Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 14:21

Άσκηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στη Μαρίνα Καλαμάτας από το Λιμενικό (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα το πρωί άσκηση ετοιμότητας για την καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή, στη μαρίνα Καλαμάτας.

Αν και περιορισμένη σε έκταση λόγω των υγειονομικών περιορισμών, η άσκηση εκπλήρωσε το σκοπό της, που ήταν η εκπαίδευση των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με την Μαρίνα Καλαμάτας και τους άλλους φορείς-υπηρεσίες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή, η καταγραφή αδυναμιών και η λήψη κατάλληλων μέτρων για αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με το σενάριο που είχε επιλεγεί, κατά τη διάρκεια πρόσδεσης σε προβλήτα της Μαρίνας Καλαμάτας η θαλαμηγός “Panta Rhei” σημαίας Γερμανίας υπέστη ρήγμα με επακόλουθο την διαφυγή στη θάλασσα περίπου 100 λίτρων ντίζελ κίνησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κηλίδα έκτασης περίπου 100 τ.μ. Το προσωπικό της μαρίνας σε συνεργασία με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ανέπτυξαν πλωτό φράγμα με σκοπό τον εγκλωβισμό της πετρελαιοκηλίδας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της ρύπανσης σε παρακείμενες προβλήτες και ακτές. Στη συνέχεια έγινε απορρύπανση με χρήση αντλιών περισυλλογής και χρήση απορροφητικών υλικών. Αμεσα κατέφτασε και το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου με υλικά απορρύπανσης, ενώ απέκλεισε το θαλάσσιο χώρο αποτρέποντας τη διέλευση σκαφών στη μαρίνα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός.

Παρόντες στην άσκηση ήταν και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς: η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με τη διάθεση ενός πυροσβεστικού οχήματος, ο Δήμος Καλαμάτας με τη διάθεση φορτηγού οχήματος για την μεταφορά υλικών, η ΔΕΥΑΚ με τη διάθεση αποφρακτικού οχήματος και εθελοντές της ΕΟΔ Καλαμάτας.

Την άσκηση παρακολούθησε με τον φακό του ο Νικήτας Κώτσιαρης και κατέγραψε χαρακτηριστικές σκηνές: