Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 12:35

Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας για την ανακύκλωση

Γράφτηκε από την

Τη σημασία που έχουν οι βιοαποδομήσιμες σακούλες όσον αφορά την ανακύκλωση επισημαίνει η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός της Στέφανος Κουνιάδος. Παράλληλα προτείνει στους δήμους να οργανώσουν άμεσα τις υποδομές για την παραλαβή των οργανικών απορριμμάτων τους αποκλειστικά με τέτοιου είδους σακούλες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλα καταστήματα της πόλης μας, της Καλαμάτας, που έχουμε εικόνα, έχουν δείξει το δρόμο για την ανακύκλωση των οργανικών μας απορριμμάτων, με τις βιοαποδομήσιμες σακούλες που διαθέτουν δωρεάν με τα προϊόντα τους.

Αυτές οι νέες σακούλες δεν είναι από πλαστικό, αλλά είναι βιοδιασπώμενες μαζί με τα υπόλοιπα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα μας διότι κατασκευάζονται από τα αγροτικά υπολείμματα π.χ τις φλούδες της πατάτας, άχυρα των καλλιεργειών μας κλπ. και μας βοηθούν στην εύκολη μεταφορά των οργανικών απορριμμάτων μας στους ειδικούς κάδους των δήμων.

Το μήνυμα αυτό το έλαβε ο δήμος; Οι πολίτες βλέπουν δείγματα ανταπόκρισης από το Δήμο;

Έστω και σήμερα 5 Ιουνίου 2021, ημέρα του Περιβάλλοντος, θα είναι πολύ εποικοδομητικό να ενδιαφερθούν πολλοί άνθρωποι για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων μας και ειδικότερα των οργανικών βιοαποδομήσιμων.

Επομένως δεν απομένει παρά οι δήμοι να οργανώσουν άμεσα τις υποδομές για την παραλαβή αποκλειστικά των οργανικών απορριμμάτων μας με τέτοιου είδους σακούλες και να τα οδηγούν σε ανοιχτές κομποστοπλατείες (θα επανέλθουμε άμεσα για να εξηγήσουμε τι εννοούμε λέγοντας κομποστοπλατείες), για την παραγωγή του κομπόστ ή χούμους που σήμερα εισάγουμε από άλλες χώρες. Κάθε αργοπορία, αν υπάρξει, θα είναι για να μην προωθηθεί ποτέ ή Διαλογή στην Πηγή και να φορτωθούμε τα σκουπιδοεργοστάσια που θα τα χρυσοπληρώσουμε, εκτός από τις άλλες παρενέργειες. Π.χ στην Καλλιρρόη θα πετάξουμε από τον εθνικό προϋπολογισμό δηλ. από τους φόρους που πληρώνουμε, 170.000.000 ευρώ διότι η ΕΕ μας έχει δηλώσει προφορικά και γραπτά ότι δεν υποστηρίζει και δεν χρηματοδοτεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την ολοκλήρωση, αν υπάρξει, των σημερινών σχεδιασμών, θα έρθουν βροχή τα πρόστιμα.

Δηλαδή, εκτός από τα πρόστιμα της ΕΕ, θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε και τέλη απορριμμάτων, και μάλιστα για εγγυημένες ποσότητες για τη δήθεν διαχείρισή τους, θα ρυπαίνουμε, δεν θα διαχειριζόμαστε ορθολογικά τους «πόρους» μας, δηλ. τα υλικά θα θάβονται και στη χειρότερη περίπτωση θα καίγονται (βλέπε Βόλος με την ΑΓΕΤ σήμερα 5 Ιουνίου υπάρχει συνολική διαμαρτυρία) για να παράξουν δήθεν ρεύμα, τη στιγμή που μέχρι το 2028 θα έχουμε απολιγνιτοποιήσει την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, κλείνοντας όλα τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ”.