Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 07:54

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της δημιουργίας εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στον εθνικό δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα στο ύψος της Καλλιρρόης, στη διασταύρωση με το δρόμο που οδηγεί στο χώρο που προορίζεται για το εργοστάσιο.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν οι Κοινότητες Καλλιρρόης, Βασιλικού, Κόκλας και η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Οιχαλίας. Σε ψήφισμά τους δηλώνουν την αντίθεσή τους “στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου” και παρατηρούν: “Καμία σκέψη για χωροθέτηση σκουπιδοεργοστασίου στην θέση «Ονι» της Καλλιρρόης. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την κατασκευή του εργοστασίου, που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου”.

Επικρίνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά-Βενιζέλου), ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τις δυνάμεις τους στην Περιφέρεια, που “διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική σύμβαση, που μετατρέπει τον τόπο μας σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο”.

Κατηγορούν τις περιφερειακές αρχές Νίκα και Τατούλη που “παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας (τουλάχιστον 28 χρόνια) για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή της Οιχαλίας και την ευρύτερη περιοχή της Ανω Μεσσηνίας”.

Τέλος, αναφέρουν ότι “ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα έστω και τώρα! Μπορούμε να τους παρεμποδίσουμε, να τους δυσκολέψουμε, να ματαιώσουμε το έγκλημα. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους και να βάλουμε μπροστά την προοπτική αυτού του αγώνα. Να φύγει από την μέση η επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή το κέρδος, και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ, που με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται η χωροθέτησή τους. Μόνο τότε μπορεί να γίνεται πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τσέπη και στην υγεία των κατοίκων”.

Το ψήφισμα υπογράφουν ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης Χρήστος Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικού Γρηγόρης Ανδρούτσος και το Συμβούλιό της, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κόκλας Λεωνίδας Χρονόπουλος και το Συμβούλιό της και ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκή Συσπείρωσης” Κώστας Ρεϊτζόπουλος.

 

(* Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση)


NEWSLETTER