Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 08:36

Σλοβάκοι μαθητές στην Τριφυλία για τις καλλιέργειες κηπευτικών (φωτογραφίες)

Σλοβάκοι μαθητές στην Τριφυλία για τις καλλιέργειες κηπευτικών (φωτογραφίες)

Γεωργικό σχολείο από την Σλοβακία φιλοξενείται από χθες και για τις επόμενες 15 μέρες στην Τριφυλία, μέσω του προγράμματος "Erasmus" και της κινητικότητας που υλοποιεί το ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας, που λειτουργεί ως φορέας υποδοχής και εκπαίδευσης.

Οι νέοι του σχολείου -18 στον αριθμό- μαζί με τις δύο εκπαιδευτικούς τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ενημερωθούν για τις καλλιέργειες της περιοχής, τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται και τις καλλιεργητικές πρακτικές με έμφαση στις καλλιέργειες κηπευτικών.

Η εκπαίδευση και παραμονή τους στην περιοχή ξεκίνησε χθες το πρωί, με επίσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, όπου τους υποδέχθηκε ο διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος. Αφού τους καλωσόρισε, επισήμανε ότι βρίσκονται σε μια περιοχή όχι μόνο με αγροτικό ενδιαφέρον αλλά και με πολιτιστικό, με πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. "Ο ήπιος χειμώνας, ο ήλιος, οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει την περιοχή ένα πρώιμο κέντρο παραγωγής και το πρωιμότερο στην Ευρώπη" τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε πως στην περιοχή παράγεται το ισχυρότερο brand name στον κόσμο για το ελαιόλαδο, το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, καθώς και οι παγκοσμίου φήμης ελιές Καλαμών, εξαιρετικά κρασιά, ενώ είναι το δεύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδας. Οπως είπε, κατά την παραμονή τους θα ασχοληθούν με τις σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες των κηπευτικών, τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν στην περιοχή, την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και την ολοκληρωμένη διαχείριση  με βιολογικά μέσα για την αντιμετώπιση των εχθρών. Και κλείνοντας επισήμανε ότι το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας είναι πλέον ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αγροτών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης επισήμανε ότι υποδέχονται μέσα από το πρόγραμμα "Erasmus" στα πλαίσια της κινητικότητας ένα γεωργικό λύκειο από τη Νίτρα της Σλοβακίας και το Κέντρο της Κυπαρισσίας λειτουργεί ως φορέας υποδοχής και εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν για 15 μέρες και τα περισσότερα είναι από αγροτικές οικογένειες, τα οποία είτε θα συνεχίσουν στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις είτε θα συστήσουν τις δικές τους.

Εκ μέρους του σχολείου η εκπαιδευτικός Πετρονέλα Κουράγιοβα ευχαρίστησε για την υποδοχή, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κινητικότητας και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που έρχονται στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε εντυπωσιασμένη από την περιοχή, ενώ προσέφερε στους δύο διευθυντές τοπικά προϊόντα της περιοχής τους.

Στη συνέχεια οι νέοι επισκέφθηκαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας ξεκινώντας από αυτή των αδελφών Μιχαλακόπουλου.

Κ.Μπ.