Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 18:29

Δημ. Μαστραγγελόπουλος: "Αναζητούμε σημαντικότερο ρόλο στα πολιτιστικά της πόλης"

Δημ. Μαστραγγελόπουλος: "Αναζητούμε σημαντικότερο ρόλο στα πολιτιστικά της πόλης"

 

 

 

"Είμαστε μια παρέα, είμαστε δεμένοι. Ευελπιστούμε το κάθε μέλος μας να μην έρχεται μόνο για το χορό, αλλά για να βρει παρέα και ζεστό χώρο. Θέλουμε ο σύλλογός μας να γίνει στέκι". Αυτό τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας "Αγία Τριάδα" Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος. Επισημαίνει πως η συμμετοχή των μελών είναι ενεργή και παρατηρεί ότι «ο σύλλογός μας έχει ξεπεράσει τα όρια της Αγίας Τριάδας και έχει μέλη από όλη την Καλαμάτα». Σημειώνει ότι το στοίχημα του συλλόγου είναι «όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπά τους παραδοσιακούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική» κι εκφράζει την ελπίδα «να διαδραματίζουμε σημαντικότερο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης».

 

1 Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην επανασύσταση του συλλόγου;

«Η ανάγκη αναβάθμισης της περιοχής που ήταν υποβαθμισμένη, η διαφορετικότητα που θέλαμε να έχουμε από άλλους συλλόγους, η καλή παρέα που προσπαθούμε να έχουμε και την έχουμε. Και οι πολιτιστικοί λόγοι, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

 

2 Είναι ενεργή η συμμετοχή των μελών σας, των ανθρώπων της περιοχής;

«Είναι ενεργή, βοηθούν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του συλλόγου. Ο σύλλογός μας έχει ξεπεράσει τα όρια της Αγίας Τριάδας και έχει μέλη από όλη την Καλαμάτα».

 

3 Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;

«Σεμινάρια χορού, παραδοσιακοί, λάτιν και ευρωπαϊκοί χοροί, θεατρικό παιχνίδι, τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων, καταγραφές της μεσσηνιακής παράδοσης (ήθη - έθιμα - φορεσιές), τράπεζα αίματος, συμμετοχές σε εκδηλώσεις, διοργάνωση παραστάσεων και γιορτών (όπως του τσίπουρου), παραδοσιακό πανηγύρι, καθαρισμός της περιοχής, συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων σε συνεργασία με άλλους φορείς».

 

4 Οικονομικά πώς τα καταφέρνετε;

«Από τις συνδρομές των μελών και χορηγίες επαγγελματιών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και μικρότερες από φορείς».

 

5 Υπάρχει συμμετοχή στην τράπεζα αίματος;

«Υπάρχει συμμετοχή. Εχουμε κάνει δύο εθελοντικές αιμοδοσίες και προσδοκούμε να αυξηθεί αυτή η συμμετοχή. Είναι θέμα τεράστιας κοινωνικής σημασίας. Το αίμα της τράπεζας είναι για όποιον άνθρωπο το ζητήσει και το έχει ανάγκη».

 

6 Ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της περιοχής;

«Χρειάζεται αστυνόμευση η περιοχή μας. Υπάρχει παραβατικότητα από την παρουσία περιθωριακών ατόμων».

 

7 Ποια είναι η γνώμη σας για τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου στο παλιό Νοσοκομείο;

«Το νέο Δημαρχείο θα δώσει πνοή, θα αναβαθμίσει την περιοχή μας και θα τονώσει την εμπορική κίνηση. Είναι καλοδεχούμενο, είναι κάτι που θέλουμε».

 

8 Πώς είναι οι σχέσεις σας με το Δήμο Καλαμάτας;

«Πολύ καλές, στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με τις δυσκολίες, μας βοηθάει. Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του δήμου αφιλοκερδώς και αυτός μας ενισχύσει στις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας».

 

9 Υπάρχει νέος κόσμος στο σύλλογο;

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του συλλόγου είναι νέος κόσμος. Είναι ευχάριστο που από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εγγραφές, έρχεται όλο και περισσότερο νέος κόσμος».

 

10 Τα άτομα που έρχονται, αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, θέλουν να μάθουν;

«Θέλουν να μάθουν παραδοσιακούς χορούς. Εχουμε τμήματα καθημερινά. Μαθαίνουμε και την ιστορία του κάθε χορού και της περιοχής από την οποία προέρχεται, τα ήθη και τα έθιμά της».

