Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 08:30

Δημήτρης Πετρόπουλος: "Το Τμήμα Λογοθεραπείας δεν στηρίχτηκε όσο θα έπρεπε"

Δημήτρης Πετρόπουλος: "Το Τμήμα Λογοθεραπείας δεν στηρίχτηκε όσο θα έπρεπε"

«Η απαίτηση για παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας δεν εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο στήριξης του ΤΕΙ και δεν υποστηρίχτηκε από τους φορείς της πόλης. Παρ’ όλη την προσφορά του και τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και κυρίως με το πιο ζωτικό κομμάτι της, δηλαδή τα παιδιά. Η υποστήριξη εξαντλήθηκε μόνο σε κάποια ψηφίσματα υποστήριξης και σε κάποιες διαβεβαιώσεις…».


Την πιο πάνω επισήμανση κάνει, μιλώντας στην «Ε», ο Δημήτρης Πετρόπουλος προϊστάμενος στο Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Δηλώνει απαισιόδοξος για ενδεχόμενη αναίρεση της απόφασης για μετακίνηση του Τμήματος στην Πάτρα, «η απαίτηση για παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας δεν εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο στήριξης του ΤΕΙ και δεν υποστηρίχτηκε από τους φορείς της πόλης» παρατηρεί.


Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, εξ άλλου, ο Δ. Πετρόπουλος κάνει λόγο για «συρρίκνωση της παραγωγής σε μια σειρά προϊόντων», η οποία, όπως εκτιμά, «οφείλεται στην μετά το 2007 αλλαγή του τρόπου καταβολής επιδοτήσεων, η οποία έχει αποδεσμευτεί από τον όγκο παραγωγής, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης καταβαλλόταν με βάση την έκταση και το μικρότερο με βάση τον όγκο παραγωγής της καλλιέργειας».
Τονίζει δε ότι «όσο δεν επιλέγονται οι κλάδοι που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν ενισχύονται, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την υποστήριξη των νέων αγροτών, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού - καταναλωτή, θα συνεχίζει η ΚΑΠ να είναι αναποτελεσματική».


Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

- Τι είναι η λογοθεραπεία και πόσο έχει συμβάλει το Τμήμα αυτό στην ανάπτυξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου;
«Πρόκειται για μία επιστήμη απαραίτητη για ένα πλήθος ατόμων που παρουσιάζουν διάφορες δυσκολίες, δυσκολίες στην ομιλία, στον λόγο, στην κατάποση. Δυσκολίες που αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να έχουν σοβαρές ψυχολογικές και ακαδημαϊκές επιπτώσεις.
Είναι το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ, όπου το 80% των φοιτητών του το είχαν δηλώσει σαν πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό τους, ενώ το υπόλοιπο 20% το είχαν σαν 2η ή 3η επιλογή. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό και καθοριστικό για τη στάση των φοιτητών. Αυτό το γεγονός τροφοδοτεί και ενισχύει τη συμμετοχή των φοιτητών στα μαθήματα, αλλά και ενεργοποιεί όλους εμάς.
Ενα άλλο ποιοτικό στοιχείο του Τμήματος είναι η δημιουργία Κλινικής Ομιλίας και Λόγου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Ενας σύγχρονος χώρος, όπου διεξάγονται 3 μαθήματα Κλινικής Λογοθεραπείας, δηλαδή γίνεται αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία, ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας. Τα παραπάνω γίνονται δωρεάν και κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο απευθύνονται στην Κλινική πάνω από 40 παιδιά και ενήλικες. Επίσης οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται και σε πάνω από 150 παιδιά σε εβδομαδιαία βάση σε αρκετές σχολικές μονάδες της Καλαμάτας, αλλά και σε άλλες δομές (Γηροκομείο, Ασυλο, Νοσοκομείο, Παιδικά Χωριά SOS).
Σημαντικό μέρος στην παρουσία του Τμήματος Λογοθεραπείας έχουν οι διδάσκοντες. Το βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι με αγάπη μεταφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους. Τέλος, από τους λίγους απόφοιτους που διαθέτει πλέον το Τμήμα, παρατηρούμε ότι υπάρχει αναγνωρισιμότητα του Τμήματος Λογοθεραπείας της Καλαμάτας και σε άτομα του κλάδου, εκτός περιοχής. Το ίδιο παρατηρούμε και για τους φοιτητές μας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε άλλες περιοχές. Πολλές φορές προηγούνται έναντι άλλων τελειοφοίτων. Ολα τα παραπάνω θεωρώ ότι έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου».

