Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 09:04

Εμπόδια σε κληρονομιές από τους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από την
Εμπόδια σε κληρονομιές από τους δασικούς χάρτες

 

Το κίνημα «Δεν κληρονομώ» που εμφανίστηκε τα χρόνια της ύφεσης, επιστρέφει για ακίνητα εκτός σχεδίου σε περιοχές όπου έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, επειδή αυξάνει το κόστος της αποδοχής κληρονομιάς καθώς απαιτείται -ανάλογα με την περίπτωση- σύνταξη τοπογραφικού και μελέτη φωτοερμηνείας-αποτύπωσης του ακινήτου επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη.

Αυτό υποστηρίζουν μιλώντας στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Το ρεπορτάζ του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, ενώ μέχρι τώρα στις αποδοχές κληρονομιάς δεν απαιτείτο καμία βεβαίωση που να σχετίζεται με το δασικό χαρακτήρα των εκτός σχεδίου ακινήτων, με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλάζει όλο το τοπίο, με την απαίτηση είτε σύνταξης τοπογραφικού, είτε αποτύπωσης ακινήτου επί αποσπάσματος δασικού χάρτη.

Το τέλος των αποδοχών κληρονομιάς στις εκτός σχεδίου περιοχές

"Η γνωμοδότηση αυτή οδηγεί μοιραία στο τέλος των αποδοχών κληρονομιάς στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας που έχουν κυρωθεί ή θα κυρωθούν δασικοί χάρτες" επισημαίνει ο Στράτος Παραδιάς: "Κι αυτό διότι το κόστος, είτε για τη μελέτη της σύνταξης τοπογραφικού, είτε για τη μελέτη της φωτοερμηνείας-αποτύπωσης του ακινήτου επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολλαπλάσιο της συχνά αμελητέας αξίας των κληρονομιαίων αυτών ακινήτων".

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, όταν μια τοπογραφική μελέτη κοστολογείται κατά μέσο όρο από 300 έως 500 ευρώ ανά ακίνητο, γίνεται κατανοητό το πρόσθετο κόστος ανά ακίνητο, ακόμη και ανά μερίδιό του(!) σε σχέση με την αξία του ίδιου του ακινήτου, η οποία μπορεί ακόμη και να υπολείπεται της αξίας της αποτύπωσης. Και εδώ, όπως λέει αρχίζουν τα προβλήματα… Ο ίδιος παραθέτει δύο συνηθισμένα παραδείγματα: Ακίνητο από κληρονομιά αξίας 2.000 ευρώ, όπου ο κληρονόμος θα πρέπει να καταβάλει από 300 έως 500 ευρώ για αποτύπωση. Κληρονομιά αξίας 500 ευρώ που αξίζει όσο και η αποτύπωση. Ακίνητο από κληρονομιά αξίας 300 ευρώ, όπου η αποτύπωση κοστίζει 500 ευρώ.

"Όλα αυτά ισχύουν πιο έντονα σε μια κλίμακα μεριδίων περισσότερων ακινήτων μικρής κλίμακας. Για παράδειγμα: Κληρονομώ 10 ακίνητα αξίας 5.000 ευρώ όσο θα μου κοστίσει η αποτύπωσή τους… Κληρονομώ 12 ακίνητα αξίας 5.000 ευρώ και η αποτύπωσή τους κοστίζει 6.000 ευρώ! Έτσι, η λύση μονόδρομος είναι η αποποίηση" επισημαίνει χαρακτηριστικά. Όπως διευκρινίζει, αν το κληρονομούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης και έχει χαρακτηριστεί ως δασικού ενδιαφέροντος, τότε ο κληρονόμος προκειμένου να έχει ελπίδες να το διεκδικήσει, θα πρέπει να αποταθεί στον δασολόγο για να κάνει σχετική μελέτη αποτύπωσης όπου θα ερμηνεύσει τις αεροφωτογραφίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε βάθος χρόνου το ακίνητο είχε δασικό ή αγροτικό χαρακτήρα. "Το ελάχιστο κόστος της μελέτης είναι 3.000 ευρώ, ενώ για το τοπογραφικό οι τιμές -συνήθως- ξεκινούν από 300 ευρώ. Το τοπογραφικό χρειάζεται αν είναι υπό ανάρτηση ο δασικός χάρτης" συμπληρώνει. Όπως επισημαίνει, η κτήση κυριότητας επί ακινήτου λόγω θανάτου (από κληρονομιά) και εφόσον δεν έχει υπάρξει αποποίηση κληρονομιάς, είναι αναγκαστικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει πως το ακίνητο περιέχεται «με το στανιό» στον μη αποποιηθέντα από κληρονομιά κληρονόμο. Όμως με την προαναφερόμενη γνωμοδότηση, ουσιαστικά στερείται το δικαίωμα από αυτούς τους ανθρώπους να συντάξουν αποδοχή κληρονομιάς και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς ως δασικών των ακινήτων του κυρωμένου δασικού χάρτη».


NEWSLETTER