Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 08:41

Μεσσηνία: Καθυστερούν οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Καμία από τις 5 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στη Μεσσηνία για την εξέταση των ενστάσεων, των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο. Η μοναδική επιτροπή που έχει λειτουργήσει κι εξετάζει τις ενστάσεις στην περιοχή της Μάνης, έχει σταματήσει τις εργασίες της, γιατί δεν διαθέτει πλέον γραμματέα.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα χρειαστούν πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Τάκης Αγγελόπουλος που μας επιβεβαίωσε την αρνητική αυτή κατάσταση, μας ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι 3 από τις 4 που δεν έχουν λειτουργήσει, καθώς ανέλαβαν οι καινούργιοι πρόεδροι των επιτροπών, η μία στην Τριφυλία και οι άλλες δύο στην Καλαμάτα (για την Πυλία και τον Δήμο Μεσσήνης).

Πρόβλημα παραμένει με την επιτροπή για την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Αγγελόπουλο, ενώ αναπληρώθηκε ο παραιτηθείς πρόεδρος, ο καινούργιος που ανέλαβε, παραιτήθηκε αυθημερόν και αναμένεται η αναδιάρθρωση της επιτροπής, η οποία έχει ήδη προταθεί στην Πάτρα στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών ανέφερε ότι “σε αυτές τις περιοχές είχαν εκδικαστεί κάποιες αποφάσεις με την παλιά σύνθεση των επιτροπών, όταν ήταν δασολόγοι οι πρόεδροι. Η επιτροπή που είχε έδρα το Δασαρχείο Κυπαρισσίας είχε εξετάσει 800 αντιρρήσεις περίπου, ένα χρόνο με ενάμισι που δούλεψε”. Υπενθύμισε πως “άλλαξε η σύνθεση των επιτροπών, έγιναν οι δικηγόροι πρόεδροι. Και παρότι υπήρχε διάθεση να συμμετέχουν, είχαμε αλλεπάλληλες παραιτήσεις”.

Οσον αφορά την επιτροπή εκδίκασης των ενστάσεων για τη Μάνη, έχει εξετάσει αρκετές υποθέσεις και αναμένεται να συμπληρωθεί η θέση του γραμματέα και να ξαναξεκινήσει μέσα ή μετά τον Οκτώβριο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

“Θα μπορούσε να είμαστε καλύτερα, θα μπορούσε, όμως, να είμαστε και χειρότερα”, εκτίμησε ο κ. Αγγελόπουλος και σημείωσε πως “έχουμε πολλές αντιρρήσεις. Μετά τα Γιάννενα είμαστε μαζί με τη Λακωνία οι νομοί με τις περισσότερες αντιρρήσεις”. Εξήγησε ότι “αυτό ήταν κάπου αντικειμενικό, γιατί έχουμε μεγάλη ακτογραμμή, έχει μεγάλη αξία η γη, είχαμε μεγάλη πίεση στα ελαιοκτήματα. Ηταν αναμενόμενο ότι σε αυτούς τους δύο νομούς θα έχουμε αρκετές αντιρρήσεις”.

Για το πότε οι επιτροπές θα ολοκληρώσουν το έργο τους, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Υπενθύμισε ότι “η υπουργική απόφαση προβλέπει πως οι καινούργιες επιτροπές που είναι αμειβόμενες, για να δικαιούνται αποζημίωση, πρέπει να εξετάζουν 100 τον μήνα, τους 11 μήνες που έχει λειτουργία, η καθεμία επιτροπή”. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δεν συνεδριάζουν τον Αύγουστο.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν σε εκκρεμότητα γύρω στις 12.000 με 12.500 αντιρρήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα χρειαστούν πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο κ. Αγγελόπουλος παρατήρησε πως “υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες σε σχέση με τα αιτήματα εξαγοράς που έχουν παγώσει με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, με τα αιτήματα για τους δασωθέντες αγρούς, την υπαγωγή δηλαδή στο άρθρο 67. Εχουμε πολλά μέτωπα ανοίξει. Δυστυχώς, οι χρηματοδοτήσεις είναι μικρές, το προσωπικό, το τεχνικά καταρτισμένο είναι λίγο και γερασμένο και δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον”.

Επεσήμανε με απογοήτευση ότι “όλες αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν προβλήματα και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, οπότε έχουμε μπροστά μας έναν γολγοθά”.

Γ.Σ.