Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 08:00

Ξεκινά η σήμανση των 71 αιωνόβιων Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου - Πού βρίσκονται στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Οι επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 αιωνόβιων Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου ξεκινούν στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος "1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης" που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021”.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. και τα αποκαλυπτήρια του επετειακού μεταλλικού σήματος θα γίνουν από την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας έχει εντοπίσει τα δέντρα που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αφορμή τον εορτασμό της συμβολικής επετείου, οι δράσεις θα ξεκινήσουν με την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας και πιθανόν της Ευρώπης, που ήταν “μάρτυρας” της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων (Μάχη στα Κάτω Μηνάγια, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας από το Δήμο Πύλου Νέστορος). Θα γίνει ακόμη η σήμανση για 3 ακόμη δέντρα (βελανιδιά, ελιά, πρίνος), τα οποία βρίσκονται στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 30 Αυγούστου (6 μ.μ.), με τη σήμανση της μνημειακής ελιάς στην Μονή Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς του Νομού Ηλείας.

Το σύνολο των Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου θα σημανθούν με μεταλλική επετειακή ετικέτα, ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σχέδιο της οποίας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη. Μέχρι το τέλος του 2021, στο πλαίσιο τοπικών επετειακών εκδηλώσεων, θα έχει ολοκληρωθεί η σήμανση σε όλα, ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.     

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την υλοποίηση οπτικοποίησης του ερευνητικού προγράμματος έχει αναλάβει ο οργανισμός “SteMajourneys” (www.stemajourneys.com).

Τα Δέντρα Ελευθερίας στη Μεσσηνία (40) είναι στα σημεία:

Αγιος Φλώρος: πλάτανος,

Ανω Κοντογόνι: δρυς,

Καινούριο Χωριό: ελιά, σχίνος,

Καλαμάτα: 2 ελιές,

Καλλιθέα: ελιά,

Κάτω Αμπελόκηποι: πλάτανος, βελανιδιά, λυγαριά, πρίνος, ελιά, πεύκο, δρυς,

Κουκουνάρα: βελανιδιά,

Κουταλά: σχίνος,

Κρεμμύδια: 2 πλάτανοι, δρυς,

Κυπαρισσία: πλάτανος,

Μαγγανιακό: μουριά,

Μανιάκι: βελανιδιά,

Μεθώνη: πλάτανος,

Μεσοχώρι: πρίνος,

Πλατανόβρυση Πυλίας: πλάτανος, χαρουπιά,

Πύλος: πλάτανος,

Ραπτόπουλο: ελιά,

Σελλά: 5 βελανιδιές, 2 πλάτανοι,

Σιδηρόκαστρο: σφένδαμος, ελιά,

Φιλιατρά: βελανιδιά,

Φοινικούντα: φοίνικας,

Χώρα: ελιά.