Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 20:24

Λουκία Πρεβεζάνου: "Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των πολιτών"

Λουκία Πρεβεζάνου: "Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των πολιτών"

"Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των πολιτών, όπως και συνεργασία ώστε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βάζει το δικό του λιθαράκι για να πετυχαίνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο και την κοινωνία", σημειώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λουκία Πρεβεζάνου. Επίσης μας μιλά για τις δράσεις του συλλόγου, αλλά και τις δυσκολίες που πάντα αντιμετώπιζε ο πολιτισμός αφού, όπως σημειώνει, πάντα ήταν σε δεύτερη μοίρα.

 

1 Από πότε έχει ιδρυθεί ο σύλλογός σας;   

«Από το καλοκαίρι του 1974 ως Σύλλογος Νέων Γαργαλιανιωτών, ο οποίος τον Ιούνιο του 1997 μετονομάστηκε σε Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων». 

 

2 Ποιες είναι οι σημαντικότερες δράσεις που έχετε αναπτύξει;  

«Βραδιές ποίησης, βραδιές βιβλιοπαρουσίασης, κινηματογραφική λέσχη, βιντεοπροβολές, "ατέρμονες" συζητήσεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, τραγούδι, χορός, γλέντια. Διοργάνωση συναυλιών που "προκάλεσαν" τον συντηρητισμό της κοινωνίας, στήριξη τοπικών πολιτιστικών σχημάτων με συνεχείς εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργία τμημάτων παραδοσιακού χορού».

 

3 Ποιους στόχους έχετε θέσει σαν σύλλογος;  

«Πρώτο μέλημα του συλλόγου ήταν και παραμένει η προσπάθεια στήριξης, οργάνωσης και ανάδειξης των τοπικών πολιτιστικών δυνάμεων και αναγκών έκφρασης και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τοπικά σχήματα».

 

4 Ποιος ο ρόλος των συλλόγων σήμερα που η πολύπλευρη κρίση είναι διάχυτη στις κοινωνίες; 

«Βασικός ρόλος των συλλόγων σήμερα είναι η συμβολή τους μέσα από τις δραστηριότητές τους στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής».

 

5 Πλαισιώνουν νέοι άνθρωποι τους συλλόγους ή προτιμούν το Διαδίκτυο; 

«Είναι δύσκολο να απαντήσεις σε αυτό γιατί το Διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Παρόλα ταύτα διαπιστώνουμε ότι σημαντικός αριθμός νέων συμμετέχει στις δραστηριότητες του συλλόγου μας».

 

6 Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των απλών πολιτών στις τοπικές κοινωνίες; 

«Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχει στις διαδικασίες που διαμορφώνουν την πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει».

 

7 Πώς μπορούν οι σύλλογοι να έχουν παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα μιας κοινωνίας; 

«Μπορούν με την διαρκή επιδίωξη της ανάπτυξης, της συλλογικής σκέψης, αλλά και δράσης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον στο όποιο ο ατομισμός τείνει να κυριαρχήσει».

 

8 Ο σύλλογός σας ονομάζεται Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Τι σημαίνει για εσάς πολιτισμός; 

«Πολιτισμός είναι "ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων, αλλά και η ημερότητα ηθών στις σχέσεις μεταξύ τους", κατά το λεξικογράφο. Πώς μεταφράζεται αυτό στα καθ’ ημάς; Σαν τρόπος ζωής. Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Και κρίνεται σε κάθε εκδήλωσή του μικρή ή μεγάλη ανάλογα με την αίσθηση του μέτρου και την αντίληψη περί αισθητικής που έκαστος διαθέτει».

 

9 Παράγεται σήμερα πολιτισμός στην περιοχή;

«Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, αλλά νομίζω ότι μας λείπει ακόμα το αίσθημα της άδολης και ειλικρινούς συνεργασίας. Ελπίζω μέσα από τις δυσκολίες της εποχής μας να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι και καλύτεροι πολίτες».

 

10 Θεωρείτε ότι λόγω των συνθηκών που ζούμε, θέματα και ζητήματα πολιτισμού έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα; 

«Τα θέματα πολιτισμού δεν ήταν ποτέ σε πρώτη μοίρα. Θεωρώ όμως, ότι οι συνθήκες που ζούμε θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

 

11 Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στους συλλόγους;  

«Με τις σημερινές συνθήκες η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ δυσκίνητη και τις περισσότερες φορές αναποτελεσματική, χωρίς να είναι αυτό που επιθυμεί πραγματικά. Αν πρέπει να πούμε την αλήθεια, νομίζω ότι οι σύλλογοι πρέπει να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση μέσω συστηματικότερης συνεργασίας».

 

12 Εσείς από την πλευρά σας τι θα επιθυμούσατε από αυτή; 

«Επειδή οι στόχοι είναι κοινοί, επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης αυτών των στόχων».

