Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 13:14

Ολοκληρώνεται σήμερα το εργαστήρι ρητορικής 

Ολοκληρώνεται σήμερα το εργαστήρι ρητορικής 

Ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο ο κύκλος των βιωματικών εργαστηρίων με θέμα «Ρητορική, δημιουργική σκέψη και αποτελεσματική επικοινωνία: θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές στην τάξη και στα καινοτόμα προγράμματα» που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και την Ελληνική Ενωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Τα εργαστήρια γίνονται στη Σχολή της Καλαμάτας και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές.

Σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής: - 3ο εργαστήριο, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, 9 - 3 μ.μ., 9 - 11 π.μ. Η αξιοποίηση των ρητορικών «τόπων» στην παραγωγή επιχειρημάτων (αντεπιχειρημάτων / ανασκευών). Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδείξει την αξία των ρητορικών τόπων κατά τη διαδικασία της «εύρεσης» και την προφορική ή γραπτή παραγωγή επιχειρημάτων από τους μαθητές. Η γνώση και εξοικείωση με τους ρητορικούς τόπους αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σε ό,τι αφορά την παραγωγή ιδεών / επιχειρημάτων και μπορεί να βρει εφαρμογή τόσο στην παραγωγή αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου όσο και κατά τη διεξαγωγή αγώνων αντιλογίας.

11 π.μ. - 1 μ.μ.: Οι λειτουργίες του επιχειρηματολογικού λόγου στα κείμενα. Στόχος του βιωματικού εργαστηρίου είναι να αναδείξει  τις ποικίλες λειτουργίες του επιχειρηματολογικού λόγου. Μέσα από την  παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν αυτές τις λειτουργίες και ασκούνται στην προφορική και γραπτή παραγωγή επιχειρημάτων.

1 - 2 μ.μ.: Αναγνωρίζοντας παραλογισμούς - σοφιστείες. Οι παραλογισμοί - σοφιστείες αποτελούν είδη επιχειρημάτων που δείχνουν έγκυρα, ενώ δεν είναι. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα έρθουμε σε επαφή με τις συνηθέστερες μορφές παραλογισμών - σοφιστειών. Η εξοικείωση με τους παραλογισμούς - σοφιστείες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού των μαθητών.

2 - 3 μ.μ.: Κανόνες διεξαγωγής αγώνων αντιλογίας. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει παρουσίαση των βασικών αρχών διεξαγωγής και αξιολόγησης των μαθητικών αγώνων αντιλογίας. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 15 άτομα και εμψυχώτρια είναι η Φωτεινή Εγγλέζου.

Η Φωτεινή Εγγλέζου (fegglezou@yahoo.gr) είναι απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις οποίες έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Διδακτική Γλώσσας. Η διατριβή της εκδόθηκε το 2015 με τίτλο: Η διδασκαλία του επιχειρηματολογικού λόγου. Εχει πολυετή εμπειρία ως εκπαιδευτικός στον χώρο της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης και τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται ως διευθύντρια δημοτικού σχολείου. Εχει εκπαιδευτεί ως εκπαιδεύτρια αγώνων αντιλογίας από την Ιnternational  Debate  Education Association  (IDEA). Είναι γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών και επιμορφωτικές δράσεις της Ενωσης. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος παιδείας και πρόεδρος του ρητορικού ομίλου ενηλίκων Toastmasters Club. Είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του προγράμματος ρητορικής που εφαρμόζεται στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Delasalle και για τον συντονισμό δύο ρητορικών ομίλων μαθητών Γυμνασίου. Είναι μέλος της Rhetoric Society of Europe και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους πρακτικών συνεδρίων. Είναι υπεύθυνη έκδοσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής του νεοσύστατου επιστημονικού περιοδικού Ρητορική Παιδεία. Από το 2015 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Ρητορική: θεωρία και πράξη» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών το εργαστηριακό μάθημα με τίτλο «Ρητορική στην πράξη: αυθόρμητος και προτρεπτικός λόγος, διττοί λόγοι, λογομαχίες κ.ά.».