Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 22:39

Δράσεις για το «πράσινο σχολείο» στην Καλαμάτα

Δράσεις για το «πράσινο σχολείο» στην Καλαμάτα

Την «Αποδοχή χρηματοδότησης της εγκεκριμένης πρότασης του Δήμου Καλαμάτας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «SchoolHeroZ: A Holistic Roadmap to Net Zero Schools», συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ όπως κατατέθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα NetZeroCities Pilot Cities Programme, Cohort 3 (2024) ενέκρινε προχθές η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Αναλύοντας την εισήγηση, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου επισήμανε μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρώπη, τονίζοντας πως η τεχνογνωσία που θα προκύψει θα βοηθήσει για τα προγράμματα που ακολουθούν. Ο ίδιος ενημέρωσε πως η πρόταση αφορά έξι σχολεία γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο οποίο έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας ουσιαστικά ψηφιακά αντίγραφα των κτηρίων. «Μέσω αυτών φαίνεται πότε κατασκευάστηκαν, οι διαστάσεις τους, τί συστήματα θέρμανσης και ψύξης έχουν κ.α.

Αυτά μεταφέρονται ψηφιακά και πάνω σε αυτό το αντίτυπο οι μαθητές ως φορείς διακυβέρνησης παίρνουν αποφάσεις και βλέπουν στις οθόνες τους πώς αλλάζει κάτι αν αλλάξουν τις συνήθειες τους, όπως την μετακίνηση τους στο σχολείο» εξήγησε, παρατηρώντας πως είναι σημαντικό οι ίδιοι οι μαθητές να καταλαβαίνουν την αξία αυτής της αλλαγής, όντας οι καλύτεροι πρεσβευτές μέσα στα σπίτια τους. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για ασαφές αντικείμενο των φορέων, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν έγινε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ανακοινώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Βασίλης Παπαευσταθίου ανέλυσε με λεπτομέρειες το ρόλο κάθε φορέα από την BK Plus που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση, μέχρι την Local-AI που θα επωμιστεί το κομμάτι της τεχνολογικής καινοτομίας, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος δεν έχει την τεχνογνωσία πάνω σε πολύ εξειδικευμένα, ακαδημαϊκά ζητήματα ώστε να υποστηριχθούν τέτοιες προτάσεις, γι’ αυτό όπως είπε έγινε η κρούση σε διάφορους εταίρους.

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως οτιδήποτε μπει στα σχολεία θα αποτελέσει ιδιοκτησία του Δήμου, οπότε στη συνέχεια θα μπορεί να το διαχειριστεί. Ως προς την επιλογή του Πανεπιστημίου, εξήγησε πως σε τόσο υψηλή τεχνολογία, το ίδρυμα της Πάτρας είναι ένα βήμα πιο μπροστά, κάνοντας λόγο για το πιο εξειδικευμένο Πανεπιστήμιο όσον αφορά τα υπολογιστικά συστήματα. «Σε αυτό το σημείο να πω πως θα φέρουμε προτάσεις που θα αφορούν και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου» πρόσθεσε.

Ο κ. Τζαμουράνης διατήρησε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποδοτικότητα του όλου συστήματος και αν θα δώσει κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ψηφίζοντας λευκό. Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός, συμπλήρωσε πως πρόκειται για προγράμματα που δεν γίνονται κατανοητά από το μέσο χρήστη, λέγοντας πως δεν είναι βέβαιος αν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας θα φέρει εις πέρας το έργο του, μη έχοντας όπως είπε έμπειρη στελέχωση. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα πιλοτικό-ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο έρχεται λόγω της συμμετοχής της Καλαμάτας στο δίκτυο των 100 έξυπνων πόλεων της Ευρώπης, δηλώνοντας ευχαριστημένος για τη δουλειά που γίνεται.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση αφορά σε πιλοτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν τις στρατηγικές προτεραιότητες του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας και συγκεκριμένα σε δράσεις που αφορούν το «πράσινο σχολείο».

Ο Δήμος προτείνει την πιλοτική εφαρμογή μιας ολιστικής λύσης που αποτελείται από κοινωνικο-τεχνικά στοιχεία τα οποία θα υποστηρίξουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στα σχολικά οικοσυστήματα και όχι μόνο, και θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για συστημικό μετασχηματισμό προς κλιματικά ουδέτερες συμπεριφορές στην πόλη (σε ατομικό, σχολικό, και δημοτικό επίπεδο). Συντονιστής στην πρόταση αυτή είναι ο Δήμος Καλαμάτας.

Η Σύμβαση Επιχορήγησης είναι μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, ως συντονιστή όλων των εταίρων της πρότασης που υποβλήθηκε, και του Οργανισμού EIT Climate-KIC εκ μέρους της κοινοπραξίας NetZeroCities που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Horizon από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα χρήματα της σύμβασης θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος αναλαμβάνει να τα μοιράσει στους εταίρους της πρότασης σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου και σύμφωνα με το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο που αναλαμβάνει κάθε εταίρος (Δήμος Καλαμάτας 40.000 ευρώ, Αναπτυξιακός Οργανισμός Δήμου Καλαμάτας «Αειφόρος Πόλη» 60.000 ευρώ, UniSystems Συστήματα Πληροφορικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία 130.000 ευρώ, Πανεπιστήμιο Πατρών 150.000 ευρώ, Local-AI 120.000 ευρώ και BK Plus Europe 100.000 ευρώ).

Τ.Αν.