Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 08:10

Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας για την προστασία της Νέδας

Γράφτηκε από την
Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας για την προστασία της Νέδας

 

“Το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας, αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία,  έχει αφεθεί στην τύχη του” λέει σε επιστολή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων” - η οποία σημειώνει ακόμη ότι οι μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ για την περιοχή Νέδας βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Με την ευκαιρία της 28ης εξερεύνησης της Νέδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου 2020, από τις πηγές έως τους καταρράκτες στα Πλατάνια, η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων” συγχαίρει τους πεζοπόρους και όλους τους φίλους της Νέδας, που για 28 συνεχή  χρόνια αγωνίζονται για την προβολή και την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Ομως το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας, αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του:

- Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ, για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Πριν από 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης - ανάδειξης - σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας - έργων αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσης τριών κέντρων ενημέρωσης (Καρυές – Βασιλικό -Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας, η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας. Οι μελέτες αυτές κόστους 600.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

- Το μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους.

- Τα πέτρινα γεφύρια κινδυνεύουν να γκρεμιστούν.

Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας( τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα, και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και 1 στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια). Ολα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους. Να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων  στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια  Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνια, της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνας του Δήμου Τριφυλίας, έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων. Ο  Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει τη διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι».


NEWSLETTER