Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 09:09

Μεσσηνία: Απομακρύνθηκε η λυματολάσπη από κτήμα του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Απομακρύνθηκε χθες η λυματολάσπη από το κτήμα του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Εύα κι επέστρεψε στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας, μετά τις τις επίμονες διαμαρτυρίες κατοίκων κι επιχειρηματιών της περιοχής, καθώς και αυτοδιοικητικών, λόγω της έντονης και ανυπόφορης κατά διαστήματα δυσοσμίας.

Η δυσοσμία ήταν αισθητή στην περιοχή και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να σταθούν στα σπίτια και τις εργασίες τους.

Η λυματολάσπη από τον βιολογικό καθαρισμό είχε εναποτεθεί στο κτήμα του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Εύα, στην 7η επαρχιακή οδό, μεταξύ Εύας και Αριστοδημείου, τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΕΥΑΚ και του οργανισμού, ο οποίος αξιοποιούσε πειραματικά τη λυματολάσπη σαν λίπασμα σε καλλιέργειες.

“Εχουμε ρίξει πειραματικά επεξεργασμένη λυματολάσπη σε χωράφια σαν λίπασμα”, μας είπε ο επικεφαλής του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Καλαμάτα Παναγιώτης Κάτσαρης και παρατήρησε πως “το πρόβλημα δημιουργήθηκε από 1 - 2 φορτία, όπου η λυματολάσπη δεν ήταν επεξεργασμένη”. Μας εξήγησε ότι “στην επεξεργασμένη λυματολάσπη τα βαριά μέταλλα είναι πολύ πιο χαμηλά από τα επιτρεπτά όρια, για επανάχρηση σε καλλιέργειες. Ακόμα, οι παθογόνοι οργανισμοί έχουν θανατωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Εχει χρησιμοποιηθεί και ασβέστης για έξτρα διασφάλιση από τους παθογόνους οργανισμούς, γι’ αυτό μυρίζει αμμωνία”.

Ο κ. Κάτσαρης ανέφερε ότι “τη ρίχνουμε στις ελιές και τις συκιές στα κτήματα του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, όπως έχουμε κάνει στην Εύα και στη Βελίκα” και παρατήρησε πως “έχουμε ρίξει και κομπόστ από λιόφυλλα και λιόζουμα, λειτουργεί σαν λίπασμα”.

Γ.Σ.