Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 21:54

Φιλαναγνωσία στο 2ο Δημοτικό Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Φιλαναγνωσία στο 2ο Δημοτικό Κυπαρισσίας

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας και χθες το πρωί ξεκίνησε η παρουσίασή του, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα.

«Η φιλαναγνωσία λειτουργώντας σαν μαγνήτης στη φαντασία των παιδιών, τα παρασύρει σε ένα διαφορετικό ταξίδι στους πλανήτες των προσδοκιών τους, συναντώντας τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις μεταπτώσεις τους στην ψυχή των ανθρώπων» σημειώνει η υπεύθυνη του προγράμματος Γεωργία Μπελογιάννη και υπογραμμίζει: «Τα παιδιά διαβάζοντας διάφορα βιβλία και ενθουσιασμένα από την πλούσια εικονογράφησή τους, ταξίδεψαν με τους συγγραφείς στο μαγικό τους κόσμο, όπου ο μύθος και η πραγματικότητα συναντιούνται και μπερδεύονται. Οι μαθητές επιβιβάστηκαν μαζί με τα όνειρά τους και ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι στο σύμπαν της φαντασίας τους. Ευχή όλων μας να μην χρειαστεί να κατέβουν πριν το τέλος της διαδρομής που έχουν επιλέξει να κάνουν».

Να σημειώσουμε ότι φέτος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να επεξεργαστούν μερικά από τα βιβλία της συγγραφέα Μαριβίτας Γραμματικάκη, η οποία χθες και σήμερα βρίσκεται στο σχολείο. Πρόκειται για τα βιβλία «Το νησί της αρμονίας», «Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα», «Το μπλε κοχύλι» και «Το αστέρι του γίγαντα».

Οι μικροί μαθητές τα προσέγγισαν μέσα από δρώμενα, με κύριο άξονα τα θέματα των βιβλίων που επεξεργάστηκαν και έδωσαν το δικό τους μήνυμα «Ολοι μαζί μπορούμε να ομορφύνουμε τον κόσμο». 

Αναφερόμενος στη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τζώνης σημείωσε: «Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER