Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 21:21

Στις 30 Ιουλίου η πεζοπορική διάβαση Νέδας στη μνήμη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου

Γράφτηκε από τον

 

Η 30ή πεζοπορική διαδρομή «Σωτήρης Λαμπρόπουλος» στη Νέδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου.

Η πεζοπορία οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας, την Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, τον Σύλλογο Γυναικών Αυλώνας «Η Ρέα», τον Σύλλογο Αυλωνιτών Τριφυλίας, φυσιολατρικούς συλλόγους, θαυμαστές της φύσης και νέους της Αυλώνας υπό την αιγίδα του δήμου. Έχει δε την ονομασία “Σωτήρης Λαμπρόπουλος» στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της κοινότητας.         

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

Πεζοπόροι από όλη σχεδόν την Ελλάδα γίνονται μια παρέα και περνούν μια μαγευτική μέρα απολαμβάνοντας το μοναδικό θαύμα της φύσης. Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, το στόμιο και η μοναδική σήραγγα περιμένουν τους πεζοπόρους!                                  

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας με αγροτικά αυτοκίνητα στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (στο ύψος του χωριού Περιβόλια Ολυμπίας). Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8 χλμ. περίπου. Στάση στο πέτρινο γεφύρι, γύρω στη 1.30 μ.μ. για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα (ντομάτα, τυρί, ψωμί, καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας, προσφορά ντόπιων παραγωγών. Πορεία για τους καταρράκτες και μπάνιο. Κατάβαση με σκοινί στην είσοδο του στομίου (απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή). Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ. Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, άφιξη στον τρίτο καταρράκτη.

Τέλος διαδρομής στις 6.30 - 7 μ.μ. περίπου. Αυτοκίνητα θα κάνουν τη μεταφορά στην Αυλώνα (στο γήπεδο υπάρχουν ντους και χώρος για αλλαγή ρούχων).

Γιορτή λήξης στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας (με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας), καλωσόρισμα που επιμελείται ο Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας,  δωρεάν φαγητό προσφορά του δήμου, μουσική και χορός. 

Η διαδρομή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Βαθμός δυσκολίας (++). Η διάβαση γίνεται με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης περί της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης και για τους ανήλικους συμμετέχοντες υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από τους συνοδούς τους (έντυπα δηλώσεων θα διατίθενται και στο σημείο εγγραφής και εκκίνησης). Η επιβάρυνση για τον κάθε συμμετέχοντα είναι 5 ευρώ (έξοδα μεταφοράς προς και από το ποτάμι).

Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν υποχρεωτικά κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό - σορτσάκι, κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις οδηγίες των οδηγών.

Ξεχωριστή συμβολή στην ασφαλή διάβαση έχει το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Καλαμάτας).

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

6944-291928 (Αλέξανδρος Κουτρουμπής, αντιδήμαρχος), 6947-201568 (Βασίλης Βουδούρης, πρόεδρος Τ.Κ. Αυλώνας), 6977-191331 (Γιάννης Χριστόπουλος) και στο site https://www.dimostrifylias.gr/ του Δήμου Τριφυλίας.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Απαραίτητα ενημερώνετε τους οργανωτές για τυχόν σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, άσθμα, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του. Φροντίζουμε όλοι στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους μας. Επιδεικνύουμε καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Όσοι-ες επιθυμούν να συνοδεύσουν πεζοπόρους χωρίς να συμμετάσχουν στην πεζοπορία, στην πλακόστρωτη πλατεία της Αυλώνας υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, καφέ και ταβέρνες (Τουρίστας - Αρμπαρόριζα - Ταβερνείο της Αρετής κ.ά.), ενώ μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια του όμορφου χωριού.

Κ.Μπ.