Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 08:49

Αναρτήθηκαν οι νέοι δασικοί χάρτες: Επιλύθηκε το πρόβλημα με τις επιδοτούμενες εκτάσεις

Γράφτηκε από τον

Αναρτήθηκαν χθες οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες της Μεσσηνίας και, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση, λύθηκε ένα μεγάλο ποσοστό του προβλήματος με τους ελαιώνες που χαρακτηρίζονταν δάσος (ΔΑ, δάσος που έγινε αγρός – εκχέρσωση), αλλά παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν δασωθεί (ΑΔ, αγρός που δασώθηκε).

Φαίνεται λοιπόν ότι λύθηκε το πρόβλημα με τις επιδοτούμενες εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί δασικές, όχι όμως και το πρόβλημα της Μάνης με τους δασωμένους αγρούς χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς διαβεβαίωσε χθες το βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη ότι αναμένεται πολύ σύντομα η οριστική τακτοποίηση του ζητήματος των δασωμένων αγρών της Μάνης, στη βάση της έκτακτης χρησικτησίας.
Για τις επιδοτούμενες εκτάσεις, ασφαλέστερα και ακριβέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά τον έλεγχο που θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από σχετικό αίτημα το οποίο υπέβαλε στον Οργανισμό ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.
Υπενθυμίζουμε ότι αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί δασικά χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων ελαιώνων και ότι, για το λόγο αυτό, μετά την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών είχαν υποβληθεί στη Μεσσηνία περίπου 14.500 ενστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση των δασικών χαρτών έγινε με το νόμο 4685/2020 που μεταξύ άλλων αποχαρακτηρίζει από δασικές όσες εκτάσεις επιδοτούνται. Οικολογικές οργανώσεις και δασολόγοι όμως έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος 4685/2020. Παρέμβαση, υπέρ της διατήρησης του κύρους της προσβαλλομένης υπουργικής απόφασης για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ελλάδος (ΠΟΜΙΔΑ).
Θ.Λ.