Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 15:29

“Αρχέλων”: Εκκληση για προστασία θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
“Αρχέλων”: Εκκληση για προστασία θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Εκκληση απευθύνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”, να σβήνουν τα φώτα προς την παραλία μετά τις 11 το βράδυ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στην περιοχή προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, 

γιατί αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια που χάνουν το δρόμο τους και καταλήγουν νεκρά. Φέτος, ο “Αρχέλων” κατέγραψε πάνω από 3.500 φωλιές καρέτα-καρέτα στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού, όμως η τύχη πολλών από αυτές θα κριθεί από τους ανθρώπους της περιοχής, στο στάδιο της εκκόλαψης.

Ηδη, τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εκκολάφθηκαν και έφθασαν ασφαλή στη θάλασσα. Ομως στις τοποθεσίες Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλία Αγ. Νικολάου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες εκκολαπτόμενα χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από τα ιδιωτικά και δημοτικά φώτα σε διάφορα σημεία, όπως προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στο μεταξύ, ο “Αρχέλων” προσπαθεί όσες φωλιές επηρεάζονται από τη φωτορρύπανση να προστατευτούν με τη μέθοδο της «σκίασης». Λόγω της πανδημίας όμως χρειάστηκε να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων ερευνητών πεδίου και εθελοντών στο πρόγραμμα του συλλόγου, ενώ το φετινό καλοκαίρι σημειώνεται για ακόμη μία χρονιά αύξηση του αριθμού των φωλιών. Ετσι, πολλά από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν από αυτές τις φωλιές θα μείνουν εκτεθειμένα στον έντονο τεχνητό φωτισμό της παραλίας.

 

Γιατί να κλείσουν τα φώτα το βράδυ;

Ο Γιάννης Χαλκιάς, υπεύθυνος του προγράμματος του Συλλόγου “Αρχέλων” στη Δυτική Πελοπόννησο εξηγεί γιατί να κλείσουν τα φώτα το βράδυ: «Η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού έχει δεχτεί σε πολλά σημεία ανθρώπινες επεμβάσεις, δηλαδή οικισμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ, κ.λπ. και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αισθητή σε αρκετά σημεία η παρουσία των φώτων προς την παραλία ωοτοκίας. Τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Ομως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους».

Για το λόγο αυτό ο “Αρχέλων” κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, να καλύψουν ή να σβήσουν τελείως τα φώτα τους προς την παραλία μετά τις 11 το βράδυ στα σημεία Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλία Αγ. Νικολάου, ώστε χιλιάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος θυμίζει ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορρύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας. Και επισημαίνει ότι «είναι στα χέρια κατοίκων, επιχειρήσεων κι επισκεπτών να δώσουν οι ίδιοι φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση, είναι συγκινητικό αλλά και ευάλωτο. Το σβήσιμο των φώτων είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο της περιοχής που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον “Αρχέλων”. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές».

Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς: Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας, τηλ. 27610 22128. Λιμεναρχείο Κατακόλου, τηλ. 26210 41206

Πληροφορίες: Γιάννης Χαλκιάς, υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου “Αρχέλων”, τηλ.: 6932-285817, email: westpelop@archelon.com


NEWSLETTER