Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 07:52

Η 29η πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα

Γράφτηκε από τον
Η 29η πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα

 

Η 29η πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα «Σωτήρης Λαμπρόπουλος» διοργανώνεται το Σάββατο 24 Ιουλίου υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας.

Είκοσι εννέα χρόνια μετά την πρώτη οργανωμένη διάβαση της Νέδας και την αναγκαστική αναβολή της περσινής λόγω της πανδημίας, φέτος προγραμματίζεται εκ νέου με πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας, η Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, o Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας «Η Ρέα», ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας, φυσιολατρικοί σύλλογοι, θαυμαστές της φύσης και νέοι Αυλωνίτες, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας οργανώνουν την πεζοπορία στη Νέδα με την ονομασία «Σωτήρης Λαμπρόπουλος» στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της κοινότητας.        

Πρόκειται για το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, όπου η μυθολογία πλέκει με την ιστορία και το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον. Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

Πεζοπόροι από όλη σχεδόν την Ελλάδα γίνονται μια παρέα, περνούν μια μαγευτική μέρα, απολαμβάνοντας το μοναδικό θαύμα της φύσης. Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράχτες, το στόμιο, η μοναδική σήραγγα μας περιμένουν!                               

Το πρόγραμμα της πεζοπορίας έχει ως εξής: Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας με αγροτικά αυτοκίνητα στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (στο ύψος του χωριού Περιβόλια Ολυμπίας). Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8 χλμ. περίπου. Στάση στο πέτρινο γεφύρι γύρω στη 1.30 μ.μ. για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα (ντομάτα-τυρί-ψωμί-καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας προσφορά ντόπιων παραγωγών. Πορεία για τους καταρράχτες, απολαυστικό μπάνιο. Κατάβαση με σκοινί στην είσοδο του στομίου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ. Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, φθάνοντας στον τρίτο καταρράχτη. Τέλος διαδρομής στις 6.30-7 μ.μ. περίπου. Αυτοκίνητα θα μεταφέρουν τους πεζοπόρους στην Αυλώνα (στο γήπεδο υπάρχουν ντους και χώρος για αλλαγή ρούχων). Γιορτή λήξης στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας. Καλωσόρισμα που επιμελείται ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας, δωρεάν φαγητό προσφορά του δήμου.

Η διαδρομή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Βαθμός δυσκολίας (++). Η διάβαση γίνεται με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης περί της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης και για τους ανήλικους συμμετέχοντες υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από τους συνοδούς τους (έντυπα δηλώσεων θα διατίθενται και στο σημείο εγγραφής και εκκίνησης). Η επιβάρυνση για τον κάθε συμμετέχοντα είναι 5 ευρώ (έξοδα μεταφοράς προς και από το ποτάμι). Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν υποχρεωτικά κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό - σορτσάκι, κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις οδηγίες των οδηγών.

Ξεχωριστή συμβολή στην ασφαλή διάβαση έχει το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Καλαμάτας).

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

6944-291928 (Αλέξανδρος Κουτρουμπής, αντιδήμαρχος)

6947-201568 (Βασίλης Βουδούρης, πρόεδρος Τ.Κ. Αυλώνας)

6977-191331 (Γιάννης Χριστόπουλος)

και στο site www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER