Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:13

Μαθητές του Μπουγά συζήτησαν με Μεσσήνιο ηθικό χάκερ 

Γράφτηκε από την

Τη μοναδική εμπειρία να συζητήσουν με τον Μεσσήνιο ηθικό χάκερ (ethical hacker) – εγκληματολόγο ηλεκτρονικού εγκλήματος Βασίλη Γεωργόπουλο, είχαν οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής τους εργασίας.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν αρκετά: τι είναι ηλεκτρονικό έγκλημα, τι είναι ηθικό και τι ανήθικο στην πληροφορική, ασφάλεια και κίνδυνοι στην πληροφορική.

Οι ηθικοί χάκερ είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες, ειδικοί στον τομέα διαχείρισης κινδύνου, οι οποίοι διακρίνονται για την εντιμότητα και την αξιοπιστία τους και έχουν στόχο την ανακάλυψη ή τον προσδιορισμό τρωτών σημείων του συστήματος πληροφορικής σε επιχειρήσεις, οργανισμούς κ.λπ. Σύμφωνα με το ηθικό χάκινγκ, ανήθικο δεν είναι να βρεις ότι σε έναν ιστότοπο υπάρχουν δυσλειτουργίες που επιτρέπουν την παράνομη πρόσβαση σ’ αυτόν, αλλά να το χρησιμοποιήσεις για προσωπικό όφελος.

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος κατόρθωσε να μπει στο «Ethical Hacking and Security System Design» στο Πανεπιστήμιο Sunderland στην Αγγλία, που είναι μια εκ των 3 παγκοσμίως πανεπιστημιακών σχολών που εκπαιδεύει άτομα με σκοπό την «κυβερνοασφάλεια». Το αυστηρότερο κριτήριο εισαγωγής είναι το λευκό ποινικό μητρώο και απαιτείται εξαιρετική ηθική για να μπορεί να ελέγχει κανείς τη δυναμική και τα όρια των δυνατοτήτων που έχει και να τα χρησιμοποιεί πάντα για το κοινό καλό.

Ο κ. Γεωργόπουλος άνοιξε στους μαθητές νέους ορίζοντες και τους βοήθησε να δουν μια ενδιαφέρουσα επιστήμη (και όχι μόνο την πληροφορική), πέρα από τα συνηθισμένα. Επίσης τους τόνισε πως εάν θέλουν να επιτύχουν, πρέπει πάνω απ’ όλα να’ ναι εργατικοί, καινοτόμοι και ευφάνταστοι, να βλέπουν μπροστά και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως μια καλή ευκαιρία για δράση, ανανέωση και πρόοδο.