- Πόσο δύσκολο είναι να προΐστασθε σε ένα τμήμα με ημερομηνία λήξης;
«Είναι γεγονός ότι την άνοιξη του 2009, όταν αποδέχτηκα την πρόσκληση, αλλά και πρόκληση, να αναλάβω σαν προϊστάμενος του νέου Τμήματος Λογοθεραπείας, είχα την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει ένα, το πολύ δύο χρόνια. Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και όπως φαίνεται δεν θα είμαι μόνο ο πρώτος προϊστάμενος του Τμήματος, αλλά δυστυχώς και ο μοναδικός…
Ναι είναι ψυχικά κουραστικό να βλέπεις ένα Τμήμα που ξεκίνησε από το μηδέν, έχοντας στα χέρια σου μόνο ένα ΦΕΚ ίδρυσης, να σβήνει… σταδιακά. Τα χρόνια αυτά που δεν έχει νεοεισερχόμενους φοιτητές, με διακατέχει μια θλίψη τις ημέρες των εγγραφών και τις πρώτες ημέρες έναρξης των μαθημάτων, όταν όλοι οι χώροι του ΤΕΙ γεμίζουν με νέα παιδιά, με ενθουσιασμό, ανησυχίες, και αγωνία και στις αίθουσες του Τμήματος να μην ακούγονται αυτές οι φωνές.
Βέβαια, να τονίσω εδώ ότι παρόλο που το Τμήμα δεν δέχεται νέους φοιτητές και σύντομα δεν θα διδάσκονται άλλα μαθήματα, δεν γίνεται καμία "έκπτωση" στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι φοιτητές μας θα αποφοιτήσουν από την Καλαμάτα και από το Τμήμα που επέλεξαν, με "ψηλά το κεφάλι"».

- Το σχέδιο «Αθηνά» κατά πόσο στηρίχθηκε στις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;
«Δεν έχω πλήρη άποψη για το σύνολο της χώρας. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν στηρίχτηκε στις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το σχέδιο "Αθηνά" δεν στηρίχτηκε σε κανέναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, κάλυψε μόνο κάποιες μνημονιακές δεσμεύσεις  και σίγουρα και κάποια ιδιοτελή συμφέροντα».

- Πόσο αισιόδοξος είστε για την μεταβολή της κυβερνητικής απόφασης όσον αφορά το Τμήμα Λογοθεραπείας;
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η απαίτηση για παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας δεν εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο στήριξης του ΤΕΙ και δεν υποστηρίχτηκε από τους φορείς της πόλης. Παρ’ όλη την προσφορά του και τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και κυρίως με το πιο ζωτικό κομμάτι της, δηλαδή τα παιδιά. Η υποστήριξη εξαντλήθηκε μόνο σε κάποια ψηφίσματα υποστήριξης και σε κάποιες διαβεβαιώσεις…
Υπάρχουν περιπτώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου δυναμικά και ξεκάθαρα, φορείς, ιδρύματα και κοινωνία, απαίτησαν τη δημιουργία τμημάτων και κυρίως την ενίσχυσή τους και τη μη κατάργησή τους. Στην περίπτωση της Καλαμάτας, στις κινητοποιήσεις αυτές, πρωτοστάτησαν με ξεκάθαρο τρόπο μόνο οι φοιτητές του Τμήματος».


