Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 08:29

«Ενα δέντρο μια ευχή» - Σε εξέλιξη δράση για δεντροφύτευση στην Κορώνη

«Ενα δέντρο μια ευχή» - Σε εξέλιξη δράση για δεντροφύτευση στην Κορώνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση για την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στην Κορώνη, την οποία «τρέχει» το βιβλιοπωλείο «Χαρτί και Μολύβι» από τον Αύγουστο.

Εμπνεύστρια της συγκεκριμένης δράσης είναι η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε το περιβάλλον όμορφο, επουλώνοντας παράλληλα τις «πληγές» του.

Σκοπός της δράσης είναι ο καθένας να επιλέξει και να αγοράσει ένα μικρό δέντρο ή και παραπάνω, εικονικά, γράφοντας την ευχή του, και όταν το επιτρέψουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα δέντρα να φυτευτούν στις καμένες περιοχές της Κορώνης.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

«Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, στα μέσα Ιανουαρίου που θα έχουν τελειώσει οι εργασίες του κόσμου για την ελαιοπαραγωγή σκοπεύουμε η δράση μας να ολοκληρωθεί. Είναι ενήμεροι και ο δήμος για να παρέχει τα μηχανήματά του και ο γεωπόνος Παναγιώτης Μαράντος που έχουμε πάρει τα φυτά για να μπει στην τελική ευθεία η πρωτοβουλία αυτή» ανέφερε στην «Ε» η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, τονίζοντας πως επιλέχτηκε το πλάνο αυτό για να γίνει η δεντροφύτευση, ούτως ώστε να πέσουν οι πρώτες βροχές και το έδαφος να είναι έτοιμο ώστε να «αγκαλιάσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια αυτή.

134 ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Χαρτί και Μολύβι» στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 16 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 105 αγορές δένδρων. Στις αρχές Δεκεμβρίου πλέον, αφού ξεπεράστηκε το ποσό των 1.000 ευρώ από εικονικές αγορές, έχουν συγκεντρωθεί 134 δένδρα, τα οποία χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Ειδικότερα, μέσα από τη δράση «Ενα δέντρο μια ευχή» έχουν αγοραστεί 30 ελιές, 6 πυράκανθοι, 3 σχίνα, 10 δάφνες, 24 χαρουπιές, 14 ευκάλυπτοι, 10 πικροδάφνες, 3 ψευδοπιπεριές, 25 κυπαρίσσια, 2 ελαίαγνοι, 2 αριζόνικα και 5 κουμαριές.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Όπως τόνισε η ίδια, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη δράση, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κόσμου που θέλει να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να συμμετάσχει στη δεντροφύτευση, δίνοντας το «παρών». «Είτε διαδικτυακά είτε από κοντά όσοι έρχονται στην Κορώνη για Σαββατοκύριακο μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους, αλλά και τον θαυμασμό τους για την αμεσότητα της δράσης, μιας και οι φωτιές στην περιοχή μας σημειώθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, με την πλευρά μας να απαντά με την εκδήλωση στα μέσα του ίδιου μήνα. Κάτοικοι του εξωτερικού, της Αθήνας αλλά και ντόπιοι, μικροί και μεγάλοι, βοήθησαν στο σκοπό αυτό. Ο πιο χαρακτηριστικός και συγκινητικός διάλογος που είχα μάλιστα, ήταν με ένα μικρό παιδί, το οποίο μου ζήτησε το ερχόμενο καλοκαίρι να δει πού φυτεύτηκε το δέντρο το οποίο έχει αγοράσει» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η δεντροφύτευση θα αφορά πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης. «Τις τοποθεσίες θα τις καθορίσει ο δήμος. Δεν θα αφορούν ιδιοκτησίες, αλλά κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατώματα» πρόσθεσε.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ Η ΚΟΡΩΝΗ

Τέλος, η κ. Λευτάκη έκανε λόγο για μια δράση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για άλλες περιοχές της χώρας, ώστε μέρη που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού να κερδίσουν το χαμένο πράσινό τους. «Ηταν μια αυθόρμητη σκέψη που έγινε πράξη, αποκτώντας δύναμη» σημείωσε. Με το κλίμα των γιορτών να συνδέεται άρρηκτα με τα δώρα, σε αυτές τις γιορτές έτσι μπορεί κάποιος να κάνει το καλύτερο δώρο για το περιβάλλον. Κατόπιν επικοινωνίας με το βιβλιοπωλείο «Χαρτί και Μολύβι» (τηλ: 27250 22720, email xartimolyvi@otenet.gr) μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή, αγοράζοντας ένα δέντρο το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό πνεύμονα της μεσσηνιακής γης.