 

13 Στην περιοχή που δραστηριοποιείστε, στους Γαργαλιάνους, τι πιστεύετε έχει ανάγκη περισσότερο ο τόπος; 

«Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των πολιτών, όπως και συνεργασία, ώστε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βάζει το δικό του λιθαράκι για να πετυχαίνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο και την κοινωνία».

 

14 Ενα σημαντικό τμήμα του συλλόγου σας είναι τα χορευτικά. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το χορό;

«Ο χορός, όπως και η μουσική, είναι μια διεθνής γλώσσα που βοηθάει τους ανθρώπους να ενώνονται και να έρχονται πιο κοντά». 

 

15 Είχαμε δει παλαιότερα μια προσπάθεια να διδαχθούν χοροί και από άλλες χώρες σε αλλοδαπούς που ζουν στην πόλη σας. Υπήρχε ανταπόκριση; Συνεχίζετε; 

«Για την ακρίβεια θα ήταν σωστό να πω ότι τα παιδιά μας πλησίασαν με την επιθυμία της εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών. Μετά από κάποιον καιρό βγήκε και η ιδέα της εκμάθησης χορών από τη χώρα τους. Ξεκίνησαν με το δάσκαλο που συνεργαζόμαστε τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, τον Αναστάσιο Καλογερόπουλο, αυτή την όμορφη συνεργασία. Ετσι και αλλιώς τα περισσότερα από τα παιδιά από τη Μολδαβία είναι ενεργά πλέον μέλη του συλλόγου και του χορευτικού μας».

 

16 Στεγάζεστε σε μια παλιά αποθήκη του ΑΣΟ. Πώς διαμορφώσατε το χώρο αυτό σε χώρο πολιτισμού; 

«Ο σύλλογος κινητοποιήθηκε για την εξασφάλιση πολιτιστικής στέγης. Με συνεχείς ενέργειες και πιέσεις εξασφάλισε την παραχώρηση – μακροχρόνια μίσθωση, σε πρώτη φάση από το Δεκέμβριο του 1997, από τους εκκαθαριστές του ΑΣ -χωρίς την κατανόηση και στήριξη των οποίων δεν θα είχε τίποτε ολοκληρωθεί- της «Αποθήκης 186», η οποία ως τότε χρησιμοποιείτο ως αποθήκη λιπασμάτων. Ο χώρος αυτός, με προσωπική δουλειά των μελών και φίλων του συλλόγου από τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου, μεταμορφώθηκε σε πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει αμφιθέατρο 250 θέσεων με επαγγελματικών διαστάσεων σκηνή και παρασκήνια, γραφεία, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική, στις προσπάθειες κατοχύρωσης και αναμόρφωσης της «Αποθήκης», υπήρξε η έμπρακτη συμπαράσταση τοπικών βουλευτών, φίλων, ομογενών και του υπουργού Γεωργίας εκείνης της εποχής».  

 

17 Αγροτική παραγωγή και παραγωγή πολιτισμού, ποια είναι τα κοινά τους στοιχεία;

«Είναι μέσα στις προβλεπόμενες από εμάς συνεργασίες και δράσεις διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως "Η Γιορτή της ελιάς" και "Γιορτή κρασιού" αναδεικνύοντας την τοπική μας παραγωγή και την σπουδαιότητα της συνεργασίας των δύο τομέων». 

 

18 Ο λόφος του Προφήτη Ηλία με το παλιό "Τουριστικό" πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν; 

«Η εμπειρία μας από τη διοργάνωση θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων στο χώρο του Προφήτη Ηλία με μεγάλη συμμέτοχη των ανθρώπων της περιοχής μας έχει φανερώσει σε όλους μας τον τρόπο αξιοποίησης της περιοχής». 

 

19 Ποια άλλα σημεία και στοιχεία του τόπου σας πιστεύετε ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε; 

«Υπάρχουν παρά πολλά στοιχεία και σημεία της περιοχής που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν, όμως επειδή είναι μεγάλος ο κατάλογος και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης δεν θα ήθελα να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε να γίνει σε μια παλαιότερη πρόταση του συλλόγου μας για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου αξιοποιώντας κάποιον από τους χώρους των εγκαταλελειμμένων νταμαριών στην περιοχή  των Γαργαλιάνων».

 

20 Στην ευρύτερη περιοχή βλέπουμε μια πληθώρα συλλόγων. Είναι αναγκαίοι όλοι ή θα μπορούσαν να υπάρχουν λιγότεροι και πιο δυναμικοί; 

«Ο κάθε σύλλογος μπορεί να βάζει το δικό του λιθαράκι συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας». 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λουκία Πρεβεζάνου γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους όπου και μεγάλωσε τελειώνοντας εκεί το λύκειο και στην συνέχεια σπούδασε αισθητική. Εχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Γαργαλιάνων και ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά του δήμου. Επίσης ήταν ενεργό μέλος σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Είναι μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων 12 χρόνια και τα τελευταία 4 χρόνια είναι πρόεδρός του.