Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 09:07

Πάνω από 3.700 φωλιές καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό

Πάνω από 3.700 φωλιές καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό

 

Περισσότερες από 3.700 φωλιές χελώνας καρέτα - καρέτα καταγράφηκαν φέτος από τον Σύλλογο «Αρχέλων» σε 14,5 χλμ. παραλίας που επιτηρούν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η τελευταία εκσκαφή φωλιάς εκεί έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν 61 εθελοντές.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται από τη σελίδα του συλλόγου, όπου γίνεται αναφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος στον Κυπαρισσιακό με την εκσκαφή της τελευταίας φωλιάς. 

Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι εκσκαφές γίνονται μετά την εκκόλαψη των φωλιών, προκειμένου να εξεταστεί το ποσοστό της επιτυχίας εκκόλαψης. Η τελευταία φωλιά εκσκάφθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και η επιτυχία εκκόλαψης ήταν 75,5%, εντός του κανονικού εύρους. Ο "Αρχέλων" παρακολουθεί την αναπαραγωγή θαλάσσιων χελωνών και πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Η περιοχή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο. Παρότι η Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου ιδρύθηκε το 2018, εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις και απειλές για τους οικοτόπους και τα είδη που ζουν εκεί. Οι εθελοντές κατέγραψαν επανειλημμένα ενόχληση της ωοτοκίας και των φωλιών σε πολλά σημεία της παραλίας. Η δυνατή μουσική, η ανθρώπινη παρουσία και οι ξαπλώστρες/ομπρέλες που παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παραλία ήταν ένδειξη ότι οι τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στα μέτρα προστασίας».

Κ.Μπ.