Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 13:48

Μέτρα προστασίας για τα θαλασσοπούλια

Μέτρα για να προστατευτούν τα θαλασσοπούλια από την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας εισηγείται προς τους ψαράδες, με σχετική ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Για τα προτεινόμενα μέτρα -σημειώνεται στην ανακοίνωση- η Διεύθυνση έχει λάβει υπόψη της σχετική αναφορά για την αλληλεπίδραση της αλιείας με τα θαλασσοπούλια, που πραγματοποιήθηκε σε Ιόνιο και Αιγαίο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στόχος ήταν να μειωθούν τα περιστατικά όπου κατά τη διάρκεια του ψαρέματος συλλαμβάνονται τυχαία και θαλασσοπούλια. Τα προτεινόμενα μέτρα χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση «ενδεικτικά» και «προληπτικά», η δε εφαρμογή τους «είναι εθελοντική εκ μέρους των αλιέων».

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνονται κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας είναι: «Μείωση της χρήσης φωτεινών πηγών στην αλιεία με παραγάδια. Πραγματοποίηση της αλιευτικής δραστηριότητας τη νύχτα. Διαχείριση απορρίψεων και των εντοσθίων. Αποφυγή δραστηριοποίησης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση θαλασσοπουλιών».

Τα μέτρα που προτείνονται για την χρήση των αλιευτικών εργαλείων είναι «τοποθέτηση μεγαλύτερων βαρών στα παραγάδια και τοποθέτηση συσκευών εκφοβισμού(σημαντήρες ή γραμμές στα σκάφη με παραγάδια)».

Με την ίδια ανακοίνωση η Διεύθυνση -αφού υπενθυμίζει ότι στην περιοχή της Μεσογείου απαντώνται τακτικά 3 είδη χελώνας (καρέτα-καρέττα, πράσινη χελώνα ή μύδας και δερματοχελώνα)- καλεί τους ψαράδες να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο «το οποίο αφορά κάθε περιστατικό τυχαίας σύλληψης θαλάσσιας χελώνας κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας» και να ενημερώνουν τη Διεύθυνση σε μηνιαία βάση για τις τυχόν συλλήψεις, παραδίδοντας τα σχετικά έντυπα.