Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 18:27

Η Αλαγονία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφτηκε από την
Η Αλαγονία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με ουσιαστικό τρόπο τιμήθηκε στην Αλαγονία η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πριν από λίγες μέρες με μήνυμα πως «Κάθε μέρα πρέπει να είναι ημέρα του περιβάλλοντος».

Στο επίκεντρο βρέθηκε το μονοήμερο πολιτισμικό -περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Υιοθετούμε ένα δέντρο στον Ταΰγετο». Το πρόγραμμα υλοποίησε η Ομάδα Πολιτισμικής Αγωγής για παιδιά «MusicSplaaash» σε συνεργασία με το πρότζεκτ «Taygetos Food and Farm», των Evan Walsh (Εβαν Γουόλς) και Melanie Alexeas (Μέλανη Αλεξέα), που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Αλαγονία, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας της γης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη των παιδιών με τους γονείς τους σε αγρόκτημα που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων με περίπου 250 νέα δεντράκια φυτεμένα τον περασμένο χειμώνα από τους κ. Γουόλς και κα. Αλεξέα. Το πρότζεκτ αναπτύσσεται με σεβασμό στο βουνό και το οικοσύστημά του, στοχεύοντας παράλληλα να δώσει τροφή για τον άνθρωπο καλλιεργημένη με τον πλέον φυσικό τρόπο.
Κεντρική ιδέα ήταν κάθε επισκέπτης, τα παιδιά και οι ενήλικες, να υιοθετήσει ένα από τα νεαρά δέντρα. Κατασκευάστηκε ένα ξύλινο ταμπελάκι με το όνομά τους και το όνομα του … νονού ή της νονάς, που τοποθετήθηκε δίπλα τους για να τα συντροφεύει καθώς αναπτύσσονται και να μπορούν να αναγνωρίζονται με το «όνομά» τους.
Τα παιδιά θα μεγαλώνουν μαζί τους και θα μπορούν να παρακολουθούν την κοινή τους πορεία κάθε χρόνο. Οι μικροί φίλοι, λοιπόν, αφήνουν ένα κομμάτι της καρδιάς τους στο βουνό και ως «δώρο» υιοθεσίας δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν με τις οικογένειές τους μία από τις παρακάτω συνήθειες, μία από τις «Παρακλήσεις για τη γη». Η μέρα ολοκληρώθηκε με μουσικοκινητικά παιχνίδια στα οποία συνέβαλαν και οι γονείς, με τον συντονισμό της παιδαγωγικής παρέας των «MusicSplaaash». Τα παιχνίδια βασίστηκαν σε παραδοσιακά τραγούδια ερμηνευμένα με την καλλιτεχνική και εικαστική απόδοση των παιδιών που εμπνέονταν από το θέμα της ημέρας. Η δράση θα επαναληφθεί ξανά μέσα στο καλοκαίρι. 

 


NEWSLETTER