Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 08:29

31% οι μετεξεταστέοι μαθητές της Α' Λυκείου

Σχεδόν στο 31% έφθασε φέτος το ποσοστό των μετεξεταστέων μαθητών της Α΄ Λυκείου, στα σχολεία της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η συνδικαλιστική ένωση των καθηγητών του νομού μας, ενώ πέρυσι οι αποτυχόντες δεν ήταν παρά το 2,90% των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό (30,93%), ξεπερνά ακόμα και αυτό που η Α΄ ΕΛΜΕ είχε εκτιμήσει, πέρυσι το φθινόπωρο, όταν εξέταζε διάφορα σενάρια με τις επιπτώσεις που θα προέκυπταν από την εφαρμογή του νόμου για το γενικό λύκειο, το επαγγελματικό λύκειο και τις δομές κατάρτισης, στον οποίον από τότε εξέφραζε την αντίθεσή της.

Οπως τονίζει η Α΄ ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της, ξεπεράστηκαν οι εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2013 σε τρεις εκδηλώσεις -σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων-, στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στο Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας -μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)- και στο Γυμνάσιο Πεταλιδίου:

«Στις παρουσιάσεις αυτές τονίσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου 4186/13 (λύκειο και κατάρτιση), διότι μελετώντας τον διαπιστώσαμε ότι θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα που αφορούν στη φοίτηση των μαθητών μας στα γενικά λύκεια. Είχαμε χρησιμοποιήσει παράδειγμα, όπου προβλέπαμε απόρριψη 29% των μαθητών. Παρ’ όλη τη βοήθεια και την επιείκεια των καθηγητών, το ποσοστό των μαθητών που έμειναν μετεξεταστέοι, στην Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ανήλθε σε 30,93%. Με αυτό τον τρόπο, ένα υψηλότατο ποσοστό μαθητών δεν κατάφερε να προαχθεί». 

Καταλήγοντας η Α΄ ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι «ο στόχος του νέου λυκείου και της "τράπεζας θεμάτων" είναι να γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να αποθαρρύνει τους μαθητές από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο λύκειο και να τους στρέψει στην κατάρτιση». Τονίζει δε ότι «οι συνάδελφοι, που αγωνίζονται στην τάξη, δεν είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές του υπουργείου και τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών» και καλεί τους γονείς «να λάβουν ενεργό μέρος μαζί μας, στην κατάργηση αυτού του νόμου που πλήττει το δημόσιο σχολείο».