Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 11:45

Οι καταρράκτες της Στενωσιάς στη Μεσσηνία - Πώς θα τους προσεγγίσετε

Οι καταρράκτες της Στενωσιάς στη Μεσσηνία - Πώς θα τους προσεγγίσετε

Όμορφο μέρος που σε κερδίζει για την διαφορετικότητα του μετά από τις παραλίες!

Η περιοχή σήμερα υποδέχεται μεγάλο αριθμό πεζοπόρων λόγω του φυσικού τοπίου. Το φαράγγι διαρρέει ένας ήρεμος ποταμός χωρίς όνομα -της Στενωσιάς- με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες.

 

Ένας μικρός καταρράκτης σε μια πυκνόφυτη πλαγιά της Μεσσηνίας που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος, λίγο πριν τις ακτές του Ιονίου.

Ο καταρράκτης Καλάμαρης βρίσκεται σε ένα λόφο λίγα χιλιόμετρα από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην νοτιοδυτική Μεσσηνία. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια, αχλαδιές, συκιές, κ.α.) και το σημείο του καταρράκτη μοιάζει με ένα «μπάλωμα» από άγρια, οργιώδη βλάστηση. Το ύψος του είναι περίπου 20 μέτρα, ενώ σχηματίζει μια μικρή ρηχή λιμνούλα, μέσα στην οποία ζούνε πολλά αμφίβια και έντομα του νερού, ιδανική τοποθεσία για εξερεύνηση με μικρά παιδιά. Το μικρό ρυάκι κατεβαίνει προς τα δυτικά και αξίζει να το περπατήσει κανείς για αρκετά μέτρα. Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη περνάει μέσα από ένα μονοπάτι σε μικτό δάσος με πουρνάρια, βελανιδιές, πλατάνια, πεύκα, σκίνα και όμορφα ξέφωτα. Γύρω από το μονοπάτι υψώνονται μεγάλα βράχια, μερικά από τα οποία έχουν πάνω τους απολιθώματα διαφόρων οργανισμών. Μετά από λίγη ώρα, φτάνοντας στην κοίτη του μικρού ρυακιού, ένα πλέγμα από μεγάλα πλατάνια, καλυμμένα από κισσούς, σε οδηγεί στον καταρράκτη.

Ένα ειδυλλιακό τοπίο, γεμάτο ενδιαφέρον, παρά το μικρό του μέγεθος. 

Πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής - Πώς θα πάτε