Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 09:01

“Πράσινη” πρωταθλήτρια Ελλάδας η Καλαμάτα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

Γράφτηκε από την
“Πράσινη” πρωταθλήτρια Ελλάδας η Καλαμάτα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

 

 

Για τον τίτλο της “πράσινης” πρωταθλήτριας Ελλάδας μπορεί να υπερηφανεύεται η Καλαμάτα σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα “Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη”.

Όπως παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”, η πιο πράσινη ελληνική πόλη (άνω των 50.000 κατοίκων) είναι η Καλαμάτα, καθώς το 54,4% των αστικών της περιοχών καλύπτεται από δέντρα (23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.).

Ακολουθούν η Καβάλα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και η Πάτρα με 36%. Αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται το Ηράκλειο με 17,2%, τα Ιωάννινα με 14,9%, η Αθήνα με 10,8%, η Θεσσαλονίκη με 9,6%, η Λάρισα με 5,5% και στην τελευταία θέση ο Βόλος με μόλις 4,9%.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο “Κοπέρνικος”. Ουσιαστικά αυτό που μετρήθηκε είναι το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων.


NEWSLETTER