 

11 Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;

«Εχει 500 μέλη μαζί με όλους τους χορευτές από 5 μέχρι και 85 χρονών. Πριν από ένα χρόνο είχε 300. Υπάρχει ανοδική πορεία και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

 

12 Πόσοι και ποιοι είναι οι δάσκαλοι που διδάσκουν;

«Είναι αρκετοί. Ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών Γιώργος Λιάρος, ο Δημήτρης Εξηνταβελώνης, ο Ανδρέας Μεταξάς, η Κατερίνα Τζούνου, η Εφη Νίκα, η Μαρία - Ηρώ Κολόζη και ο Αντώνης Γεωργίου. Στους ευρωπαϊκούς και λάτιν χορούς η Ρένια Δημοπούλου. Ολοι διδάσκουν εθελοντικά».

 

13 Το θεατρικό παιχνίδι είναι κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει ενδιαφέρον;

«Υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι πρώτη χρονιά που κάνουμε κάτι τέτοιο. Απευθυνόμαστε σε παιδιά από 5 έως 12 ετών. Δασκάλα είναι η Μαρία Λαζάρου, που προσφέρει εργασία και αυτή εθελοντικά».

 

14 Η συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων τι έδειξε;

«Εδειξε τη μεγάλη ευαισθητοποίηση των μελών μας. Συγκεντρώθηκε ικανοποιητική ποσότητα προϊόντων και πραγμάτων και σε συνεργασία με την παρέα "Ανεμος" δόθηκαν στους συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιες ενέργειες».

 

15 Πώς πήγε η καλοκαιρινή σας εκδήλωση στο Κάστρο;

«Είχε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν γύρω στους 150 χορευτές από όλα τα επίπεδα, από τον πιο αρχάριο μέχρι και τη χορευτική ομάδα. Ηταν αφιερωμένη στη Μάνα».

 

16 Τη "Γιορτή τσίπουρου" πότε και πώς την κάνετε;

«Εχει γίνει δύο φορές αρχές Νοεμβρίου και φέτος θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου. Παρουσιάζουμε την παραδοσιακή απόσταξη και γίνεται όλη η διαδικασία, από τον τρύγο, το πάτημα μέχρι και την ωρίμανση των σταφυλιών από τα μέλη του συλλόγου μας. Ακολουθεί γλέντι. Στη γιορτή θα ζητήσουμε τη συμμετοχή ντόπιων παραγωγών και τυποποιητών - ποτοποιών».

 

17 Τι είναι για σας το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας που οργανώνετε;

«Είναι μια ευκαιρία να σμίξουμε τα μέλη μας και να διασκεδάσουμε μαζί με άλλα χορευτικά συγκροτήματα. Συμμετέχει γνήσια παραδοσιακή ορχήστρα και παρουσιάζουμε παραδοσιακούς χορούς».

 

18 Υπάρχει κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό στη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών;

«Είναι η προσπάθειά μας να αναδείξουμε το ύφος του χορού και της κάθε περιοχής. Οργανώνουμε εκπαιδευτικές λαογραφικές εκδρομές, όπως φέτος στην αρχή της χρονιάς που πήγαμε στη Δράμα πώς βιώνουν το χορό, τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοσή τους». 

 

19 Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του συλλόγου;

«Ολο και περισσότερος κόσμος να αγαπά τους παραδοσιακούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική. Ολο και περισσότερος κόσμος να έρχεται στο σύλλογό μας. Και ελπίζουμε στο μέλλον να διαδραματίζουμε σημαντικότερο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης».

 

20 Μιλήσατε για την καλή παρέα που προσπαθείτε να έχετε και την έχετε. Πώς την εννοείτε;

«Είμαστε μια παρέα, είμαστε δεμένοι. Ευελπιστούμε το κάθε μέλος μας να μην έρχεται μόνο για το χορό, αλλά για να βρει παρέα και ζεστό χώρο. Θέλουμε ο σύλλογός μας στην ανακαινισμένη αίθουσά του στην οδό Αθηνών, μετά την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, να γίνει στέκι».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Καλαμάτα. Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας εδώ και 3 χρόνια. Είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στην περιοχή. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.