Η άνθιση της λογοθεραπείας


- Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την εξαιρετική άνθιση που σημείωσε η λογοθεραπεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;
«Η άνθιση της επιστήμης της λογοθεραπείας είναι ιδιαίτερα έντονη τη τελευταία δεκαετία. Παλαιότερα δε μπορούσαν να αξιολογηθούν, να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά οι δυσκολίες που σήμερα εντοπίζει και θεραπεύει η λογοθεραπεία. Δεν υπήρχαν οι γνώσεις, η ενημέρωση, και φυσικά οι ειδικοί, με αποτέλεσμα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να θεωρούνται τεμπέλικα ή απλά ζωηρά.
Στην ενημέρωση των γονέων, αλλά και των ειδικών στο χώρο της εκπαίδευσης, έχει συμβάλει σημαντικά και το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου».


ΤΕΙ και αγροτική παραγωγή


- Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, όσον αφορά τα τμήματά του που εστιάζουν στον πρωτογενή τομέα, τι θα λέγατε ότι έχει προσφέρει στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή μας;
«Σαφώς και έχει προσφέρει, αλλά και υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης. Εξ άλλου, η συνεχής εξέλιξη της επιστήμης και των απαιτήσεων της αγοράς, δημιουργούν μια συνεχή διαδικασία εγρήγορσης και αναζητήσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τα Τμήματα του ΤΕΙ Πελοποννήσου που εστιάζουν στον πρωτογενή τομέα έχουν να επιδείξουν μια σειρά από δράσεις, όπως τα σεμινάρια υδροπονίας, την εγγραφή των εγχώριων παραδοσιακών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο Παραδοσιακών Ποικιλιών, τις προσπάθειες για καταγραφή των ποικιλιών λαχανικών, κ.ά.
Επίσης, στην ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή μας, ξεχωρίζει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και το ξεκίνημα πρόσφατα του πάνελ Γευσιγνωσίας της Επιτραπέζιας Ελιάς».

-Υφίσταται στροφή των αγροτών σε «εναλλακτικές», όπως αποκαλούνται, καλλιέργειες και τι προοπτικές υπάρχουν από μια τέτοια στροφή;
«Οι νέες αυτές καλλιέργειες ή "εναλλακτικές" ή "πράσινες" ή "ενεργειακές", όπως αποκαλούνται δεν έχουν καμία προοπτική. Ο λόγος είναι ότι δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο. Μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν υποστηρίζουν, σε καμία περίπτωση, μια γενικευμένη τάση, αλλά ούτε και διέξοδο.
Η ανάδειξη αυτών των καλλιεργειών, κυρίως από πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ, έχει σαν στόχο να αποπροσανατολίσει τον μικρομεσαίο αγρότη, ο οποίος βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται συνεχώς, και να του περάσουν το μήνυμα, ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος, αφού δεν διαγιγνώσκει τις ευκαιρίες και δεν ρισκάρει, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται λόγος για τις αιτίες του μειωμένου αγροτικού εισοδήματος, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της μεγάλης ψαλίδας στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή κλπ.
Υπάρχουν παραδοσιακές καλλιέργειες (σταφίδα, σύκα, ελιές, οπωροκηπευτικά κλπ) στις οποίες η χώρα μας, και κυρίως  η περιοχή μας, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε και εμείς ευθύνη, οι επιστήμονες στον αγροτικό τομέα, που δεν αναδεικνύουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τα πραγματικά γεγονότα».

-Εξ όσων γνωρίζετε, υπάρχει αλήθεια στον ισχυρισμό ότι ακόμα και πριν την κρίση, η Ελλάδα είχε πάψει να είναι αυτάρκης ακόμα και σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα;
«Ετσι είναι, και αυτό δεν θα αλλάξει σε σχέση με την κρίση. Οι αιτίες βρίσκονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Η εξέλιξη του όγκου της αγροτικής παραγωγής, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής.
Βασική επίδραση πάνω στον όγκο παραγωγής έχει ο μηχανισμός των επιδοτήσεων. Η συρρίκνωση της παραγωγής σε μια σειρά προϊόντων οφείλεται στην μετά το 2007 αλλαγή του τρόπου καταβολής επιδοτήσεων, η οποία έχει αποδεσμευτεί από τον όγκο παραγωγής, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης καταβαλλόταν με βάση την έκταση και το μικρότερο με βάση τον όγκο παραγωγής της καλλιέργειας.
Ταυτόχρονα η εφαρμογή των ποσοστώσεων οδήγησε σε δραστικό περιορισμό της παραγωγής στρατηγικών γεωργικών προϊόντων».

