Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 07:58

Μαγευτική πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα

Γράφτηκε από την
Μαγευτική πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα

 

Μοναδική ήταν για ακόμη μια φορά η εμπειρία για όσους συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο στην 29η πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα, στη μνήμη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

Φιλόξενη και γεμάτη προκλήσεις η Νέδα για μια ακόμη χρονιά υποδέχθηκε τους 100 περίπου πεζοπόρους, που συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Αυλώνας το πρωί του Σαββάτου από όλη σχεδόν τη Μεσσηνία, επισκέπτες από Ηλεία, Αρκαδία, Σαλαμίνα, Πάτρα, Αθήνα και αλλού, για να συμμετάσχουν στην πεζοπορική διαδρομή που οργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας, η Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, ο Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας «Η Ρέα» και ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας.  

Πρωτόγνωρη και μεγάλη σε αριθμό ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων, που περπάτησαν για πρώτη φορά και στη λήξη της διαδρομής εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τη μοναδική ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Η πολύβουη παρέα που απαρτιζόταν από παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών διέσχισε 8 χλμ. από τα 32 που είναι το συνολικό μήκος του ποταμού, για 3 ώρες και κατέληξε στο γεφύρι που συνδέει την ορεινή Τριφυλία με την Ολυμπία. Υπολογίζεται ότι το γεφύρι κατασκευάστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα και παρότι διατηρείται σε καλή κατάσταση χρήζει παρέμβασης. Δίπλα του υπάρχουν τα ερείπια του μύλου Τσουλουχά.

Διασχίζοντας το φαράγγι, το γεμάτο πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές ασφάκες, φασκόμηλα και πουρνάρια, συνάντησαν σημεία που άλλοτε μετατρέπονται σε ήρεμα περάσματα και άλλοτε στενεύουν και χρειάζονται κολύμπι. Η περιπέτεια της διάβασης σ’ αυτό το σημείο έχει κάτι το αφάνταστα εξωτικό.

Όπως περιγράφει ο Γιάννης Χριστόπουλος: «Ύστερα στάση για κολατσιό κάτω από το γεφύρι με τοπικά προϊόντα (σάντουιτς με ψωμί, τυρί, ντομάτα και καρπούζι), όπου μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασίλης Βουδούρης και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αυλωνιτών που είχαν επιμεληθεί το κολατσιό. Στη συνέχεια φτάσαμε από μονοπάτι στους τρεις καταρράκτες, όπου κολύμπησαν οι τολμηροί, ενώ άλλοι πήγαν στο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στο βράχο, την Παναγίτσα. Με τη βοήθεια σκοινιών, που πρόσφατα είχε τοποθετήσει ο πρόεδρος, κατεβήκαμε στο Στόμιο, μεγάλο και μοναδικής ομορφιάς 80 μ. περίπου σπήλαιο. Η φύση εδώ οργιάζει, καθότι ήταν σκοτεινά και οι νυχτερίδες και τα αγριοπερίστερα πέταγαν πάνω από τα κεφαλιά των πεζοπόρων. Για το συγκεκριμένο σημείο η Μυθολογία αναφέρει ότι ήταν η είσοδος σπηλιάς όπου κλείστηκε η θεά Δήμητρα απογοητευμένη από τον Ποσειδώνα που αποπλάνησε την κόρη της Περσεφόνη, με αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής σοδειάς. Προκειμένου να την εξευμενίσουν οι ντόπιοι έφτιαξαν ναό με αφιερωμένο ξόανο.

Στη συνέχεια μετά από περπάτημα 4 χλμ. περίπου οι πεζοπόροι έφθασαν στον τελευταίο καταρράκτη, τη φυσική «πισίνα» της διαδρομής, όπου έγιναν οι τελευταίες καθιερωμένες βουτιές. Η πεζοπορία διάρκειας 6 ωρών περίπου τελείωσε στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, όπου κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου της Καλλίτσαινας στήνεται όμορφη εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή προσκυνητών.

Η διάβαση της Νέδας είναι μια μοναδική και ίσως απερίγραπτη με λέξεις, εμπειρία, που παρά την κούραση και τους κινδύνους που εγκυμονεί αποδεικνύει ότι όποιος πλησιάζει, αγαπά και σέβεται τη φύση, αυτή απλόχερα τον ανταμείβει.

Η αποζημίωση της κουραστικής διαδρομής ήρθε το βράδυ στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας. Οι πεζοπόροι, οι επισκέπτες και κάτοικοι του χωριού έτυχαν μοναδικής υποδοχής από τις γυναίκες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών του χωριού. Τα εξαιρετικά προϊόντα, ιδιαίτερης αισθητικής  εδέσματα, ποτά και γλυκά έκλεψαν την παράσταση. Η δημοφιλής γουρνοπούλα, το άφθονο τοπικό κρασί, προσφορά του δήμου μας και η καλή μουσική συμπλήρωσαν την όμορφη ατμόσφαιρα της πέτρινης πλατείας με την απίστευτου κάλλους εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να δεσπόζει, που έχει χαρακτηριστεί νεότερο ιστορικό μνημείο και τυγχάνει της προστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων από αυθαίρετες παρεμβάσεις».

Η εκδήλωση στην πλατεία ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γιάννη Χριστόπουλου και σύντομη αναφορά του στη για 29 χρόνια συνεχή διάσχιση της Νέδας, στη μνήμη του προέδρου Σ. Λαμπρόπουλου. Επίσης τονίστηκε πως επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες ανάδειξης και ήπιας αξιοποίησης του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίου, καθώς και η ανάγκη παρεμβάσεων στην 29η επαρχιακή οδό και ουσιαστικής βελτίωσης του παραποτάμιου δρόμου από Αυλώνα προς Καρυές, ενός δρόμου κρίσιμου για την τοπική παραγωγή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Αλέξης Κουτρουμπής, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζονται και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και την ήπια αξιοποίηση της Νέδας. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασίλης Βουδούρης αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη διαδρομή ευχήθηκε να γίνουν έργα στην περιοχή. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις δράσεις του νεοσύστατου και πολλά υποσχόμενου συλλόγου. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αυλωνιτών Τζένη Βουδούρη αναφέρθηκε στη χαρά των μελών του συλλόγου να συμμετέχουν για μια ακόμη χρονιά στην οργάνωση της διαδρομής και εξέφρασε τις ευχαριστίες στους πεζοπόρους και το θαυμασμό της στη Νέδα. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας μίλησε για την προσωπικότητα του Σωτήρη Λαμπροπούλου, το έργο του στο χωριό και την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη της Νέδας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ομάδα «Περιηγητές», στον Αργύρη Βλάχο, καθώς και στους 2 εθελοντές γιατρούς, που συνέβαλαν στην ασφαλή διάβαση.


NEWSLETTER