Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 21:21

«Ελλαδογραφία» από μαθητές του Γυμανσίου και του Λυκείου Πεταλιδίου

Τη θεατρική παράσταση «Ελλαδογραφία» παρουσίασε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας τη Δευτέρα 4 Μαΐου το Γυμνάσιο και Λύκειο Πεταλιδίου στο πλαίσιο των "Θεατροδράσεων" της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. 

Σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο, οι μαθητές ανέδειξαν με μεγάλη επιτυχία την ιστορία του περασμένου αιώνα, μέσα από το δυνατό κείμενο της «Ελλαδογραφίας» του Γεωργίου Τσαγκάρη, το οποίο συνόδευσαν με μουσική και χορούς, δίνοντας το διαφορετικό στίγμα κάθε εποχής. Το διάβα τους στην ιστορία, ξεκίνησε στις αρχές του 1990. "Από την πολιτική αναταραχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, την ατιμωτική ήττα της χώρας μας το 1897, που έγινε αφορμή να επιβληθεί στη χώρα Διεθνής Οικονομικός έλεγχος, το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Αμερική και το μεγάλο γλωσσικό ζήτημα, που απασχόλησε για αιώνες τον τόπο" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του σχολείου. Στη συνέχεια η "Ελλαδογραφία" μετέφερε το κοινό στην Αθήνα και στη μετάβασή της στον νέο κόσμο που δημιούργησε ο ηλεκτρισμός, ο βουβός κινηματογράφος και η επιθεώρηση. Το εύθυμο κλίμα διατηρήθηκε με τις επιτυχίες της Ελλάδας στα εθνικά της θέματα. 1913 η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, θρίαμβος στους Βαλκανικούς Πολέμους. 

"Και εκεί που το μέλλον της χώρας μας φάνταζε ευοίωνο, ξαφνικά η διχόνοια ξεπρόβαλε ανάμεσά μας με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και πήρε τη μορφή του Εθνικού Διχασμού με την αναπόφευκτη σύγκρουση του βασιλιά Κωνσταντίνου και του Βενιζέλου. Ενας διχασμός που οδήγησε στην τραγωδία της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων από τις πατρογονικές τους ρίζες. Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, κατοχή και οι μαύρες σελίδες του Εμφυλίου πήραν τη θέση τους στο διάβα της "Ελλαδογραφίας". Μέσα του '60 και μετά, χούντα, μεταπολίτευση, άνθιση της ποιητικής και μουσικής παραγωγής, Σεφέρης, Ελύτης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης και τόσοι άλλοι κορυφαίοι Ελληνες δημιουργοί. Κύπρος … το χρυσοπράσινο φύλλο πεσμένο στο πέλαγος, που προδοτικά προσφέρεται ανυπεράσπιστο στη μανία του Αττίλα" καταλήγει η περιγραφή του σχολείου για το κείμενο.

Στη σκηνή ακούστηκε τραγούδι αφιερωμένο στην Κύπρο, το οποίο είχαν γράψει οι μαθητές του σχολείου Νίκος Μελιτσιώτης (τους στίχους) και Αργύρης Καραγγελής (μουσική και ενορχήστρωση). 

Στην παράσταση πήραν μέρος οι μαθητές: Νάντια Τσομπάνου, Ειρήνη Λογιώτη, Βασίλης Λουκάς, Νίκος Μελιτσιώτης, Αργύρης Καραγγελής, Θεοδώρα Καπουσούσογλου, Μανώλης Γιαννόπουλος, Βασιλική Γιαννοπούλου, Ηλίας Γρουσουζάκος, Ειρήνη Μπρέγιαννη, Δήμητρα Μπρέγιαννη, Αντα Τσερρίκου, Αρνέλ Τσερρίκου, Νίκος Ζέρβας, Αγγελική Ζέρβα, Φωτεινή Καραμούζη, Παναγιώτης Χαραλαμπάκης, Ιωάννα Χαραλαμπάκη, Σταυρούλα Ηλιοπούλου, Γεωργία Βέλμαχου, Φλώρα Κουμούτσου, Παναγιώτα Κωτσάκη. 

Την διασκευή των κειμένων είχε κάνει η Δήμητρα Γρουσουζάκου διευθύντρια Γυμνασίου Πεταλιδίου, τη σκηνοθεσία η Μαρία Τζιφή καθηγήτρια Γαλλικών και τη μουσική επιμέλεια και τις χορογραφίες είχε αναλάβει ο Ιωάννης Κατσάς καθηγητής Φυσικής Αγωγής.