Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 16:38

Πώς η Πύλος μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πώς η Πύλος μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Tου Βασίλη Δικαιουλάκου, Φυσικού - Αντιπροέδρου Ε.Ε.Φ. Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας

Μετατροπή Θερμικής Θαλάσσιας Ενέργειας Νοτιοδυτικά της Πύλου στο Φρέαρ των Οινουσσών

Πετάμε πάνω από την Καραϊβική; Όχι βρισκόμαστε στην Σαπιέντζα, Νοτιοδυτικά της Μεθώνης. Ένα νησί εξωτικό και μοναδικό από πολλές απόψεις. Η Σαπιέντζα είναιτο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα.

Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Το φρέαρ βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το τόξο του Αιγαίου. Η πρώτη προσέγγιση στο βαθύτερο σημείο (Calypso Deep)
πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965 από τον καπετάνιο Ζεράρ Υέ ντε Φρομπερβίλ, με τους Δρ. Τσαρλς “Τσακ” Λ. Ντρέικ (Αμερική), και Ανρί Ζερμαίν Ντελώζ χρησιμοποιώντας το Γαλλικό βαθυσκάφος Αρχιμήδης. Τον Γενάρη του 2020, το Caladan Oceanic ξεκίνησε το δεύτερο χρόνο των καταδύσεών του με το βαθυσκάφος του, το DSV Limiting Factor με πιλότος τον Βίκτορ Βεσκόβο. Στις 10 Φεβρουαρίου ο Βίκτορ Βεσκόβο μαζί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β' του Μονακό προσέγγισαν τον πυθμένα του φρέατος των Οινουσσών, υπολογίζοντας εκ νέου το βάθος στα 5.109 μέτρα ±1 μέτρο επαληθεύοντας ουσιαστικά την μέτρηση της Γαλλικής αποστολής του 1965 χρησιμοποιώντας πολλούς αισθητήρες μέτρησης. Η Ευρωπαϊκή πρωτοπορία της Ελλάδας είναι αν άμεσα ξεκινήσει την λειτουργία μιας πρώτης μονάδα Μετατροπής Θερμικής Θαλάσσιας Ενέργειας κλειστού κύκλου (OTEC), η πρώτη του είδους στην Ευρώπη. Η τεχνολογία OTEC παράγει ενέργεια από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη θερμή επιφάνεια των υδάτων και το πολύ ψυχρότερο νερό από το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος των Οινουσσών μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας. Ο ατμός που παράγεται κινεί μια ηλεκτρογεννήτρια σε μια επίγεια μονάδα.

Επίσης θα χρησιμοποιηθεί το Ερευνητικό Κέντρο θαλάσσιας Ενέργειας(ΕΚΘΕ) με έδρα την Πύλο μετά την αναβάθμιση του γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. Το ΕΚΘΕ θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο δοκιμών και πειραμάτων που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε υιοθέτηση αυτής της εναλλακτικής ΑΠΕ σε αρκετές περιοχές, όπως νοτιοδυτικά της Πύλου. Η εταιρεία Makai συνεργάζεται με τη Lockheed Martin για μια μεγάλη μονάδα ισχύος 100 MW στη Χαβάη. Η Makai υποστηρίζει ότι μια μονάδα τέτοιου μεγέθους εγκατεστημένη στη θάλασσα της Χαβάης θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια με πολύ χαμηλό κόστος της τάξης των 20 σεντς ανά Κιλοβατώρα. Πρόκειται για μια τεχνολογία ασφαλέστερη από την εκμετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας, δηλαδή της κινητικής ενέργειας των κυμάτων και των υποθαλάσσιων ρευμάτων, που προσφέρει σταθερότητα. Δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα βάσης που παράγει ενέργεια χωρίς να προκαλεί μεταβλητότητα στο δίκτυο όπως συμβαίνει με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. «Η μονάδα είναι ευέλικτη, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αυξομειωθεί με ταχύτητα ώστε να εξυπηρετήσει τις διακυμάνσεις στη ζήτηση και να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα που συνεπάγεται η διαλείπουσα παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων» εξηγεί στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ντιουκ Χάρτμαν.