Πέμπτη, 08 Μαϊος 2014 08:28

"Ο κόσμος ψωνίζει μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο" - γιατί στο δεύτερο μισό του μήνα δεν έχει χρήματα

"Ο κόσμος ψωνίζει μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο" - γιατί στο δεύτερο μισό του μήνα δεν έχει χρήματα

Το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα, που έχει λεφτά, ο κόσμος αγοράζει πράγματα και στηρίζει τους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας. Το δεύτερο 15ήμερο όμως που τα λεφτά τελειώνουν, λόγω της κρίσης, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτό τονίζουν στην "Ε" οι παραγωγοί στη λαϊκή της Καλαμάτας, στην Κεντρική Αγορά, που κάθε Τετάρτη και Σάββατο έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και ζουν την αγωνία και την οικονομική του αδυναμία.

Χαρακτηριστικά, οι παραγωγοί μας είπαν τα εξής για την κατάσταση της αγοράς όπως τη ζουν:

Ο Βασίλης Μητρόπουλος από τη Μεσσήνη: «Οι τιμές των προϊόντων μας είναι μειωμένες. Δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε, αν δε ρίξουμε τις τιμές. Εχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου που έρχεται στη λαϊκή. Το κόστος, όμως, των καλλιεργειών μας ανεβαίνει».

Ο Μπάμπης Αλεβίζος από το Μαυρομάτι Μεσσήνης: «Ο κόσμος ψωνίζει μετρημένα, γιατί δεν έχει λεφτά να ψωνίσει. Οι αγορές και το πλεόνασμα που λένε, είναι για τις αγορές των πλουσίων με τις μάρκες. Δεν είναι για το λαό που έρχεται στη λαϊκή. Είναι ψίχουλα αυτά που  δίνουν τώρα, μπρος σ’ αυτά που ο κόσμος έχει χάσει».

Ο Γιώργος Μακρόπουλος από τα Αλώνια: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Θέλουμε τον κόσμο να βγει στην αγορά, γιατί έχουμε καλά, φθηνά και φρέσκα πράγματα. Ανταποκρίνεται ο κόσμος όταν έχει λεφτά, όταν πληρώνεται. Θέλουμε περισσότερο κόσμο. Και από τους υποψηφίους δημάρχους θέλουμε να πάρουν θέση για τις λαϊκές, για το αν θα γίνουν λιγότερες θέσεις, όπως λένε».

Ο Γιάννης Στασινόπουλος από τα Φιλιατρά: «Χάλια μαύρα, δεν κυλάει τίποτα. Αλλες μέρες έχει κίνηση, άλλες όχι. Την πρώτη εβδομάδα του μήνα που έχει λεφτά ο κόσμος, δουλεύουμε. Μετά, τέρμα».

Ο Βασίλης Χωραΐτης από τη Θουρία: «Για κάποιους είναι καλά τα πράγματα και για άλλους όχι. Για μένα είναι καλά. Οταν έχει λεφτά ο κόσμος, αγοράζει. Μετά τις 20 του μήνα δεν έχει. Τη στήριξη του κόσμου την έχουμε, τώρα με την κρίση. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ θα βρει φθηνό και ποιοτικό προϊόν από τον παραγωγό. Πάντως, τα εφόδια για τις καλλιέργειές μας είναι ακριβά».

Η Σοφία Μπάλα από την Αμφεια: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν έχει ο κόσμος χρήματα και δεν μπορεί να ψωνίσει. Αγοράζει ελάχιστα πράγματα».

Ο Κωνσταντίνος Ποθόπουλος από τους Γαργαλιάνους: «Μέτρια είναι η κατάσταση. Οταν είναι 1η με 10 του μήνα, όταν παίρνει τη σύνταξη ο κόσμος αγοράζει. Τα πράγματα έχουν στριμωχτεί πολύ».

 

Ο Δημήτρης Κορομηλάς από τη Μικρομάνη· «Ο κόσμος περιμένει να πληρωθεί για να αγοράσει πράγματα στη λαϊκή. Μετά τις 15-18 του μήνα καθόμαστε, λόγω έλλειψης χρημάτων. Αν συνεχιστεί αυτό, όλοι θα έχουμε προβλήματα επιβίωσης».