσματος. Για τις εξετάσεις των Πανελλαδικών και αν κάποιο μάθημα τη ζόρισε αυτό σύμφωνα με την Ιωάννα ήταν τα Αρχαία. «Πλέον, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο ίσως επιστρέψω στο χορό» πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους καθηγητές της, τους γονείς της και τους φίλους της.

5 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Γρηγόρης Μηλίτσης με 18.620 μόρια σκοπεύει να δηλώσει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχετικά με τη χρονιά που πέρασε, ο ίδιος σημείωσε πως είχε δυσκολίες, καθώς διάβαζε για έντεκα μήνες όπως είπε άκοπα, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα του ανάλογα. Από πλευράς Πανελλαδικών, παρατήρησε πως τα Μαθηματικά ήταν πιο δύσκολα και η Εκθεση το πιο απρόβλεπτο μάθημα, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το υπόλοιπο του καλοκαιριού ο ίδιος αποφάσισε να εργαστεί, αφήνοντας τις διακοπές στην άκρη. « Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για τη στήριξη που μου παρείχε» συμπλήρωσε.

Η Ευανθία Πανοπούλου με βαθμολογία 17.175 μόρια τείνει να δηλώσεις σε σχολές που συνδέονται με τα Παιδαγωγικά. «Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, ψυχοφθόρα θα έλεγα. Το διάβασμα ήταν πολύ όπως και πολλά τα διαγωνίσματα, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις Πανελλαδικές και τα μαθήματα που ήταν πιο δύσκολα, αυτά ήταν τα Αρχαία και στη συνέχεια η Εκθεση» παρατήρησε. Πλέον, η ίδια θέλει να ασχοληθεί όπως δήλωσε εκ νέου με τη γυμναστική, ευχαριστώντας στη συνέχεια τους καθηγητές του φροντιστηρίου και του σχολείου για τη στήριξη.

Ο Αναστάσης Δρούγας με 16.500 ενημέρωσε πως ως πρώτη του επιλογή θα δηλώσει το Τμήμα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για τη σχολική χρονιά ο ίδιος σημείωσε πως κύλησε ομαλά, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το μάθημα που τον δυσκόλεψε περισσότερο παρατήρησε πως ήταν η Εκθεση. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού ο Αναστάσης επισήμανε πως θα αφιερωθεί στην εργασία του, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τη χρονιά συνολικά, θέλησε να ευχαριστήσει τους γονείς του, την κοπέλα του και τους καθηγητές του φροντιστηρίου.

Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Αν κάποιος γονέας, απόφοιτος ή εκπαιδευτικός θέλει να συμπεριληφθεί η επιτυχία δικού του επιτυχόντα στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με την “Ε” στο elefklm@gmail.com ή να καλέσει στο 6979047976.