Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 09:05

Απαξίωση περιουσιών στη Μικρή Μαντίνεια από το νέο σχέδιο πόλης

Απαξίωση περιουσιών στη Μικρή Μαντίνεια από το νέο σχέδιο πόλης

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί η ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης της Μικρής Μαντίνειας, καθώς ιδιοκτήτες γης της περιοχής βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, οι μικροϊδιοκτήτες κυρίως ή να απαξιώνονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εισφορά σε γη σε πολλές περιπτώσεις κατακρεουργεί την ιδιοκτησία ή τη μειώνει και την υποβαθμίζει, παρότι στόχος του σχεδίου είναι να ανεβάσει την αξία της.

Εχουν διαπιστωθεί λαθροχειρίες που προέρχονται από τους προηγούμενους μελετητές, καθώς κάποιοι έχουν ευνοηθεί σε βάρος άλλων παρόδιων. Το ζήτημα αυτό αφορά τη διαπλάτυνση του κεντρικού επαρχιακού δρόμου της Μάνης και δρόμων της περιοχής που βελτιώνονται ή διανοίγονται με το σχέδιο.

Εκτιμάται ότι ο χρόνος της προθεσμίας για την ενημέρωση και την υποβολή εντάσεων είναι λίγος και οι μηχανικοί δεν προλαβαίνουν, ενώ υπάρχουν και ιδιοκτήτες που μένουν μακριά (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, πάντως, μας είπε ότι θα δοθεί παράταση).

Με αυτή την κατάσταση είναι πιθανό ιδιοκτήτες να κινηθούν οργανωμένα με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το σχέδιο να κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα.

Δεν γνωρίζουμε πόσο στενά, πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρακολουθεί το θέμα η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς θεωρείται ικανό να οδηγήσει σε σοβαρές εκλογικές απώλειες και σε ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές του 2023.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου μας επεσήμανε ότι “οι ιδιοκτήτες της παραλιακής ζώνης, κυρίως, είναι δυσαρεστημένοι και θα προβούν σε ενστάσεις. Οι υπόλοιποι θέλουν να προχωρήσει το σχέδιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”. Μας πληροφόρησε πως “προγραμματίζουμε ανοιχτή συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα. Θα καλέσουμε τον κόσμο να έρθει να συζητήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις του, τον παλμό του χωριού”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης μας ενημέρωσε ότι “θα δοθεί και άλλη παράταση, περίπου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου” και παρατήρησε: “Υπάρχουν προβλήματα που έχουν επισημανθεί, αλλά γενικά είναι καλά τα πράγματα. Θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ουσιαστικά τώρα ξεκινάει η συζήτηση για την πολεοδομική μελέτη”.

Να υπενθυμίσουμε ότι ιδιοκτήτες ακινήτων και πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να ενημερώνονται για την πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντίνειας: α) Στο κτήριο Β του Δημαρχείου, γραφείο 221, τη Δευτέρα,την Τετάρτη και την Παρασκευή, από 10 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι. β) Στο κοινοτικό γραφείο Μικρής Μαντίνειας (παλιό Δημοτικό Σχολείο) την Τρίτη και την Πέμπτη, από 10 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

Ο Δήμος Καλαμάτας καλεί κύριους ή νομείς ακινήτων της περιοχής να προσέλθουν για να ενημερωθούν σχετικά με την μελέτη, να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας μαζί με τα σχετικά (τίτλους, πιστοποιητικά μεταγραφής, ιδιοκτησίας βαρών, διεκδικήσεων και κατασχέσεων, τοπογραφικό διάγραμμα) και να υποβάλουντυχόν ενστάσεις. Κι ενημερώνει πως στην υπό ανάρτηση μελέτη έχουν επέλθει οι απαραίτητες τροποποιήσεις και προσαρμογές που απορρέουν από την οριοθέτηση των ρεμάτων και τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, προκειμένου να είναι εφικτή η έγκρισή της.

Γ.Σ.