-Εχετε εικόνα για το αγροτικό ισοζύγιο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;
«Το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και ο βαθμός αυτάρκειας  συνδέονται μεταξύ τους και σαν μεγέθη τα μελετώ αρκετά χρόνια. Και τα δύο αυτά μεγέθη είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Δεν φέρνουν, σε καμία περίπτωση, ευθύνη ούτε οι παραγωγοί (που προσαρμόζουν την παραγωγή τους σε σχέση με τις επιδοτήσεις και τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά), αλλά ούτε και οι καταναλωτές (που αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές).
Η δυσμενής μεταβολή του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο κύριος παράγοντας είναι, ότι η αγροτική οικονομία της Ελλάδας, ουσιαστικά στηρίχτηκε στις πολιτικές ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και στήριξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στραφούν στην παραγωγή επιδοτούμενων προϊόντων ή να μην αυξήσουν την παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση λειτούργησαν όπως και ο κάθε επιχειρηματίας, με σκοπό το κέρδος και την εξασφάλιση ικανοποιητικού για αυτούς εισοδήματος. Η Πολιτεία θα έπρεπε να κατευθύνει τους παραγωγούς σε καλλιέργειες που θα έχει όφελος το σύνολο της χώρας.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά προβλήματα που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας (μικρός κλήρος, πολυκερματισμός, ηλικιωμένοι αγρότες).
Τέλος, τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη συγκεκριμένου και ξεκάθαρου εθνικού προγράμματος για τον αγροτικό τομέα, με την ενεργή, ουσιαστική και ανιδιοτελή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτεία, παραγωγοί, συνεταιρισμοί, επιστήμονες)».

-Η νέα ΚΑΠ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή θα πρέπει να ανησυχούμε, όπως, υποστηρίζουν ορισμένοι;
«Κάθε πολιτική, κάποιους ευνοεί και κάποιους ζημιώνει. Η νέα ΚΑΠ όσο δεν εντάσσεται σε ένα εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης της εθνικής αγροτικής οικονομίας δεν θα είναι μεσομακροπρόθεσμα ποτέ αρκετή και αποτελεσματική.
Οσο δεν επιλέγονται οι κλάδοι που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν ενισχύονται, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την υποστήριξη των νέων αγροτών, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού - καταναλωτή, θα συνεχίζει η ΚΑΠ να είναι αναποτελεσματική.
Στις σημερινές συνθήκες και σε συνδυασμό με την επιβολή φόρων στα αγροτεμάχια, με τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, με την απουσία αγροτικής πίστης, ίσως τα επόμενα χρόνια να γίνουμε μάρτυρες σημαντικής μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και του βαθμού αυτάρκειας».

-Η αποκαλούμενη «συμβολαιακή γεωργία» συνιστά απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος;
«Η "συμβολαιακή γεωργία" είναι ένα εργαλείο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε κάποιες περιοχές και για συγκεκριμένα προϊόντα και στη χώρα μας. Είναι ένα εργαλείο που μειώνει την ανασφάλεια των παραγωγών.
Συμφωνούν πριν την έναρξη της παραγωγής, οι παραγωγοί με τους εμπόρους, κυρίως τους τυποποιητές, για την ποσότητα και την τιμή αγοράς.
Οταν όμως στη διάδοση και προώθηση  της "συμβολαιακής γεωργίας", πρωτοστατούν εμπορικές τράπεζες, τότε ας βάλουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η χώρα μας ίσως να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς αγροτική τράπεζα».