Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 08:10

Ανακύκλωση φαρμάκων στους ειδικούς κάδους

Ανακύκλωση φαρμάκων στους ειδικούς κάδους

Συνείδηση γίνεται στον κόσμο ότι τα ληγμένα φάρμακα δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια. Οπως λένε φαρμακοποιοί της Καλαμάτας για τα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων, αρκετός είναι ο κόσμος που τα πηγαίνει στους ειδικούς κάδους των φαρμακείων για ανακύκλωση.

Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη προκειμένου να σταματήσουν οι πολίτες να πετάνε στα σκουπίδια τα φάρμακα που λήγουν. Την αποκομιδή τους από τα πράσινα δοχεία των φαρμακείων κάνει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ), ενώ η καταστροφή τους γίνεται στην Αθήνα από εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει το έργο αυτό με σύμβαση ο ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ή στο εξωτερικό όταν πρόκειται για πολύ τοξικά φάρμακα.

Ο Νίκος Μάραντος φαρμακοποιός, πρόεδρος του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ταμίας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, λέει πως η ανακύκλωση φαρμάκων πάει πολύ καλά στην Καλαμάτα. "Ο κόσμος έχει πάρει το μήνυμα και έρχεται στο φαρμακείο με το σακουλάκι από το σπίτι με τα ληγμένα φάρμακα, για να τα ρίξει στο ειδικό δοχείο", αναφέρει. Οταν λοιπόν το δοχείο γεμίσει "υπάρχει το σύστημα συλλογής στις φαρμακαποθήκες και γίνεται αποστολή - τα αναλαμβάνει εταιρεία ανακύκλωσης φαρμάκων και κάποια καταστρέφονται εδώ ενώ άλλα που είναι τοξικά στο εξωτερικό". Λέει ακόμα ότι συγκεκριμένα στοιχεία για τη συλλογή των φαρμάκων που πάνε για ανακύκλωση δεν υπάρχουν καθώς τώρα "ξεκινά μια διαδικασία από κάποιες εταιρείες, όπου θα καταγράφεται όλη η πορεία ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων".

Ο Σωτήρης Αργυρόπουλος φαρμακοποιός, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, λέει ότι "ο κόσμος έχει μάθει για την ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων και τα φέρνει στα φαρμακεία". Αυτά μπαίνουν στον ειδικό κάδο και μετά οι φαρμακαποθήκες τα μαζεύουν "και συγκεντρώνονται στην Αθήνα από τον ΕΟΦ". Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα πορεία της ανακύκλωσης φαρμάκων σημειώνει ότι ναι μεν ο κόσμος το έχει δει θετικά, αλλά "πιστεύω ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες και εν κατακλείδι είναι και θέμα παιδείας". Θεωρεί πάντως πως επειδή ο όγκος που συγκεντρώνεται συνεχώς μεγαλώνει, "σε λίγα χρόνια ευελπιστούμε ότι περισσότεροι θα φέρνουν τα ληγμένα τους φάρμακα για ανακύκλωση".

Η φαρμακοποιός Σταυρούλα Πουλοπούλου - Τσίχλη λέει ότι πολύς κόσμος πηγαίνει ληγμένα φάρμακα "και τα βάζουμε στον κάδο ανακύκλωσης". Τονίζει δε πως "ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί γιατί και εμείς τους λέμε να μην τα πετάνε στα σκουπίδια". Μετά αναλαμβάνει ο Συνεταιρισμός την αποκομιδή τους, ενώ κάποια φάρμακα που δεν έχουν λήξει "τα ταξινομούμε και τα πηγαίνουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο". Προσθέτει επίσης πως ακόμη και από περιέργεια ο κόσμος θα ρωτήσει «τι είναι αυτός ο πράσινος κάδος», κι έτσι μέσα στα δύο χρόνια που λειτουργεί η ανακύκλωση φαρμάκων όλοι οι πελάτες έχουν μάθει σε τι χρησιμεύει, και τα πηγαίνουν εκεί.

Ο φαρμακοποιός Βασίλης Χάντζος λέει ότι "ο κόσμος φέρνει αρκετά ληγμένα φάρμακα, άλλος θα φέρει δύο κουτιά και άλλος θα φέρει μια τσάντα". Σε κάθε περίπτωση πάντως "από την ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται ότι υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης φαρμάκων". Και θεωρεί πως "η αρχή έχει γίνει και έχει επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου, που από μόνος του πλέον ρωτάει τι να κάνει τα ληγμένα φάρμακα".

 

Η Θεοδώρα Μπάκα πάντως λέει ότι η ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων δεν είναι τόσο γνωστή ως διαδικασία στον πολύ κόσμο. "Κάποιοι κάνουν ανακύκλωση, κάποιοι όχι", αναφέρει. Και προσθέτει ότι ναι μεν "η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι σημαντική και υπάρχει κόσμος που ρωτάει" - αλλά "ο κάδος θα μπορούσε να γεμίζει με περισσότερα φάρμακα". Ακόμη, θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τον κόσμο "για τα φάρμακα που δεν έχουν λήξει και όσα συγκεντρώνουμε πηγαίνουμε στο κοινωνικό φαρμακείο".