Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 09:04

Μεσσηνία: Μικρότερη φέτος η όχληση από τα πυρηνελαιουργεία, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μικρότερη φέτος η όχληση  από τα πυρηνελαιουργεία, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η όχληση από τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνίας έχει περιοριστεί χάρη στη διακοπή της λειτουργίας των ξηραντηρίων από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι: Αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και τα αποτελέσματα των έλεγχων που έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, "οι εκπρόσωποι των πυρηνελαιουργείων έχουν αντιδράσει για τους ελέγχους και τους περιορισμούς από την Περιφέρεια και μέχρι σήμερα όλες οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί".

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η διακοπή της λειτουργίας των ξηραντηρίων επέφερε προσωρινή μείωση του μέσου όρου των ημερήσιων ρύπων και κατ’ επέκταση των οσμών και της οπτικής όχλησης, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων".

Για τις μετρήσεις η ανακοίνωση αναφέρει:

"Όσον αφορά τις μετρήσεις αερίων ρύπων που διενεργήθηκαν τον Φεβρουάριο 2020, ο φορέας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) τον Δεκέμβριο 2020 εξέτασε αιτήματα συγκεκριμένου πυρηνελαιουργείου με κύρια αποτελέσματα:

• Ο ΕΣΥΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα του πυρηνελαιουργείου που ζητούσε την ακύρωση των μετρήσεων. Επίσης, ο ΕΣΥΔ δεν επέβαλε την επανάληψη των ανωτέρω μετρήσεων. Αντιθέτως, κρίνοντας την κατάσταση, έδωσε οδηγία στην διαπιστευμένη εταιρεία να διατηρήσει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα ρύπων και σε κάποιες περιπτώσεις να συμπληρώσει την αναφορά των μετρήσεων, σημειώνοντας παρατηρήσεις επί της διαδικασίας που καθορίζει το ISO. Δηλαδή, ακόμα και οι παρατηρήσεις που επιβλήθηκαν επί των αναφορών δεν αφορούν όλα τα πυρηνελαιουργεία, διότι για κάποια από αυτά δεν έγινε καμία παρατήρηση επί των αναφορών μέτρησης.

• Συνεπώς, ο ΕΣΥΔ δεν άλλαξε τα αποτελέσματα των μετρήσεων τα οποία εξακολουθούν και είναι πολλαπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου, αλλά για κάποιες περιπτώσεις επέβαλε την συμπλήρωση των αναφορών με συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Οι παρατηρήσεις που επέβαλε ο ΕΣΥΔ αφορούσαν:

1. Τη θέση δειγματοληψίας, διότι ο εκπρόσωπος του πυρηνελαιουργείου -παρόλο που είχε πάρει έγγραφη εντολή- αρνήθηκε να γίνουν οι μετρήσεις στην μέση της καμινάδας, όπως καθορίζει το ISO, αλλά είχε κατασκευάσει την υποδομή δειγματοληψίας στο επάνω μέρος της καμινάδας, διότι θεωρούσε ότι σε κατώτερο μέρος μετρώνται οι ίδιοι ρύποι περισσότερο από μια φορά και είναι δυσμενέστερο για την εγκατάσταση. Για να ολοκληρωθεί ο έκτακτος έλεγχος το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Π.Ε. Μεσσηνίας κατέγραψε το γεγονός και έδωσε εντολή στην εταιρεία μετρήσεων να πραγματοποίησει την μέτρηση σύμφωνα με την υπάρχουσα υποδομή δειγματοληψίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πυρηνελαιουργείο έχει καταθέσει στην Περιφέρεια τις δικές του μετρήσεις που διενεργήθηκαν στο ίδιο ύψος δειγματοληψίας το οποίο δεν συμμορφώνεται με το ISO.

2. Η εταιρεία μέτρησης συμμετείχε σε έκτακτο ξαφνικό έλεγχο του Κλιμακίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων της Π.Ε. Μεσσηνίας και προφανώς δεν μπορούσε να γνωρίζει την κατάσταση λειτουργίας της ελεγχόμενης εγκατάστασης όπως προβλέπεται από το ISO. Οι μετρήσεις έγιναν υπό τις αντικειμενικές συνήθεις συνθήκες λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου και όχι κατόπιν συνεννόησης.

3. Κατά τις μετρήσεις, πάντα υπολογίζεται ένας βαθμός αβεβαιότητας ο οποίος, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει υπολογιστεί ίσος με +- 5,59 mg/Νm3, που είναι πολύ μικρός για να επηρεάζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είναι 346,05mg/Νm3, τα οποία εξακολουθούν και είναι πολλαπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου.

4. Εν κατακλείδι, στην αναφορά αποτελεσμάτων των μετρήσεων, κατόπιν και του ελέγχου του ΕΣΥΔ, αναφέρεται στην ενότητα 6.3 με τίτλο Έλεγχος Αξιοπιστίας ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων θεωρούνται αξιόπιστα, συμπληρώνοντας τις επισημάνσεις όσον αφορά τις διαδικασίες του ISO όπως προαναφέρθηκαν.

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνάπτει συμβάσεις με εταιρείες διαπιστευμένες για την μέτρηση αέριων ρύπων και πάντα τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Οι έλεγχοι διενεργούνται από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας με την συνδρομή των διαπιστευμένων εταιρειών.

Όταν διαπιστώθηκε υπέρβαση σε ρύπους, τα πυρηνελαιουργεία είχαν την δυνατότητα να ζητήσουν προθεσμία για μετεγκατάσταση ή τεχνική ανασυγκρότηση. Τελικώς αιτήθηκαν -και τους χορηγήθηκε- προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση, με αντικείμενο την εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και μέχρι τότε επιβλήθηκε η προσωρινή μείωση της λειτουργίας των ξηραντηρίων και κατ’ επέκταση μείωση των ημερήσιων εκπομπών ρύπων".

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο διευθυντής Ανάπτυξης ΠΕ Μεσσηνίας Μιχάλης Μανωλέας και ο προϊστάμενος του Τμήματος  Περιβάλλοντος και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Δημήτρης Μπεσής.


NEWSLETTER