Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 15:45

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη πεζοπορία στο Μηναγιώτικο Μονοπάτι (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο Μηναγιώτικο Μονοπάτι Natura 2000 καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα, 100 πεζοπόροι βρέθηκαν την Κυριακή στην αφετηρία του μονοπατιού στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Τάκης Καρβέλας.

Οι πεζοπόροι κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής διαδρομής απόλαυσαν μια μαγευτική πράσινη διαδρομή μοναδικής βιοποικιλότητας και είχαν την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για τα μοναδικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, όπως ένας εντυπωσιακός μεσαιωνικός υδρόμυλος, δύο μεσαιωνικές εκκλησίες, μια γέφυρα εποχής και φυσικά το εντυπωσιακό σπήλαιο σταλακτιτών στο οποίο κατέληξε η πεζοπορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πεζοπορική ξενάγηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Πύλου Νέστορος, μέλη πολιτιστικών και πολιτικών φορέων του Νομού Μεσσηνίας καθώς και επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκαν από τα ανακαλυφθέντα μνημεία, ενώ την ξενάγηση είχε αναλάβει το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα στην σκιά της κληματαριάς του ιστορικού οινοκαφεπαντωπωλείου «Ελβετία» στην πλατεία του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, προσφορά των κατοίκων του οικισμού και να συζητήσουν τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Το επόμενο ραντεβού εδόθη για το Φθινόπωρο, όπου θα γίνει η πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους που βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων και φιλοξενεί το μοναδικό πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας και το φραγκικό κάστρο Molines, ενώ είναι πλημυρισμένο με μύθους για ιππότες και πριγκίπισσες.