Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 08:32

Μεσσηνία: Προβλήματα με το Κτηματολόγιο και στη Χώρα

Γράφτηκε από τον

 

Προβλήματα με το Κτηματολόγιο και την προανάρτηση εντοπίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας, καθώς όπως μας επισημάνθηκε ιδιοκτησίες εμφανίζονται να είναι δημόσιες και δασικές.

Αυτό όπως τονίστηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι  περιοχές αυτές εμπεριέχονται στην έκταση των 7.636,790 στρ. που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω των πυρκαγιών του 2007 και δηλώθηκαν όλες στο Κτηματολόγιο από τη Διεύθυνση Δασών, χωρίς να έχουν εξαιρεθεί εκτάσεις 1.891,790 στρ. που είναι γεωργικές. Αποτέλεσμα αυτού, όπως μας είπε ο Φώτης Μαθιόπουλος, ένας εκ των ιδιοκτητών γης στη συγκεκριμένη ζώνη, είναι η ιδιοκτησία του να έχει καταχωρισθεί σε άλλον και εν προκειμένω στη Διεύθυνση Δασών, με το αιτιολογικό ότι έχει ισχυρότερους τίτλους ιδιοκτησίας. 

Μας εξήγησε ότι με τις φωτιές του 2007 στην περιοχή όλη η έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα και στο σχετικό ΦΕΚ 72Δ /27.2.2009 αναφέρεται: «Κηρύσσουμε ως αναδασωτέα, με σκοπό την προστασία για την επαναδημιουργία της δασικής βλάστησης αποτελούμενης από δέντρα δρυός και αριάς και θάμνους αειφύλλων πλατύφυλλων (πουρνάρια, κουμαριές και σχίνος) που καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 24/8/2007 τη δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 7.636,790 στρ. που βρίσκεται στην περιοχή των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μεταξάδας, Χώρας Δήμου Νέστορος, Μουζακίου Δήμου Γαργαλιάνων και Μεταμόρφωσης Δήμου Παπαφλέσσα του Νομού Μεσσηνίας». Στη συνέχεια το ΦΕΚ αναφέρει το περίγραμμα και συμπληρώνει: «Στο περίγραμμα εμπεριέχονται και εκτάσεις εμβαδού 1.891,790 στρ. άλλης μορφής και χρήσης (γεωργικές εκτάσεις)».

Όπως λέει ο κ. Μαθιόπουλος, το πρόβλημα αφορά τουλάχιστον 500 ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις εξαίρεσης και να πάνε τοπογραφικά. Σημείωσε πως η λύση είναι να ανακαλέσει η Διεύθυνση Δασών τη δήλωσή της, να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι δασικά και να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση και πως ήδη για το ζήτημα αυτό έχει ενημερώσει και τους βουλευτές.

Κ.Μπ.