Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 08:44

Σύλλογοι κατά των σκουπιδοεργοστασίων σε Μεσσηνία και Αρκαδία

Γράφτηκε από την
Σύλλογοι κατά των σκουπιδοεργοστασίων σε Μεσσηνία και Αρκαδία

Πολυεκκρεμοδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Διοικητικό Εφετείο χαρακτηρίζει την εξέλιξη των διαδικασιών για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των πολιτιστικών συλλόγων Καλλιρρόης Μεσσηνίας και Παλαιόχουνης Αρκαδίας, το Σάββατο στην Καλαμάτα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων Δημήτρης Καπόπουλος είπε πως το έργο είναι παράνομο, αντίθετο στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπερκοστολογημένο, ξεπερασμένης τεχνολογίας, με παράνομη και επιβλαβή για το περιβάλλον διαχείριση.

Μίλησε για σοβαρότατες ελλείψεις και ανεπάρκεια της μελέτης, ενώ επέρριψε ευθύνες σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, που έκαναν κωλοτούμπα και προχώρησαν το έργο ενώ ως αντιπολίτευση αντιδρούσαν.

Αναφέρθηκε στην ταμπέλα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλλιρρόη, η οποία υποδηλώνει το έργο ξεκίνησε, αλλά δεν αναγράφει όσα προβλέπονται, όπως προϋπολογισμό και πηγή χρηματοδότησης, και χαρακτηρίστηκε “προεκλογική”. Οπως τονίστηκε ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

“Το προστατευόμενο αγαθό είναι το περιβάλλον, η υγεία και η τσέπη των κατοίκων” τόνισε ο νομικός Ανδρέας Μπακόπουλος, συμπληρώνοντας πως “δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά με τις παρατυπίες, τις παρανομίες και την ασέβεια προς τη Δικαιοσύνη”. Οπως είπε, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναβάλει 12 φορές την προσφυγή τους για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και τώρα η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί για τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τροποποίηση της μελέτης είναι 500 σελίδες - και όπως σχολίασε: “Δεν μπορούν να κάνουν τόσες τροποποιήσεις, να φτιάξουν τη μελέτη από την αρχή, μόνο ήσσονος σημασίας αλλαγές μπορούν να κάνουν”. Υπάρχουν, όπως είπε, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πως υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος. Οσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας των εκτάσεων, είπε πως είναι πλαστοί, όπως αποφάνθηκαν τα δικαστήρια στην Τρίπολη.

Από τη μεριά της η δικηγόρος Πόπη Κουτουζή είπε πως οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δεν μπορούν να γίνουν, γιατί δεν υπήρχε πρωτογενής πολεοδομικός σχεδιασμός. Μίλησε ακόμη για κίνδυνο μόλυνσης του Ευρώτα από το έργο και σημείωσε πως η σύμβαση θα αρχίσει να ισχύει όταν παραδοθούν τα ακίνητα.

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών κ. Τσίντζηρας, μηχανολόγος – γεωλόγος, είπε πως η μελέτη έχει σοβαρότατες ελλείψεις, είναι ανεπαρκής και πως είναι ανάγκη να υπάρχει σύμβουλος εξειδικευμένος σε τέτοια θέματα. Πρότεινε να οριστεί επίσημος κρατικός φορέας, όπως το ΙΓΜΕ ή το Πολυτεχνείο, για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την εγκυρότητα της μελέτης.

Ανέφερε ότι οι μελέτες πρέπει να τεκμηριώνουν τη σωστή λειτουργία του έργου, τονίζοντας πως δεν είναι αντίθετος με το έργο, αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Παρατήρησε ακόμη πως δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης διάγνωσης και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού τονισαν τη συμπαράσταση στον αγώνα  τους από τους υποψήφιους περιφερειάρχες Θανάση Πετράκο και Νίκο Γόντικα, καθώς και από τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Πατσαρίνο. Να  σημειωθεί πως οι κύριοι Πετράκος και Πατσαρίνος παρέστησαν στη συνέντευξη Τύπου.


NEWSLETTER